4 tavaszi ájurvédikus bőrápolási rutin

4 tavaszi ájurvédikus bőrápolási rutin

Ebben a cikkünkben szeretnénk 4 tavaszi ájurvédikus bőrápolási rutint bemutatni, hogy a tavaszodó, nyíló világba frissen és üdén térhessünk vissza. A tavasz megnövekedett nedvessége és melege megpuhítja a bőrt, de növelheti a nehézséget és a pangást.

Válasszunk könnyedebb a hidratáló krémeket, de azért még ne hagyjuk el teljesen a krém használatot. A rózsavízzel vagy a narancs virágvízzel való arcmosás gyengéden összehúzó hatással bír, akárcsak a duzzadt szemekre helyezett hűvös, nedves teazsákok. Legyen szó diétáról, mint belső méregtelenítésről is a keringés serkentése érdekében. A tavaszi diétánk részévé tehetjük az üde bőr érdekében a kelkáposztát, a petrezselymet, a gyömbért vagy uborkát tartalmazó gyümölcsleveket.

 

Évszakok az ájurvéda szerint

A kora tavasz a kapha évszak, amelyet a hosszú tél után a megnövekedett nedvesség okozta hideg és olajosság jellemez. Majd késő tavaszhoz közeledve a megnövekedett melegség közelebb visz minket a pitta jellegű évszakához, amelyet a könnyedség és a forróbb hőmérséklet jellemez, ami majd azt jelzi, hogy a nyár úton van.

 

ajurvedikus-borapolasi-rutin, uborka

 

4 tavaszi ájurvédikus bőrápolási rutin

Ha tél vége óta még nem módosítottad a bőrápolási rutinodat, akkor itt az ideje. Íme néhány bőrápolási tipp, amelyek táplálják és kiegyensúlyozzák bőrünket, amikor újra áttérünk a hidegről a melegre.

 

Méregtelenítsd bőröd belülről

A tavasz az év megújuló időszaka, s ezért is az egyik legideálisabb időszak az elménk és testünk megtisztítására vagy méregtelenítésére a hosszú, téli hónapokban felhalmozódottaktól. És amikor a bőrünkről van szó, az egészséges külsejű ragyogás azzal kezdődik, amit testünkbe beviszünk.

 

A folyadékbevitel, sok víz ivása, gyógyteák, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása nagyban elősegíti a méregtelenítést, s a bőrön lévő a méreganyagok felszabadulását és kitisztulását. Kezdhetjük a bőrápolási rutinunkat a nehéz, sült és olajos ételek mennyiségének csökkentésével. S folytathatjuk azzal, hogy több zöld zöldséggel, lédús gyümölcsökkel, teljes kiőrlésű gabonákkal és fűszerekkel helyettesítjük őket, amelyek elősegítik az emésztést.

 

Meleg olajos masszázs

 

A tavaszi időjárás miatt megnövekedett nedvesség és meleg levegő segít a tél folyamán felhalmozódó méreganyagok és szennyeződések természetes távozásában. S ezt a tisztuló folyamatot azzal tudjuk segíteni, hogy olajos masszázst végzünk saját magunkon. A tavaszi ájurvédikus bőrápolási rutin egyik alap kelléke az olajos bőrmasszázs. Az ájurvédában nagyon sok olajos masszázst alkalmaznak, általában szezámolaj, az olívaolaj vagy a mustárolaj az ajánlott.

 

A meleg olajos masszázst úgy végezzük, hogy egy tál fentebb említett olajat melegítsünk fel, – ne legyen forró, csak kellemesen langyos -, majd óvatosan, kis mennyiséggel dolgozva, masszírozzuk végig tetőtől talpig a bőrünket. Opcionálisan először párolhatjuk a bőrünket, így mélyebb élményben lehet részünk. Egy forró vizes tál fölé hajoljunk egy törölközővel a fejünkön, s pár percig csak lélegezzünk a gőz felett, ezáltal segítve a pórusok megnyílását.

 

ajurvedikus-borapolasi-rutin, olaj

 

Az arcbőr ápolása

Az ájurvédában nagyon népszerű az olajok használata, ebből szokás újratölteni a bőr és a hámsejtek egyensúlyát. Arcmosásnál kerülendő a sok szappanozás, mert túlzottan lemossa és kiszárítja a bőrt.
Használjunk egy benedvesített anyagra vagy vattakorongra cseppentet teafaolajos arctisztítót.

Vigyük végig az arcbőrön ezt a nedves-olajos pamacsot. Majd a hidratálásért használjunk szezám vagy olíva olajat. Masszírozzuk óvatosan az arcra, a szemkörnyékbe.

 

 

Használjunk kevesebb krémet

Most, hogy elmúlt a tél szárazsága, nem kell annyira erősen hidratálni a bőrt, mivel zsírosodást okozhat. Nem kell teljesen lemondani a hidratáló krémekről, de a könnyebb hidratálóra való áttérés nagyban segíthet a tavaszi ájurvédikus bőrápolási rutinban.

 

Attól függően, hogy milyen gyakran dönt masszírozni és meleg olajjal megtisztítani a bőrét, ahogyan azt az előző bekezdések javasolják, előfordulhat, hogy nem is kell hidratálót felvinnie a bőrére, mivel az olaj elég hidratáló lesz.

 

Bőrápolási rutinok

Bárki használhatja a fenti tippeket, de ügyeljen arra, hogy a bőrápolási rendjét az Ön egyedi bőrápolási igényeihez is igazítsa. Akár érzékeli, hogy domináns dosha a pitta, akár tudja, hogy a bőre hajlamos a pattanásokra és a foltokra, végezze el a szükséges beállításokat, hogy a bőre egészséges és ragyogó legyen egész tavasszal.

A tudatos életmód az új, pozitív szokások kialakításánál kezdődik. Az új szokások és a napi rutin egészséget, vitalitást és egyensúlyt hoz az életünkbe. A megfelelő napi rutin, – legyen az olajos masszázs, helyes táplálkozás, testedzés – ami ad egy alapot a napunknak és az életünknek, hogy a helyes irányba, az egészség és a lelki egyensúly helyreállítása felé tartsunk. Bár a napi rutin fogalma az ájurvédikus életmód középpontjában áll, mindenkinek különböző rutin, ritmus és recept felel meg.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions