Tudatos étkezés a mindennapokban

Tudatos étkezés a mindennapokban

Általában rohanunk valahová. Igyekszünk beérni a munkába, ellátni a háztartást és elegendő időt tölteni a családunkkal, ezért hajlamosak vagyunk arra, hogy esztelenül fogyasszuk el ételeinket. Gyakran eszünk útközben, a képernyőt bámulva, vagy elfoglalva a gondolatainkkal. A tudatos étkezés gyakorlatának átvétele azonban jelentősen javíthatja általános jólétünket és az étellel való kapcsolatunkat. A tudatos étkezés azt jelenti, hogy teljes figyelmet szentelünk az evés teljes élményének, a tápláló ételek megválasztásától az összes megízleléséig. Ebben a cikkben néhány gyakorlati tippet tárunk fel azért, hogy a tudatos táplálkozás a mindennapi rutin részévé válhasson.

Tervezd meg az étkezéseket

Ha tudatosan szeretnél étkezni, kezdd azzal a lépéssel, hogy gondosan megtervezed az étkezéseket. Szánj időt arra, hogy kiegyensúlyozott, tápláló menüt készítesz, amely számos teljes értékű, feldolgozatlan alapanyagot tartalmaz. Gondold át táplálkozási szokásaidat, vedd figyelembe milyen igényeid vannak, és törekedj arra, hogy gyümölcsök, zöldségek, sovány fehérjék, teljes kiőrlésű gabonák és egészséges zsírok legyenek a menüdben. Az, hogy tudatosan megtervezed az étkezést, megalapozza az egészségesebb és tudatosabb étkezési szokásaidat.

Használd az érzékeidet

Amikor eljött az étkezés ideje, teremts olyan környezetet, amely a tudatos étkezést támogatja. Terítsd meg az asztalt, gyújts meg egy gyertyát, és szüntesd meg az olyan zavaró tényezőket, mint a televízió vagy az okostelefonok. Szánj egy percet arra, hogy megfigyeled az ételek gyönyörű színeit, textúráit és aromáit. Az érzékek bevonása nemcsak az evés élvezetét fokozza, hanem segít abban is, hogy jobban jelen legyél, és tudatosabban fogyaszd el az ételeket.

Fontos, hogyan eszel

A tudatos táplálkozás egyik alapelve, hogy lassan egyél és alaposan rágd meg az ételt. Izlelj meg minden falatot, és figyeld az az ételek állagát. A lassú étkezés lehetővé teszi a szervezet számára, hogy megfelelően megemésztse az ételt, és a jóllakottság jeleit küldi az agynak, ezzel megakadályozhatod azt, hogy többet egyél, mint amennyire a szervezetednek szüksége van. Törekedj arra, hogy minden falatot legalább 20-30-szor rágjon meg, így biztosíthatod a szervezeted számára, hogy a lehető legtöbb tápanyagot kinyerje az elfogyasztott ételből, és az emésztés is könnyebb legyen.

Tudatos étkezés és a hála

Mielőtt elkezdenéd elfogyasztani az ételt ami az asztalra került, szánj egy percet arra, hogy kifejezed háládat a tányérodon lévő ételért. A hála érzésének ápolása segít abban, hogy jobban megbecsüljük a táplálékot és mind azt az erőfeszítést, ami az élelmiszerek előállításához volt szükséges. Ez az egyszerű gyakorlat megváltoztathatja gondolkodásmódodat, és pozitív kapcsolatot teremthet az ételeinkkel és az élettel egyaránt.

Hallgass a testedre

A test mindig jelzést ad, ha ételre van szüksége. Figyeld meg ezeket a jeleket. Tanulj meg különbséget tenni a fizikai éhség és az érzelmi evést kiváltó tényezők között. Egyél, amikor éhes vagy, és hagyd abba, amikor jóllaktál, ne pedig addig egyél, amíg túlságosan jóllaksz. Ügyelj arra, hogy a különböző ételek milyen érzéseket keltenek, és ennek megfelelően válaszd ki az elfogyasztandó táplálékot. A tested mindig tudja mire van szüksége, ezért hallgass a jelzéseire.

Emellett érdemes az elfogyasztandó étel mennyiségét is fontolóra fenni. Tanuld meg felmérni a megfelelő adagméreteket egyéni igényeid alapján. Használj kisebb tányérokat és tálakat a teltebb tányér illúziójának megteremtéséhez. Szánjon időt az éhség szintjének felmérésére az étkezés során, és ha még mindig éhes lennél miután elfogyasztottad az első alkalommal kiszedett ételt, szedj még a tányérra. Az adagok nagyságának figyelembe vétele segít megőrizni az egészséges egyensúlyt, és megakadályozza a túlevést és a pazarlást is.

Összegezve

A tudatos táplálkozás beépítése a mindennapi rutinba hatékony módja annak, hogy egészségesebb kapcsolatot alakítsunk ki az ételekkel, és tápláljuk testünket és elménket. E tippek használatával minden étkezésedbe tudatosságot vihetsz, ami végső soron jobb emésztést, jóllakottságot és az élelmiszer által nyújtott jobb felszívódását eredményezi. Ha még többet szeretnél megtudni a témában és néhány jó receptre is szükséged lenne, számos könyv is a rendelkezésedre állhat. Ide kattintva megvásárolhatod Nadine Hüttenrauch – Tudatos étkezés, egészséges élet című könyvét.

Ne feledd, hogy a tudatos táplálkozás türelmet és következetességet igénylő gyakorlat, ezért légy türelmes magadhoz, amikor elindulsz ezen az úton a tudatosabb és teljesebb étkezési élmény felé. Nasizz, ha kedved támad hozzá, de mint minden esetben, itt is a mértékletesség a fontos.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions