3 ájurvédikus recept tavaszra

Az időjárás bármennyire is bohóckódik, a naptár szerint már tavaszban járunk. Az ájurvéda rendszere az helyes táplálkozást tartja egyik alapnak az egészséges életmódhoz. Ez az almás-limeos smoothie felfrissít és felkészít a tavasz és nyárra, a céklás kókuszos egytálétel revitalizálja a sejteket és a csicseriborsó kókusz pesztóval pedig egy nagyszerű étel lehet az egyensúly megtalálásához.
3 ájurvédikus recept tavaszra

Ez a három ájurvédikus recept tavaszra lehet egy új színe a táplálkozásunknak, mivel nem sűrűn találkozunk a konyhánkban ezekkel az ízkombinációkkal. Az ájurvédában nagyon fontos, hogy az évszaknak megfelelően táplálkozzunk, és kúráljuk magunkat.

Nyárhoz kapcsolódik az napsütés, érés, a télhez pedig a hideg, bekuckózás. Ezt a folyamatot a természetben is nyomon követhetjük. A levelek és gyümölcsök életre kelnek megérnek, míg a tél beköszöntével a visszahúzódás, lombhullatás a jellemző.

 

Az ájurvédikus táplálkozás alapjai

Az ájurvéda szerint hat alap íz létezik, amelyek, ha azonos mértékben vannak jelen az étkezésünkben, egyensúlyba hozhatjuk doshánkat, mivel mindegyik íz egy-egy őselem tulajdonságait hordozza magában. A 6 alap íz: édes, sós, savanyú, csípős, keserű és a fanyar.

Ha a doshák jól működnek, akkor egészségesek és kiegyensúlyozottak vagyunk, azonban ez az állapot még inkább fokozható, ha valamennyi ízt együtt fogyasztunk. Betegség esetén a túlműködő dosha helyreállítására az egyensúlyozó ízeket kell használni.

 

Három ájurvédikus recept tavaszra

Az egészséges reggeli, ebéd és vacsora fogyasztása minden nap adja meg a löketet ahhoz, hogy energiával teljen a nap. A reggeli a spirituális étkezés, az ebéd az örömteli étkezés, a vacsora pedig a szelíd étkezés. Ez a három ájurvédikus recept tavaszra, amit ha ebben az elvben fogyasztunk, máris tettünk a tudatos életmódért egy lépést.

 

Almás-limeos smoothie gyömbérrel és kardamonnal

ajurvedikus-recept-tavaszra, alma

 

Hozzávalók:

1 alma

1 csipet őrölt kardamon

1 kevés friss gyömbér

¼ lime

fél lime reszelt héja

fél bögre víz

 

Elkészítés:

Hámozzuk és magozzuk az almát. A lime héját reszeljük, majd a gyömbért is reszeljük le.

Tegyük a hozzávalókat egy turmix gépbe és adjuk hozzá a lime levét, a vizet és az őrölt kardamont. Turmixoljuk 2-3 percig, amíg egyveleget kapunk.

Tálaljuk a kedvenc poharunkba.

 

Ájurvédikus elemzés:

Kényeztesd a tested ezzel a frissítő és életet helyreállító turmixal, amely lime-al és nyári fűszerekkel gazdagított. A nyári meleg még úgy tűnik, kicsit odébb van, de ennek a felidézése segít abban, hogy vitalizáljuk a testünket. S feltöltsük elektrolitokkal.

A gyümölcsben található fruktózt, ami az egyszerű cukrok közé sorolható, helyreállítja a vércukorszintet, amely instabil lehet különböző élethelyzetek miatt (stressz, izzadás). Egy csipet só előnyös lehet a száraz Vata típusok számára.

A nyers alma hűsíti és felfrissíti testét, amikor erős a hő, fanyar ízük (a nyelv durva érzése) miatt. A lime, a kardamom és a gyömbér könnyűvé és játékossá teszi ezt a turmixot. A lime savanyú íze megnyitja a pórusokat, segítve a hő áramlását. A gyömbér és a kardamom emésztést segít.

 

Csicseriborsó kókusz pesztóval

 

Hozzávalók:

1 csokor bazsalikom

2 csipet cayenne bors

1 bögre csicseriborsó (konzerv vagy előző este beáztatott)

fél bögre kókusztej

fél lime

1 ek olivaolaj

 

Elkészítés:

1) Egy közepes méretű tálban habverővel keverd össze az olívaolajat, a kókusztejet és a lime levet, amíg az állaga sima nem lesz. Vágódeszkán száron és apróra vágd a bazsalikomot. A kókuszos alapot, a bazsalikomot és a sót pépesítsd a botmixerrel a kívánt állagúra. Kóstold meg és sózd ízlésed szerint. Tedd félre a pesztót, hogy jobban összeérjenek az ízek, amíg a csicseriborsót készíted.

2) A csicseriborsót megdinszteljük: Csepegtessünk olívaolajat egy nagy serpenyő aljába. Hevítsük a serpenyőt, majd dobjuk bele a konzerv vagy a csicseriborsót. Addig pirítsuk, amíg enyhén meg nem pirulnak és kissé ropogósak nem lesznek.

3) Vegyük le a tűzről és öntsük a pesztót a serpenyőbe, és keverjük össze a csicseriborsóval. Tálaljuk citrommal és a tetején egy friss levél bazsalikommal.

 

Ájurvédikus elemézés:

Bár a hőmérséklet még mindig enyhe vagy hűvös, a belső hőmérséklet máris növekszik. Meleg napokon duzzadást érezhet, különösen a kezekben. A csicseriborsó az egyik kedvenc ételünk tavasz közepétől. Ez hozzájárulhat a bőr és a keringés tónusának helyreállításához.

 

A kókusztej melengeti a szívet, miközben hűvös a karaktere. A lime frissítő savanyúsága segít felébreszteni a téli hibernációból. A bazsalikom elősegíti az emésztést és megnyitja a pórusokat, helyreállítva a fényt a bőrön.

Kókuszos cékla és zöld levelekkel

 

ajurvedikus-recept-tavaszra, cékla

 

Hozzávalók:

150 g vegyes zöld levél (lehet spenót, rukkola, ami van otthon)

3 db közepes méretű cékla

kis csipet bors

2 ek kókusz pehely

2 ek kókusz zsír

kis adag friss, reszelt gyömbér

1 ek barna cukor

 

Elkészítés:

Apróra vágjuk a céklát és a zöldeket. Hozzáadjuk a fennmaradó összetevőket, 2 bögre vizzel felforraljuk az egészet. Csökkentsd a hőt, és addig párold, amíg a cékla megpuhul. Távolítsd el a fedelet és főzd közepesen magasan, amíg a folyadék 1/4 -re csökken az edény alján.

 

Miért is érdemes az ájurvéda diétát követni?

Az ájurvédikusan táplálkozva energikusabbnak érezhetjük magunkat. Az ájurvédikus étrendet az egyéni testhez, alkathoz szabottan szokták összeállítani, hogy helyreálljon az egyensúly a testben és a tudatban is. Az ájurvéda megmutatja a konkrét testtípus igényeit és azt, hogy mit kell előnyben részesíteni a táplálkozásban.

Figyeld meg, hogy kevesebb alvás is elegendő, s az is már feltölt és elégedettség érzéssel társul. ahogy kevesebbet eszel, de jobban érzed magad elégedettebbnek, mert amit eszel, valóban táplál. Mivel az ájurvéda úgy véli, hogy minden betegség az emésztőrendszerben kezdődik, az étel az első gyógyszer. Ezért is az egészséges életmód egyik kezdő lépése lehet a helyes táplálkozás.

 

A recept ötletekért köszönet az ájurvédával foglalkozó joyfulbelly.com oldalnak.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions