Az arany tej – ayurvédikus receptek

Egyre többen ismerik a híres „golden milk”-et, vagy tumeric latte néven is ismert kurkumás tejet. Ahogy az arany tej nevéből is kiderült, a fő összetevője a kurkuma, s emellett még a fahéj és kardamon is a recept összetevői között található.
Az arany tej – ayurvédikus receptek

Az arany tej nagyszerű helyettesítője lehet a kávénak, s esti, melegítő ital gyanánt is ideális.Igazi felmelegítő, feltöltő arany ital, a testnek és léleknek.

Az aranytej egy gyógyító ital, amely segít csökkenteni a gyulladásokat, oldja a stresszt, és lefekvés előtt is élvezhető, mivel hozzásegít a pihentető alváshoz! Ez a recept az ősi Ázsiából ered. Itt úgy vélik, hogy a tej egy szent eredetű ital, mivel, az anya szeretetéből keletkezik. Ez a mai világban mennyire helytálló, azt mi döntsük el, mindenesetre falvakon, ahol kézzel fejik a tehenet, aki kint legelt a friss mezőn, úgy az az tej tényleg erőszakmentes.

Ha tej-alternatíva kedvelők vagyunk, akkor a zabtej és a mandulatej tökéletes helyettesítő. Ezeket elkészíthetjük házilag is. Házi zabtejhez találunk receptet és videót itt.

 

Az aranytej pozitív hatásai

A kurkuma az antioxidáns hatása miatt segít a stressz és szorongás enyhítésében. Nagyon hatékony gyulladáscsökkentő ereje van ennek az arany színű gyökérfűszernek. Érdekes módon, Indiában, ahonnan a recept ered, sokkal kisebb mértékben van jelen az Alzheimer-kór. Tudományos kutatások vizsgálták, hogy az arany tejben lévő kurkuma fogyasztása, segít az agynak a betegség megelőzésében.

Az aranytejben megtalálható a fahéj, amely a karácsonyi hangulatot idézi elő, és egyik legkedveltebb téli fűszer, mind sütemények, mint italokba egyaránt. A fahéjnak számos pozitív hatása közül csak néhányat: vércukorszint-szabályzó, ízületi gyulladások, krónikus köhögés enyhítése, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességekre is pozitívan hat.

arany tej

 

 

Már ennek a két fűszernek a jelenléte is, ahogy látjuk, csodaszer és egyértelműen az otthonra beszerzendő fűszerek listáján vannak. Így hát nem csoda, hogy a kurkuma alapú ital egyre felkapottabb, és nagy népszerűségnek örved a golden latte, azaz az aranytej.

Egyéb pozitív hatásai:

  • Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antiszeptikus, fájdalomcsillapító,
  • méregteleníti a májat,
  • vérhígító hatású, szabályozza a vérnyomást,
  • erősíti az immunrendszert,
  • szabályozza a koleszterinszintet,
  • elősegíti az egészséges emésztést, szabályozza az anyagcserét és a testsúlyt,
  • rendbe teszi a triglicerid szintet,
  • a kurkumában található kurkumin lassítja a daganatokban az új vérerek képződését, ezzel lassítja a növekedésüket,
  • serkenti az agykapacitást, az agyhormon termelést, csökkenti az öregkori agysorvadást, az Alzheimer kór kialakulásának az esélyét, enyhíti a depresszió tüneteit,
  • csökkenti a szívelégtelenségi megbetegedés valószínűségét, a szívroham valószínűségét,
  • ízületi problémák enyhítésére ősidők óta hatékonyan használják.

Talán ennél több ok nem is kell, ahhoz, hogy napi szinten fogyasszuk?

A következő recept alapján elkészíthető ez az elixír.

Recept:

Az arányokat mindenki változtassa az ízlésének megfelelően. Rakhatunk több kurkumát is, ha szeretjük az erősebb ízvilágot.

Hozzávalók:

  • 2 tk kurkuma por
  • 1 tk fahéj
  • kevés bors
  • egy csipet kardamon
  • 400ml tej vagy növényi tej
  • méz

Elkészítés:

A tejet vagy növényi tejet melegítve hozzáadjuk az összetevőket, és keverés mellett össze melegítjük. Nem fontos hogy túl forró legyen. A kedvenc bögrénkbe tálaljuk és díszítésnek megszórhatjuk a tetejét egy kevés fahéjjal.

Ízlés szerint édesíthetjük mézzel. Ha mézet adunk hozzá, várjunk amíg kicsit lehűl, mivel a méznek az értékes enzimjei 40°C fölött elbomlanak – csakúgy, mint a C-vitaminnak.

 

Az arany tej bármikor fogyasztható

Így az ünnepek után, mikor számos különleges étel és ital idézte fel az ünnepeket: bejgli, mézeskalács, halászlé, köretek, húsok egyaránt. De ezek az ételek és italok közül melyik segített valójában abban, hogy jó legyen a közérzetünk? Az ünnepi és az ünnep utáni időszakban hajlamosak vagyunk még kevesebb figyelmet szentelni az étkezésünk minőségének (és mennyiségének).

December az ünnepi készülődésről és a családdal való együtt töltött időről szól. Hajlamosak vagyunk az ajándékokat az utolsó percre hagyni, a vendég várással való készülődéseket feszültséggel tölteni. Ezek a tevékenységek kimeríthetik a rendszerünket, fáradtságot okozhatnak és sebezhetővé tehetnek a vírusokkal szemben.

Éppen ezért, szükségünk van valamire, az karácsonyi és újévi dömping után, ami hagyományos, ünnepi módon finom, de az egészséget is támogatja. Ez az édes, meleg, tejes receptet, amely a tojáslikőrre emlékeztet, egy nélkülözhetetlen ünnepi jókedvvel árasztja el és erősíti testét. Ünnepeljünk, az ünnepek után is!

BELÉPÉS

Lost your password