Könnyű őszi recept
Az ősz átmeneti időszak – hűvösebb napok, hulló levelek és a természetes befelé fordulás. Tökéletes időszak arra, hogy olyan földelő ételeket fogyassz, amelyek stabilizálják az energiádat, támogatják az immunrendszeredet, és összekapcsolnak a föld szezonális kincseivel. A földelő zöldségek és hozzávalók beépítése az étkezéseidbe segíthet abban, hogy ebben a kellemes időszakban kiegyensúlyozottabbnak, üdébbnek és tápláltabbnak érezd magad. Íme néhány egyszerű, finom és földelő könnyű őszi recept szezonális zöldségekkel és hozzávalókkal, amelyek segítenek földeltnek maradni.
5 + 1 könnyű őszi recept hogy földeltnek érezd magad és kiélvezd a szezonális finomságokat
Sült gyökérzöldség-keverék
Hozzávalók:
- Sárgarépa
- Paszternák
- Édesburgonya
- Cékla
- Olívaolaj
- Rozmaring vagy kakukkfű
- Tengeri só és fekete bors
Elkészítés:
Melegítsd elő a sütőt 200°C-ra. Hámozd meg és vágd fel az összes zöldséget egyforma darabokra. Forgasd össze a zöldségeket olívaolajjal, fűszernövényekkel, sóval és borssal. Terítsd szét egy sütőlapon, és süsd 30-40 percig, amíg megpuhul és karamellizálódik. Tálald melegen, kiadós köretként, vagy gabonafélékkel egy teljes értékű étkezéshez.
Miért földelő ez az étel? A gyökérzöldségek a föld alatt nőnek, a stabilitást és a földdel való kapcsolatot szimbolizálják. Kiadós, földes ízük elősegíti a tápláltság érzését.
Sütőtökös lencseleves
Hozzávalók:
- 1 kis tök vagy vajtök, meghámozva és felkockázva
- 1 csésze lencse
- 1 fej vöröshagyma, felaprítva
- 2 gerezd fokhagyma, felaprítva
- Zöldség alaplé
- Olívaolaj
- Kömény, kurkuma, só és bors
- Friss petrezselyem vagy koriander a díszítéshez
Elkészítés:
Pirítsd meg a hagymát és a fokhagymát olívaolajon, amíg üveges nem lesz. Add hozzá a felkockázott tököt, a fűszereket, és főzd néhány percig. Öntsd hozzá a zöldség alaplevet, és forrald fel. Add hozzá a lencsét, csökkentsd a hőt, és főzd lassú tűzön, amíg a lencse és a tök megpuhul (kb. 30 perc).Pürésítsd a leves egy részét, hogy krémes legyen, majd ízesítsd ízlés szerint. Tálalás előtt díszítsd fűszernövényekkel.
Miért földelő ez az étel? A tök és a lencse tápláló, földelő ételek, amelyek melegséget és stabilitást biztosítanak, így tökéletesek az ősz energiájához.
Sült alma fahéjjal és dióval
Hozzávalók:
- Alma
- Őrölt fahéj
- Aprított dió vagy pekándió
- Méz vagy juharszirup (opcionális)
- Egy kanál natúr joghurt vagy kókuszkrém (opcionális)
Elkészítés:
Vágd ki az almák magházát, és tedd őket egy sütőtálba. Keverd össze az aprított dióféléket a fahéjjal, és locsold meg az almákat egy kevés mézzel vagy sziruppal. Töltsd a diós keveréket az almaszeletekbe. Süsd 190°C-on 20-25 percig, amíg megpuhulnak. Melegen tálald, ízlés szerint joghurttal vagy kókuszkrémmel a tetején.
Miért földelő ez az étel? Az alma és a diófélék tápláló összetevők, amelyek összekapcsolnak az idényjellegű terméssel, és stabilitást biztosítanak.
Párolt tök szezámmaggal
Hozzávalók:
- Sütőtök
- Pirított szezámmag
- Szójaszósz
- Újhagyma (opcionális)
Elkészítés:
Vágd a tököt szeletekre vagy darabokra. Gőzöld puhára (kb. 10-15 perc). Locsold meg szójaszósszal, és szórd meg szezámmaggal és apróra vágott újhagymával. Tálald melegen köretként.
Miért földelő ez az étel? A tök egy sűrű, nyugtató zöldség, amely földeli az energiádat, és melegséget és stabilitást biztosít.
Meleg fűszeres chia puding tökpürével
Hozzávalók:
- 3 evőkanál chia mag
- 1 csésze mandulatej vagy zabtej
- ½ csésze tökpüré
- Fahéj, szerecsendió és szegfűszeg
- Juharszirup vagy méz
- Diófélék vagy magvak a tetejére
Elkészítés:
Keverd össze a chia magokat, a tejet, a tököt, a fűszereket és az édesítőszert egy tálban. Hagyjuk állni a hűtőben legalább 2 órán át, vagy egy éjszakán át, amíg besűrűsödik.
Miért földelő ez az étel? A tökmag és a chia mag tápláló, földelő összetevők, amelyek elősegítik a stabilitást és a nyugalmat.
Meleg Diós cékla saláta balzsamecetes mázzal
Hozzávalók:
- 3-4 közepes cékla, sütve és felszeletelve
- ½ csésze apróra vágott dió
- Vegyes zöldségek (rukkola, spenót vagy kelkáposzta)
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1-2 evőkanál balzsamecet
- Méz vagy juharszirup (opcionális)
- Tengeri só és fekete bors
- Feta sajt vagy kecskesajt (opcionális)
Elkészítés:
Cékla sütése: Csomagold be az egész céklát alufóliába, és süsd 200°C-on körülbelül 45-60 percig, amíg megpuhul. Hagyd kihűlni, majd hámozd meg és szeleteld fel. Pirítsd meg a diót száraz serpenyőben közepes lángon, amíg illatos lesz és enyhén megbarnul. Egy kis tálban keverd össze az olívaolajat, a balzsamecetet egy kevés mézet vagy szirupot, sót és borsot.
Forgasd össze a zöldségeket az öntettel, majd rendezd el egy tányéron. Tálald azonnal egy meleg, földelő salátaként.
Miért földelő ez az étel? A cékla igazi földes zöldség, amely elősegíti a stabilitást és a vitalitást. Gazdag, földelő energiájuk segít kapcsolatba lépni a földdel és ápolni a belső erőt az őszi szezonban.
Ragadjuk meg az ősz ajándékait!
A földelő zöldségek, például a gyökérzöldségek, a tök és az őszi gyümölcsök beépítése az étkezéseinkbe jelentősen fokozhatja a stabilitás és a jólét érzését. Ez a néhány könnyű őszi recept bármikor elkészíthető, akár hétköznap is, finomak és tökéletesen illeszkednek az évszak energiájához. Próbáld ki őket!
További cikkekért a tudatos táplálkozás témakörében kövessetek minket a Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradtok le a legújabb hírekről.
Felhasznált képek: pexels.com