Jóga a nehéz időkben – hogyan gyakoroljunk stressz, motiválatlanság esetén?

Aggódó, szorongó napok vannak mögöttünk, s ezekre az állapotokra ki-ki milyen gyógyírt talált. Most szeretnénk rámutatni, hogy ezekben a helyzetekben mi történik az idegrendszerben és hogy lehet kicsit nyugalmat találni a légzéstechnikák és a jóga gyakorlásán keresztül.
Jóga a nehéz időkben – hogyan gyakoroljunk stressz, motiválatlanság esetén?

A jóga a nehéz időkben segíthet, hogy visszatérjünk a nyugodtabb életmódunkhoz, ami kissé felborult sokaknál. A sok korlátozás és megváltozott élethelyzetek elszakítanak bennünket a támogató hálónktól, azaz a család, barátoktól. Kollegáink arcát is már csak a képernyőn keresztül látjuk. Ez nem természetes. Az ember kezdetektől fogva egy szociális lény, vágyik a társaságra, az érintésre.

Ez a fajta közösséghez tartozás, ami segít a stressz kezelésében és az idegrendszer megnyugtatásában. Szerencsére van más módja is annak, hogy kisimuljunk és megnyugodjunk. Például ilyen estekben érdemes újrakapcsolódni a jóga, légzőgyakorlatok és a meditáció gyakorlásával. A jóga a nehéz időkben nagyszerű mentsvár lehet, egy rutin, ami új perspektívát adhat az aggódó és szorongó napjainknak.

 

Az idegrendszerünk két fajtája

Az immunrendszer mellett a testünknek önműködő idegrendszere is van. Ez az, amely irányítja a testében zajló automatikus folyamatokat, például a légzést, az emésztést és a vérkeringést. Az autonóm idegrendszernek két ellentétes típusa van:

Szimpatikus autonóm idegrendszer: Melynek ingerlése úgynevezett vészreakciót vált ki, vagyis a szervezetet felkészíti a stresszhelyzetekre. Serkenti a „harc vagy menekülés” reakcióját, például a pulzus megemelésével, pupillák kitágításával és az emésztés gátlásával. Az adrenalin hormon működése itt történik.

Paraszimpatikus autonóm idegrendszer: Melynek feladata a szervezet nyugalmi helyzetének visszaállítása, a regenerálás, és a raktárak feltöltése. Nyugtatja a testet a pihenés és emésztés funkcióinak serkentésével, a szívverés lassításával, az izmok ellazításával és az emésztés elősegítésével.

Ez a két rendszer hasznos és szükségünk van rá a különböző élethelyzetekhez. Ám a stressz akkor történik, ha a szimpatikus idegrendszerben töltjük a több időt, és így nem marad elegendő regenerációs idő. Vagyis paraszimpatikus idegrendszer feltöltése elmarad.

 

joga-a-nehez-idokbe, jógapóz

 

A bizonytalanság kezelése gyakorlással – jóga a nehéz időkben

A bizonytalanság, amit a jelenlegi helyzet okoz, is eléggé hatással van az idegrendszerünkre. Az aggódás és a szorongás lassan népbetegség lesz. Röviden: szimpatikus idegrendszereink (harc, menekülés vagy lefagyás) a világjárvány kezdete óta folyamatosan (és gyakran öntudatlanul) aktiválódtak – és ez még hatványozódik azoknak, akik hosszú ideig veszélyes, instabil körülmények között élőnek.

Ám pont ezekben az élethelyzetekben nagyon nagy segítség lehet a jóga és a légzőgyakorlatok beiktatása a mindennapokba.

Legyen az hatha jóga, kundalini jóga vagy tibeti jóga vagy légzéstechnikák egyiket. A lényeg az, hogy kapcsolódjunk a saját tudatosságunkkal és a nyugalmi, regeneráló, azaz a paraszimpatikus idegrendszerben időzzünk.

 

Gyakorlás és a rutin

Válasszunk bármilyen nekünk ideális gyakorlást és tegyünk a saját nyugalmunkért, békénkért. Vannak helyzetek, amikor ezért tennünk kell és gyakorolnunk. Lehet ez a mostani épp ilyen.
Lehet a jóga és a légzésünk egy olyan eszköz, amely elérhető és segítséget nyújthat, hogy mi is segíteni tudjunk a körülöttünk lévőknek, akik nehezebben viselik a helyzeteket.

A mentális egészség iszonyú fontos, az hogy mi zajlik bennünk, belül az fogja meghatározni a napunkat, évünket, életünket. Az, hogy mi zajlik bennünk, milyen belső monológok mennek, mit tartunk lehetségesnek és lehetetlennek, az mind-mind a tudatunk rugalmasságát mutatja.

A tudatosság is fejleszthető önfigyeléssel, meditációval, gyakorlással. Az, hogy jól érezzük magunkat nehéz helyzetekben is, az belül kezdődik. Ha szükségünk van külső segítségre, ne féljünk felkeresni terapeutát, vagy bárkit, aki segíthet normalizálni és megnyugtatni az aggódó, szorongó tudatunkat.

 

joga-a-nehez-idokbe, póz

 

A legfontosabb – nem vagy egyedül!

Talán ez az egyik legnagyobb kapocs, hogy nincs egyedül senki sem a problémáival. Mindenkinek megvannak a problémái és az aggódásai, de ha ezt észben tartjuk, hogy nem vagyunk egyedül és kérhetünk segítséget, gyakorolhatunk már bevált praktikákat, talán ezek segítenek enyhíteni a feszültséget.

Válasszunk bármilyen gyakorlást, légzéstechnikát reggel és lefekvés előtt, jógát napközben. Ha ezekhez a technikákhoz nyúlunk, amikor érezzük, hogy ismét az aggódás felhője kezd beborítani, talán kicsit eltudjuk a felhőket oszlatni.

A jóga a nehéz időkben lehet egy kulcsfontosságú segítség. Nézzünk szét Budapest legjobb stúdiói között és gyakoroljunk a jobb és a rosszabb napjainkon is, a lényeg, hogy maradjunk kitartóak, főleg a nehéz, stresszes időkben, lehet nagy segítség a jóga!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions