Ájurvéda elhízás ellen – Természetes parktikák

Az ájurvéda India egyik legősibb tudománya, amelynek célja, a hosszú élet elősegítése, illetve a betegségek és működési zavarok gyógyítása, holisztikus módszerekkel. Tehát mennyiben a test és az elme egyensúlyban van egészségesek leszünk de hogyan segíthet nekünk az Ájurvéda elhízás ellen?
Ájurvéda elhízás ellen – Természetes parktikák

Az életmód változásával és a különböző gyorséttermi láncok térhódításának köszönhetően az egész világon egyre nagyobb problémát jelent az elhízás és annak leküzdése. Sokat segíthet azonban, ha ismerjük ájurvédikus testtípusunkat és követjük az alapelveket. Nézzük, hogyan segíthet az Ájurvéda elhízás ellen.

Ájurvéda testtípusok

Az Ajurvédában a betegségek kialakulásáért a három dosha –vata, pitta, kapha – egyensúlyának felborulása a felelős. Az öt alapelem – az éter, a levegő, a tűz, a víz és a föld -doshaként van jelen az emberi szervezetben, és ennek a három doshának az aránya egyénenként változik. Ez az arány határozza meg a testalkatot. A vatát úgy lehet jellemezni, mint azt a testi levegőt, energiát, amely a biológiai mozgást irányítja. A pittát testi hőenergiának fordíthatjuk, amely irányítja az emésztést, az étel felszívódását, a táplálkozást. A kapha biológiai vízként jelenik meg egyes ősi forrásokban, amely kitölti a testben lévő üregeket és a testben lévő folyadékterekben jelenik meg. A túl sok kapha megzavarja az anyagcserét, túlzott anabolizmust eredményez, a kapha domináns alkatú emberek hízásra hajlamosak.

Az ájurvédikus táplálkozás

Az ájurvédikus táplálkozás a doshák egyensúlyban tartására törekszik. Az Ájurvéda az élelmiszereket és gyógynövényeket 3 fő tulajdonság szerint „gúnákba” sorolja. A „szattvikus” ételek energiát szolgáltatnak a testnek, a „tamasz” és „radzsasz” kevésbé erősíti a szervezetet, utóbbiakból ezért mérsékelten szabad csak fogyasztani, azonban mindhárom gúna megléte szükségszerű az egészséges táplálkozáshoz. A szattvikus ételek közé tartoznak a könnyen emészthető ételek, a gabonafélék, a búza, kukorica, zab, rizs, a gyümölcsök, a lisztes és az olajos magvak, mint például a gesztenye, a mogyoró és a kókusz. A nehéz,
zsíros ételek és az alkohol a tamaszikus csoportba sorolhatók, míg a radikálisan sós, savanyú és édes ételek a radzsaszikus gúnához tartoznak. Az Ájurvédában 6-féle ízt különböztetnek meg, ezek: a keserű, a sós, a savanyú, az édes, a fanyar és
a csípős. A fűszeres ízű gyógynövények hőtermelő és serkentő hatásúak, míg a keserű gyógynövények hűtő hatásúak, lázcsökkentők.

Ájurvéda elhízás ellen

Ájurvéda elhízás ellen

A testtömeg növekedést tehát a Kapha erő túltengése okozza az emberben. A táplálkozásban általában a Kapha típusú ételek közé az Ayurvéda az ún. édes ételeket sorolja. Ide tartoznak a különböző húsok, állati eredetű zsiradékok, szénhidrátok (pl.: tésztafélék), a cukor alapú édességek (a méz nem!). Ha a Kapha felhalmozódik, a  Vata embernek legfeljebb kisebb pocakja lesz tőle. A Pitta típusú ember arányosan teltté válik, a Kapha típusú embert pedig az elhízás fenyegeti. Ahhoz, hogy a doshák rendje visszaállhasson, ki kell üríteni a méreganyagokat  a szervezetből.  Erre alkalmas az Ayurvédikus méregtelenítés. A felhalmozódott Kaphát csak felerősödött Pitta képes kiüríteni. A Pittának azonban a növekedéséhez mindig szükség van a Vatára is. Mit jelent ez?

A Pitta növeli az emésztést a szervezetben, azonban a jobb anyagcseréhez a szervezetnek levegőre van szüksége, így az embernek ki kell tágítani a légzési kapacitását is Jóga, mozgás, légzőgyakorlatok segítségével. A Pitta növelése elérhető Pitta növelő élelmiszerek, gyógynövények bevitelével, a Vata növelése elérhető, Vata növelő élelmiszerek, gyógynövények bevitelével.
A Pittát növeli a magas hőmérséklet (szaunázás, gyógyfürdőzés), a Vatát a mozgás növeli.

A Pitta növelése szükséges feladat a Kapha kiürítéséhez, miközben hatékonyabbá teszi a méregtelenítő kúrát az is, ha mindeközben kevesebb Kaphát juttatunk be a szervezetbe. A Kapha csökkentése azt jelenti a gyakorlatban, hogy a táplálék összetételét úgy kell megválasztani, hogy az édes ételek (húsok, szénhidrátok, állati zsiradékok, cukor) a korábbinál kisebb mennyiségben legyenek jelen a táplálkozásban. Azonban a Vata és Pitta ételek aránya növekedjen. Az elfogyasztott étel mennyiségén nem kell változtatni, így éhezéssel nem kell senkinek sanyargatnia magát.

 

Ájurvéda elhízás ellen

További jótékony tevékenységek

A Vata növelése elérhető a napi kis rutinokkal is. Például a reggel, a délben, és az este végzett légzőgyakorlatok sokat segíthetnek ebben. Elengedhetetlen a  rendszeres testmozgás mozgás is, de akik nem akarnak hosszan tartó, megerőltető, fárasztó mozgást végezni, mozogjanak sokszor keveset. Ez kb. napi 3×5 perc egyszerű testmozgást jelent, amely a test minden területére kiterjed. Erre megragadhatjuk a napközbeni feladataink elvégzése során adódó lehetőségeket: lift helyett használjunk lépcsőt, vagy sétáljunk el a boltig autózás helyett.  A sejtek, szövetek anyagcseréjét serkenti a rendszeres masszázs is. Ha pénztárcánk és időnk is engedi, mindenképpen érdemes kipróbálni egy frissítő és energiát adó Ájurvédikus masszázst Budapesten.

Reméljük cikkünk segítségedre volt. Ha szeretnél még többet megtudni a jógázásról, vagy érdekel a tudatos életmód és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

Felhasznált képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions