A földelés előnyei – azaz grounding vagy earthing gyakorlása

A földelés előnyei – azaz grounding vagy earthing gyakorlása

A földelés előnyei egyre jobban ismertek, azaz, ha kimegyünk a szabadba és feltöltekezünk a természet, a Föld Anya erőivel. A mezitlábas földhöz való érintkezés eléggé szokatlanul hangozhat a városi ember számára, talán kicsit hippinek is tűnhet, ám ez is csak egy nézőpont. Amíg saját magunkon megtapasztaljuk a pozitív hatásait, addig szemlélődjünk és álljunk nyitottan a stressz-kezelés lehetőségeihez.

Az angolul grounding kifejezés arra utal, hogy visszahozzuk a figyelmünket a földi dolgokra. A körülöttünk lévő természet és anyagi világnak a nyugtató hatásaiba merülünk el. Miért is fontos ez?

Ha sok időt töltünk a szobánkban, a képernyő előtt, akkor kezd elhalványulni, milyen is kapcsolódni a természettel. Hajlamosak vagyunk túl sok időt tölteni agyalással, a jövőn való aggódáson.

Sőt akiknek pánikrohamai szoktak lenni, azoknak is azt tanácsolják, hogy földeljék le magukat.

De mit is jelent gyakorlatban a leföldelés? Megnézzük a földelés előnyeit is, s hogy miért fontos néha.

 

foldeles-elonyei, erdő

Természetben járás

Képzeljük el, hogy mezítláb járunk a friss fűben vagy elmerülünk a tó vizében. Ilyenkor hogy érezzük magunkat? Valószínű, hogy ez a fajta bensőséges kapcsolat a földdel mosolygásra késztet és emeli a hangulatunkat.

Úgy tartják, hogy a földelés – a földdel való kapcsolat, fizikai érintéssel – kémiai és elektromos változásokat vált ki a testében, amelyek pozitívan hatnak a hangulatunkra. Bár ez úgy tűnhet, mint valami hippi dolog, ám a tudomány valóban vizsgálja ezt a hatást.

A legújabb tanulmányok arra jutottak, hogy a földelés nemcsak felemelheti a pszichét, hanem segíthet a keringés növelésében, az izomfájdalom csökkentésében és a szív egészségének támogatásában, a Journal of Environmental and Public Health folyóiratban megjelent kutatás szerint.

 

A földelés előnyei

A tested képes létrehozni saját bio energiáját. Központi idegrendszer elektromos impulzusokat generál, amelyek arra utasítják a testet, hogy lélegezzen, nyeljen, vagy hajoljon el egy ütés elől. Természetesen a tested semleges töltést hordoz, de manapság a mobiltelefonok és a számítógépek kék fénye, valamint a rengeteg szennyezés megváltoztathatja ezt a semlegességet, és a szabad gyökök formájában lévő pozitív ionok elkezdenek behatolni a szövetekbe. Kutatások azt mutatják, hogy a szabad gyökök kapcsolatban állnak az idő előtti öregedéssel, demenciával, ízületi gyulladással, hajhullással.

A föld enyhén negatív töltést hordoz, és ha még emlékszünk valamire a középiskolai kémiából, akkor emlékezni fogunk arra, hogy a pozitív töltés kiküszöbölése érdekében negatív töltetet kell bevezetni. Ezért ésszerű, hogy a negatív töltésű földdel való közvetlen kapcsolatfelvétel pozitívan töltött testet semleges állapotba hozhatja.

Tanulmányok arra a következtetésre jutottak, hogy a földi elektronok beáramlása elősegíti az idegrendszer megnyugtatását, eltolódva a szimpatikus idegrendszert harc vagy menekülés állapotából a paraszimpatikus pihenés és emésztés állapota felé, ezáltal csökkentve a stresszt, idegességet és békét hoz a testbe.

 

A földelés gyakorlata

Szeretnéd kipróbálni a földelést te is? A folyamat egyszerű: Vedd le a cipődet és kezdj el sétálni vagy csak simán állni a fűben vagy homokban, pocsolyában, sárban. Bármi ami épp a talajon van. Lehet álló, sétáló, ülő vagy fekvő is a gyakorlatunk. A földelés előnyeit lehet nem egyből érezzük, viszont biztosan hatni fog az idegrendszerünkre. Nyugtató hatása már 30 perc földelés után érezhető. A kertünkbe, az erdőbe is egyaránt gyakorolható.

Tipp: A gumi szigetelő és megakadályozza az elektromos töltések áthaladását – kiválóan alkalmas villámcsapásokra, de nem annyira földelésre. Ezért is vegyük le a cipőnket, a zokninkat vagy válasszunk bőrtalpú cipőt, hogy megfelelően kapcsolódhassunk a Föld Anyához.

 

Feltölt pozitív energiával

Mindamellett, hogy a természet bizonyítottan jó hatással van a közérzetünkre, az egészséges életmódban is segít. Töltődjünk fel testileg, tudatilag a természet adta lehetőségekből. Öleljünk fát, sétáljunk nagyokat a friss levegőn. Ezek mind-mind nagyon jó energiákkal töltenek fel és kiszakítanak a berögzült gondolat, stressz, aggódásainkból, amiket akarva-akaratlanul működtetünk a napjaink folyamán.

A tudatos életmód követőinek a földelés egy nagyszerű gyakorlata lehet. Menjünk ki a szabadba, nyúljunk vissza a természet feltöltő erejéhez.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions