A vörösréz egészségmegőrző szerepe

A vörösréz egészségmegőrző szerepe már az ősi idők óta ismert. Az Ayurvéda már azelőtt ismerte a vörösréz baktérium, vírus és gombaölő hatását, mielőtt a nyugati orvostudomány felfedezte volna a baktériumok létezését. 
A vörösréz egészségmegőrző szerepe

 

Az ókori Indiában jól tudták, hogy a vörösréz egészségmegőrző szerepe jelentős. Felhasználása széleskörű volt: ékszereket, pénzérméket, kancsókat, poharakat  készítettek belőle. Nézzük hát meg, hogy milyen pozitív hatásai vannak a vörösréznek az emberi szervezetre!

A vörösréz egészségmegőrző szerepe

Nemcsak az ókori indában, hanem később nyugaton is megfigyelhető volt, hogy a jómódban élő családoknál rézből, ezüstből vagy aranyból készült evőeszközöket és poharakat használtak. Ennek oka nem csak a fényűzés volt. A réz és ötvözetei ugyanis természetes antimikrobiális anyagok, tehát elpusztítják a baktériumokat és tisztító hatással rendelkeznek. Ma már nem csak az Ayurvéda, hanem tudományos bizonyítékok is igazolják, hogy a vörösréz egészségmegőrző szerepe jelentős.

  • elpusztítja a vírusokat, gombákat, baktériumokat:  különösen hatékonynak bizonyult az E.coli baktériummal szemben
  • elősegíti az emésztőrendszer ideális működését
  • szabályozza a pajzsmirigy működését, tehát túl- és alulműködés esetén is hatékony segítség
  • segíti a vas felszívódását
  • kiegyensúlyozza a három doshát ( a doshákról bővebben itt olvashatsz)
  • csontok és izületek erősítésére, köszvény, izületi gyulladás csillapítására, megszüntetésére alkalmazható
  • elhízás esetén is alkalmazható, segíti a zsíranyagcserét, jót tesz a májnak és a nyirokrendszernek
  • bőrregeneráló hatású, fekélyekre, aranyérre, gyorsabb sebgyógyításra, az öregedés lassítására kiváló

A réz egészségmegőrző szerepe.

Így fogyaszd a rezes vizet

Indiában bevett szokás volt, hogy minden este egy rézpohárba vizet öntöttek maguknak az emberek, majd reggel elfogyasztották azt. Ennek tudományos oka az, hogy a víz a réz felületével érintkezve feltöltődik annak pozitív rezgéseivel. Elkészítésénél öntsünk lehetőleg tisztított vizet egy réz kancsóba vagy pohárba, majd minimum 4 órán keresztül hagyjuk állni a vizet, amelyet 24 órán belül mindenképpen fogyasszunk el. Fontos hogy a réz tárgyakban csak vizet tároljunk. Tea, kávé és egyéb üdítőitalok tárolása rézben nem javasolt.

A réz tisztítása

Az anyag tulajdonsága miatt az eszközeink viszonylag hamar és könnyedén oxidálódhatnak. A sötét foltok eltávolítására kiválóan alkalmas a citromlé. Lehetőleg kerüljük rézedényünk vegyi anyagokkal, tisztítószerekkel való érintkezését.

Reméljük hogy cikkünk hasznosnak bizonyult és hamarosan te is beszerzel majd egy réz terméket otthonodba. A legjobb budapesti jógastúdiók webshopjaiban akár rá is találhattok néhányra.

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions