Könnyű őszi recept

Könnyű őszi recept

Az ősz átmeneti időszak – hűvösebb napok, hulló levelek és a természetes befelé fordulás. Tökéletes időszak arra, hogy olyan földelő ételeket fogyassz, amelyek stabilizálják az energiádat, támogatják az immunrendszeredet, és összekapcsolnak a föld szezonális kincseivel. A földelő zöldségek és hozzávalók beépítése az étkezéseidbe segíthet abban, hogy ebben a kellemes időszakban kiegyensúlyozottabbnak, üdébbnek és tápláltabbnak érezd magad. Íme néhány egyszerű, finom és földelő könnyű őszi recept szezonális zöldségekkel és hozzávalókkal, amelyek segítenek földeltnek maradni.

5 + 1 könnyű őszi recept hogy földeltnek érezd magad és kiélvezd a szezonális finomságokat

Sült gyökérzöldség-keverék

Hozzávalók:

  • Sárgarépa
  • Paszternák
  • Édesburgonya
  • Cékla
  • Olívaolaj
  • Rozmaring vagy kakukkfű
  • Tengeri só és fekete bors

Elkészítés:

Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Hámozd meg és vágd fel az összes zöldséget egyforma darabokra. Forgasd össze a zöldségeket olívaolajjal, fűszernövényekkel, sóval és borssal. Terítsd szét egy sütőlapon, és süsd 30-40 percig, amíg megpuhul és karamellizálódik. Tálald melegen, kiadós köretként, vagy gabonafélékkel egy teljes értékű étkezéshez.

Miért földelő ez az étel? A gyökérzöldségek a föld alatt nőnek, a stabilitást és a földdel való kapcsolatot szimbolizálják. Kiadós, földes ízük elősegíti a tápláltság érzését.

Sütőtökös lencseleves

Hozzávalók:

  • 1 kis tök vagy vajtök, meghámozva és felkockázva
  • 1 csésze lencse
  • 1 fej vöröshagyma, felaprítva
  • 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
  • Zöldség alaplé
  • Olívaolaj
  • Kömény, kurkuma, só és bors
  • Friss petrezselyem vagy koriander a díszítéshez

Elkészítés:

Pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát olívaolajon, amíg üveges nem lesz. Add hozzá a felkockázott tököt, a fűszereket, és főzd néhány percig. Öntsd hozzá a zöldség alaplevet, és forrald fel. Add hozzá a lencsét, csökkentsd a hőt, és főzd lassú tűzön, amíg a lencse és a tök megpuhul (kb. 30 perc).Pürésítsd a leves egy részét, hogy krémes legyen, majd ízesítsd ízlés szerint. Tálalás előtt díszítsd fűszernövényekkel.

Miért földelő ez az étel? A tök és a lencse tápláló, földelő ételek, amelyek melegséget és stabilitást biztosítanak, így tökéletesek az ősz energiájához.

Sült alma fahéjjal és dióval

Hozzávalók:

  • Alma
  • Őrölt fahéj
  • Aprított dió vagy pekándió
  • Méz vagy juharszirup (opcionális)
  • Egy kanál natúr joghurt vagy kókuszkrém (opcionális)

Elkészítés:

Vágd ki az almák magházát, és tedd őket egy sütőtálba. Keverd össze az aprított dióféléket a fahéjjal, és locsold meg az almákat egy kevés mézzel vagy sziruppal. Töltsd a diós keveréket az almaszeletekbe. Süsd 190°C-on 20-25 percig, amíg megpuhulnak. Melegen tálald, ízlés szerint joghurttal vagy kókuszkrémmel a tetején.

Miért földelő ez az étel? Az alma és a diófélék tápláló összetevők, amelyek összekapcsolnak az idényjellegű terméssel, és stabilitást biztosítanak.

Párolt tök szezámmaggal

Hozzávalók:

  • Sütőtök
  • Pirított szezámmag
  • Szójaszósz
  • Újhagyma (opcionális)

Elkészítés:

Vágd a tököt szeletekre vagy darabokra. Gőzöld puhára (kb. 10-15 perc). Locsold meg szójaszósszal, és szórd meg szezámmaggal és apróra vágott újhagymával. Tálald melegen köretként.

Miért földelő ez az étel? A tök egy sűrű, nyugtató zöldség, amely földeli az energiádat, és melegséget és stabilitást biztosít.

Meleg fűszeres chia puding tökpürével

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál chia mag
  • 1 csésze mandulatej vagy zabtej
  • ½ csésze tökpüré
  • Fahéj, szerecsendió és szegfűszeg
  • Juharszirup vagy méz
  • Diófélék vagy magvak a tetejére

Elkészítés:

Keverd össze a chia magokat, a tejet, a tököt, a fűszereket és az édesítőszert egy tálban. Hagyjuk állni a hűtőben legalább 2 órán át, vagy egy éjszakán át, amíg besűrűsödik.

Miért földelő ez az étel? A tökmag és a chia mag tápláló, földelő összetevők, amelyek elősegítik a stabilitást és a nyugalmat.

Meleg Diós cékla saláta balzsamecetes mázzal

Hozzávalók:

  • 3-4 közepes cékla, sütve és felszeletelve
  • ½ csésze apróra vágott dió
  • Vegyes zöldségek (rukkola, spenót vagy kelkáposzta)
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1-2 evőkanál balzsamecet
  • Méz vagy juharszirup (opcionális)
  • Tengeri só és fekete bors
  • Feta sajt vagy kecskesajt (opcionális)

Elkészítés:

Cékla sütése: Csomagold be az egész céklát alufóliába, és süsd 200°C-on körülbelül 45-60 percig, amíg megpuhul. Hagyd kihűlni, majd hámozd meg és szeleteld fel. Pirítsd meg a diót száraz serpenyőben közepes lángon, amíg illatos lesz és enyhén megbarnul. Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a balzsamecetet egy kevés mézet vagy szirupot, sót és borsot.
Forgasd össze a zöldségeket az öntettel, majd rendezd el egy tányéron. Tálald azonnal egy meleg, földelő salátaként.

Miért földelő ez az étel? A cékla igazi földes zöldség, amely elősegíti a stabilitást és a vitalitást. Gazdag, földelő energiájuk segít kapcsolatba lépni a földdel és ápolni a belső erőt az őszi szezonban.

Ragadjuk meg az ősz ajándékait!

A földelő zöldségek, például a gyökérzöldségek, a tök és az őszi gyümölcsök beépítése az étkezéseinkbe jelentősen fokozhatja a stabilitás és a jólét érzését. Ez a néhány könnyű őszi recept bármikor elkészíthető, akár hétköznap is, finomak és tökéletesen illeszkednek az évszak energiájához. Próbáld ki őket!

További cikkekért a tudatos táplálkozás témakörében kövessetek minket a Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradtok le a legújabb hírekről.

Felhasznált képek: pexels.com

 

BELÉPÉS

Lost your password