Az arany tej – ayurvédikus receptek

Egyre többen ismerik a híres „golden milk”-et, vagy tumeric latte néven is ismert kurkumás tejet. Ahogy az arany tej nevéből is kiderült, a fő összetevője a kurkuma, s emellett még a fahéj és kardamon is a recept összetevői között található.
Az arany tej – ayurvédikus receptek

Az arany tej nagyszerű helyettesítője lehet a kávénak, s esti, melegítő ital gyanánt is ideális.Igazi felmelegítő, feltöltő arany ital, a testnek és léleknek.

Az aranytej egy gyógyító ital, amely segít csökkenteni a gyulladásokat, oldja a stresszt, és lefekvés előtt is élvezhető, mivel hozzásegít a pihentető alváshoz! Ez a recept az ősi Ázsiából ered. Itt úgy vélik, hogy a tej egy szent eredetű ital, mivel, az anya szeretetéből keletkezik. Ez a mai világban mennyire helytálló, azt mi döntsük el, mindenesetre falvakon, ahol kézzel fejik a tehenet, aki kint legelt a friss mezőn, úgy az az tej tényleg erőszakmentes.

Ha tej-alternatíva kedvelők vagyunk, akkor a zabtej és a mandulatej tökéletes helyettesítő. Ezeket elkészíthetjük házilag is. Házi zabtejhez találunk receptet és videót itt.

 

Az aranytej pozitív hatásai

A kurkuma az antioxidáns hatása miatt segít a stressz és szorongás enyhítésében. Nagyon hatékony gyulladáscsökkentő ereje van ennek az arany színű gyökérfűszernek. Érdekes módon, Indiában, ahonnan a recept ered, sokkal kisebb mértékben van jelen az Alzheimer-kór. Tudományos kutatások vizsgálták, hogy az arany tejben lévő kurkuma fogyasztása, segít az agynak a betegség megelőzésében.

Az aranytejben megtalálható a fahéj, amely a karácsonyi hangulatot idézi elő, és egyik legkedveltebb téli fűszer, mind sütemények, mint italokba egyaránt. A fahéjnak számos pozitív hatása közül csak néhányat: vércukorszint-szabályzó, ízületi gyulladások, krónikus köhögés enyhítése, képes stimulálni a gondolkodást és a kognitív képességekre is pozitívan hat.

arany tej

 

 

Már ennek a két fűszernek a jelenléte is, ahogy látjuk, csodaszer és egyértelműen az otthonra beszerzendő fűszerek listáján vannak. Így hát nem csoda, hogy a kurkuma alapú ital egyre felkapottabb, és nagy népszerűségnek örved a golden latte, azaz az aranytej.

Egyéb pozitív hatásai:

  • Gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antiszeptikus, fájdalomcsillapító,
  • méregteleníti a májat,
  • vérhígító hatású, szabályozza a vérnyomást,
  • erősíti az immunrendszert,
  • szabályozza a koleszterinszintet,
  • elősegíti az egészséges emésztést, szabályozza az anyagcserét és a testsúlyt,
  • rendbe teszi a triglicerid szintet,
  • a kurkumában található kurkumin lassítja a daganatokban az új vérerek képződését, ezzel lassítja a növekedésüket,
  • serkenti az agykapacitást, az agyhormon termelést, csökkenti az öregkori agysorvadást, az Alzheimer kór kialakulásának az esélyét, enyhíti a depresszió tüneteit,
  • csökkenti a szívelégtelenségi megbetegedés valószínűségét, a szívroham valószínűségét,
  • ízületi problémák enyhítésére ősidők óta hatékonyan használják.

Talán ennél több ok nem is kell, ahhoz, hogy napi szinten fogyasszuk?

A következő recept alapján elkészíthető ez az elixír.

Recept:

Az arany tej – ayurvédikus receptek

Az arányokat mindenki változtassa az ízlésének megfelelően. Rakhatunk több kurkumát is, ha szeretjük az erősebb ízvilágot.

Hozzávalók:

  • 2 tk kurkuma por
  • 1 tk fahéj
  • kevés bors
  • egy csipet kardamon
  • 400ml tej vagy növényi tej
  • méz

Elkészítés:

A tejet vagy növényi tejet melegítve hozzáadjuk az összetevőket, és keverés mellett össze melegítjük. Nem fontos hogy túl forró legyen. A kedvenc bögrénkbe tálaljuk és díszítésnek megszórhatjuk a tetejét egy kevés fahéjjal.

Ízlés szerint édesíthetjük mézzel. Ha mézet adunk hozzá, várjunk amíg kicsit lehűl, mivel a méznek az értékes enzimjei 40°C fölött elbomlanak – csakúgy, mint a C-vitaminnak.

 

Az arany tej bármikor fogyasztható

Így az ünnepek után, mikor számos különleges étel és ital idézte fel az ünnepeket: bejgli, mézeskalács, halászlé, köretek, húsok egyaránt. De ezek az ételek és italok közül melyik segített valójában abban, hogy jó legyen a közérzetünk? Az ünnepi és az ünnep utáni időszakban hajlamosak vagyunk még kevesebb figyelmet szentelni az étkezésünk minőségének (és mennyiségének).

December az ünnepi készülődésről és a családdal való együtt töltött időről szól. Hajlamosak vagyunk az ajándékokat az utolsó percre hagyni, a vendég várással való készülődéseket feszültséggel tölteni. Ezek a tevékenységek kimeríthetik a rendszerünket, fáradtságot okozhatnak és sebezhetővé tehetnek a vírusokkal szemben.

Éppen ezért, szükségünk van valamire, az karácsonyi és újévi dömping után, ami hagyományos, ünnepi módon finom, de az egészséget is támogatja. Ez az édes, meleg, tejes receptet, amely a tojáslikőrre emlékeztet, egy nélkülözhetetlen ünnepi jókedvvel árasztja el és erősíti testét. Ünnepeljünk, az ünnepek után is!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions