Hajlékonyság és jóga – Gyakorolj!

A hajlékonyság és a jóga kéz a kézben járnak: ezt mindenki tudja, vagy legalábbis tapasztalhatta, aki akár egy jógaórán is részt vett valaha. Viszont azt már kevesebben tudják, hogy vannak olyan pózok, amelyek különösképp elősegítik, hogy hajlékonyabbak legyünk. Most ezeket mutatjuk be.
Hajlékonyság és jóga – Gyakorolj!

Hajlékonyság és jóga: hogyan tudod a legtöbbet kihozni a gyakorlásból? Minden egyes jógapóz hasznos valamilyen szempontból, és a számtalan jógatípus közül szinte mindenki találhat olyat, ami neki épp megfelelő. A gyakorlatok között ugyanis majdhogynem az összes testi-lelki problémánkra megoldásra lelhetünk.

Vannak olyan ászanák és jógatípusok, amelyeket időseknek ajánlanak, vannak olyanok, amelyeket kifejezetten nőknek, sőt olyanok is, amelyeket várandós nőknek. Akadnak olyanok, amelyek a dinamikusabb mozgásformát kedvelőknek kedveznek, vagy azoknak, akik erősödni, izmosodni szeretnének, esetleg azoknak, akik zsírégetésre vágynak. És természetesen azok sem maradhatnak ki, akik számára a hajlékonyság és jóga-kapcsolat érdekes.

Távoli cél a hajlékonyság?

Sokan abban a tévhitben élnek, hogy a hajlékonyság egyfajta genetikai, vagy velünk született tulajdonságunk. Pedig ez nem teljesen így van! Mind az aktív – saját erőnkből elért –, mind a passzív – egy oktató vagy edző segítő kezei által elért – hajlékonyság sok tényezőtől függ.

Ilyen például az, hogy mennyire rugalmasak az ízületi szalagjaink, milyen az állapotuk. Az, hogy az izmaink mennyire képesek az ellazulásra, illetve, hogy mennyire erősek – az izmosabb emberek általában kevésbé hajlékonyak. Sőt, még a lelki, idegi állapotunk, a hőmérséklet és a napszak is befolyással lehet erre a képességünkre. De mint minden készséget, képességet, úgy a rugalmasságot is lehet fejleszteni. Most pedig azt is elmondjuk, hogy hogyan. Elöljáróban annyit, hogy a hajlékonyság és jóga jó barátok!

Hajlékonyság és jóga

Tegyél érte!

Ahogyan az előző bekezdésben már előrevetítettük, igenis tudsz azért tenni, hogy hajlékonyabb legyél, amennyiben ez a célod. Nem mondjuk azt, hogy egy-két gyakorlat elvégzésével másnap már simán megy a Karnapidasana póz, vagy le tudsz majd menni hídba, de a kitartó gyakorlásnak igenis meglesz az eredménye.

A cikkünk elsősorban hajlékonyság és jóga kapcsolatára koncentrál. De nézzünk néhány egyéb módszert is. Az egyik egészen magától értetődő: a nyújtás. Ha hetente több alkalommal nagy tartományon keresztül mozgatod a végtagjaidat, azok egyre hajlékonyabbak lesznek. Így az ízületek mozgásterjedelme is megnő. Ha pedig valaki rendszeresen sportol, akkor máris tett valami a hajlékonysága érdekében, hiszen minden edzés után fontos a lenyújtás.

Hogyan nyújts?

Türelem: a következőkben hamarosan rátérünk arra, hogy a hajlékonyság és a jóga milyen gyakorlatokban egyesül leginkább – 5 ilyen pózt fogunk bemutatni. Mielőtt viszont belevágnánk, fontosnak tartjuk sorra venni, hogy milyen a tökéletes, hatásos nyújtás.

Az egyik legfontosabb szempont, hogy legyél mindig türelmes, ne siess ezekkel a gyakorlatokkal. Nyújtsd ki a végtagokat, és ha megérezted a végpontot, akkor engedd vissza, érezd, hogy elernyednek az izmaid. Itt jegyezzük meg, hogy ha a nyújtás fáj, akkor nem megfelelően végzed! Ha szükséges, kérd ki szakember véleményét! Amennyiben úgy érzed, segítene, használj kiegészítő eszközöket, például szalagot! Emellett kiegészítésként segíthet a masszázs is a beállt izmokon.

Hajlékonyság és jóga

A hajlékonyság és a jóga két olyan dolog, amiket egyszerűen lehetetlen elkülöníteni egymástól. A jógagyakorlatok nagy része ugyanis igényli, illetve fejleszti is a hajlékonyságot – persze csak ha megfelelően végzed őket. Ha még gyakorolnod kell, akkor látogass el a legjobb budapesti jógastúdiókba, de ha már magabiztos vagy, akkor otthon is jógázhatsz a megvásárolt eszközeiddel. Most pedig nézzük, melyek azok a jógapózok, amelyek segítenek abban, hogy (még) hajlékonyabb legyél!

Hajlékonyság és jóga - Lefelé néző kutya póz

5 jógapóz a hajlékonyságért

Lefelé néző kutya (Adho Mukha Svanasana)
Az egyik legjobb póz, ha szeretnéd megnyújtani a lábizmaidat! Mind a térdek inai, mind a lábszár izmai hálásak lesznek érte, te pedig valódi sikerként élheted majd meg, amikor végre le tudod tenni a sarkaidat a földre.

Tű és cérna póz (Sucirandhrasana)
Ez a kíméletes pozíció csodákat tesz a nem elég hajlékony csípővel! Eleinte legyél óvatos, aztán idővel egyre mélyebbre mehetsz, ha pedig gyakorlott vagy, válts galambpózra!

Félhold lunge póz (Anjaneyasana)
Ez egy kísérletezőbb póz, amiben te döntheted el, mennyire messzire mész. tapasztald meg a határaidat, és érezd, hogy szinte az összes izmod nyúlik!

Gerinccsavarás (Ardha Matsyendrasana)
Habár azt hihetnéd, hogy ez elsősorban a felsőtestre koncentrál, igazából sokat nyúlik az altest is, úgyhogy legyél körültekintő, amikor felveszed a helyzetet. Vigyázz a gerincedre is a gyakorlat közben!

Félhold póz (Ardha Chandrasana)
Ez is tökéletes a térdízületek, a mellkas és a csípő megnyitására. Mindezek mellett pedig egy kis egyensúlyérzéket is tanulhatsz, illetve gyakorolhatsz vele. Vigyázz, nehogy közben kiess a balanszból!

Gyakorolj!

Most pedig nincs más hátra: kezdd el a gyakorlást! Nem kell semmiféle ördöngösségre gondolni, eleinte elég napi 5 perc nyújtás is, utána pedig az egész megy majd magától, te pedig alig várod majd, hogy elérkezzen a napi nyújtás ideje!

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions