Tavaszi salátaöntet receptek

Tavaszi salátaöntet receptek

Ahogy melegszik az idő, és áttérünk a tavaszi és nyári hónapokra, nincs is jobb alkalom arra, hogy elkezdjük felfedezni a friss, ízletes salátaönteteket, hogy feldobjuk a mindennapi zöldségeinket. Elmúltak a téli nehéz, krémes öntetek – itt az ideje, hogy átéljük az élénk, növényi alapú ízeket, amelyek tökéletesen illenek a ropogós, szezonális termékekhez. Akár régóta vegán vagy, akár egyszerűen csak több növényi alapú ételt szeretnél beépíteni a rutinodba, ezek a tavaszi salátaöntet receptek biztosan gyorsan kedvencekké válnak. A pikáns citrusos vinaigrette-ektől a krémes kesudió alapú opciókig mindenki talál kedvére valót. És a legjobb az egészben? Ezek az öntetek nemcsak finomak, de komoly tápértékkel is bírnak.

Tavaszi salátaöntet receptek nem csak vegánoknak

Citromos – fűszeres vinaigrette

Talán az egyik legklasszikusabb salátaöntet-íz, az élénk, fűszeres vinaigrette tökéletesen kiegészíti a tavaszi zöldségeket. Ez a citromos-fűszeres változat friss citromlevet, extra szűz olívaolajat és aromás fűszernövények, például petrezselyem, bazsalikom és metélőhagyma keverékét tartalmazza. Az eredmény egy pikáns, ízekben gazdag öntet, amely bármilyen salátát feldob.

A citromos-fűszeres vinaigrette elkészítéséhez egyszerűen tedd a következő hozzávalókat egy befőttesüvegbe vagy egy kis tálba.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze friss citromlé (kb. 2 citrom)
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 evőkanál almaecet
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál finomra vágott friss petrezselyem
  • 1 evőkanál finomra vágott friss bazsalikom
  • 1 evőkanál finomra vágott friss metélőhagyma
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Zárd le a fedelet, és rázd össze erőteljesen, vagy keverd össze az összetevőket a tálban. Ízlés szerint fűszerezd.

Krémes avokádós-lime-os öntet

Ha a klasszikus krémes öntet tejmentes, fehérjében gazdag változatára vágysz, ne keressgélj tovább, hiszen ez az avokádós-lime-os öntetet kiváló választás. lehet. A turmixolt avokádó zamatos, bársonyos állagot kölcsönöz az öntetnek, míg a friss limelé, a fokhagyma és a koriander élénk, pikáns ízt ad az öntetnek. Csepegtesd leveles zöldségekre, gabonatálakra, vagy akár mártogatósként is használhatod friss zöldségekhez.

Hozzávalók:

  • 1 érett avokádó, kimagozva és kikaparva a héjából
  • 1/4 csésze friss limelé (kb. 2 lime)
  • 2 evőkanál víz
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 2 evőkanál apróra vágott friss koriander
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Tedd az összes hozzávalót egy turmixgépbe vagy aprítógépbe, és turmixold addig, amíg teljesen sima és krémes állagú nem lesz. Kóstold meg, és szükség szerint fűszerezd ízlésed szerint.

Epres-balzsameces öntet

A lédús, édes eper élénk csavart ad ennek a balzsamecetes öntetnek. Csepegtesd spenótra, rukkolára vagy vegyes zöldségekre, hogy ízletes salátát kapj. Ezt az öntetet grillezett zöldségekhez vagy tofuhoz is használhatod pácként. A lehetőségek végtelenek!

Hozzávalók:

  • 1 csésze friss, megtisztított eper
  • 2 evőkanál balzsamecet
  • 1 evőkanál tiszta juharszirup
  • 1 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 1 gerezd fokhagyma, apróra vágva
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Tedd az összes hozzávalót egy turmixgépbe vagy aprítógépbe, és keverd teljesen simára. Szükség szerint ízesítsd.

További ötletek amelyek garantáltan tetszeni fognak

Krémes kesudiós ranch öntet

A klasszikus ranch öntet tejmentes változatáért áztass be kesediót egy éjszakára vízbe, ez gazdag, bársonyos alapot biztosít, majd az öntetednek, míg a friss fűszernövények, a fokhagyma és a citromlé a jellegzetes ranch ízt kölcsönözik. Locsold salátákra, használd mártogatósként friss zöldségekhez, vagy akár szendvicskrémként is fogyaszthatod.

Hozzávalók:

  • 1 csésze nyers kesudió, legalább 4 órán át vagy egy éjszakán át vízben áztatva
  • 1/4 csésze cukrozatlan mandulatej
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál apróra vágott friss kapor
  • 1 evőkanál apróra vágott friss metélőhagyma
  • 1 evőkanál apróra vágott friss petrezselyem
  • 1/2 teáskanál tengeri só
  • 1/4 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Szűrjük le és öblítsük le az áztatott kesudiót. Tegyük egy turmixgépbe a többi hozzávalóval együtt. Turmixoljuk amíg teljesen sima és krémes nem lesz, szükség szerint lekaparva az oldalát. Ízlés szerint állítsd be a fűszerezését a fent felsorolt alapanyagokkal.

Mangó-lime vinaigrette

A trópusok ízeiért próbáld ki ezt az élénk mangó-lime vinaigrette-et. Az édes, lédús mangó gyönyörűen illik a pikáns lime levéhez és héjához, míg egy csipetnyi juharszirup és dijoni mustár teszi teljessé az ízeket. Locsold vegyes zöldségekre, gabonatálakra, vagy használd pácként grillezett zöldségekhez vagy tofuhoz.

Hozzávalók:

  • 1 érett mangó, meghámozva és kimagozva
  • 2 evőkanál friss limelé
  • 1 teáskanál reszelt limehéj
  • 1 evőkanál juharszirup
  • 1 teáskanál dijoni mustár
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Tahini-gyömbéres öntet

Tápanyagban gazdag, ízekben gazdag öntethez próbáld ki ezt a Tahini-gyömbéres változatot. A krémes tahini és a friss gyömbér ízletes, umami ízben gazdag alapot biztosít, míg a friss citromlé és a juharszirup kiegyensúlyozza az ízeket. Locsold salátákra, gabonatálakra, vagy használd mártogatósként friss zöldségekhez.

Hozzávalók:

  • 1/4 csésze tahini
  • 2 evőkanál friss citromlé
  • 2 evőkanál juharszirup
  • 1 evőkanál reszelt friss gyömbér
  • 2 evőkanál víz
  • 1/4 teáskanál tengeri só
  • 1/8 teáskanál frissen őrölt fekete bors

Az összes hozzávalót tedd egy kis tálba vagy befőttesüvegbe. Habverővel keverd el, vagy rázd erőteljesen az üvegben, amíg jól össze nem áll és sima állagú nem lesz. Ízlés szerint fűszerezd.

Tavaszi salátaöntet receptek – Összefoglalva

Bármelyik élénk vegán öntetet is választod, biztosan új ízmagasságokba emeled salátáidat. A friss, szezonális termékek és az egészséges növényi alapú összetevők erejét kihasználva ezek az öntetek bizonyítják, hogy az egészséges étkezés nem feltétlenül jelenti az ízek feláldozását. Szerezd be a friss hozzávalókat, ésélvezd az évszak legfinomabb salátáit a barátaid vagy a családod körében!

További érdekes cikkekért a tudatos táplálkozás témakörében kövessetek minket a Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradtok le a legújabb hírekről.

Felhasznált képek: pexels.com

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions