Vegetáriánus karácsonyi receptek
A karácsony azok számára sem kell hogy unalmas legyen, akik számára, akik növényi alapú életmódot folytatnak, hiszen az ünnepi időszak csodálatos lehetőséget kínál arra, hogy a hagyományos magyar ízeket vegetáriánus változatait elkészítsék. A magyar konyha híres kiadós, ízletes ételeiről, amelyek könnyen átalakíthatók teljesen növényi alapúvá anélkül, hogy az ízek feláldozására kerülne sor. Íme néhány a legjobb vegetáriánus karácsonyi receptek közül, amelyek emlékezetessé teszik a karácsonyi vacsorát.
Vegetáriánus karácsonyi receptek
Zöldséges Gulyás leves
Ez a hagyományos magyar leves teljes egészében zöldségekből készül.
Hozzávalók:
- 1 közepes fej vöröshagyma
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1-2 szál sárgarépa
- 1-2 szál petrezselyemgyökér
- 1 darab paradicsom
- 1 darab paprika
- 2 darab közepes burgonya
- 1 doboz vörös vesebab konzerv 400 grammos
- ízlés szerint zellerzöld
- 1 darab tojás
- 10-12 dkg teljeskiörlésű liszt
- ízlés szerint só
- ízlés szerint őrölt bors
- ízlés szerint őrölt kömény
- 1 teáskanál őrölt pirospaprika
- 2-3 evőkanál étolaj
Elkészítés:
A vöröshagymát, paprikát, paradicsomot felkockázzuk. A fokhagymát is felszeleteljük. A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát petrezselyemgyökeret felkarikázzuk, a burgonyát kockákra a, zellerzöldet apróra vágjuk. Az olajon üvegesre pirítjuk a vöröshagymát, hozzáadjuk a paradicsomot, paprikát, sózzuk, és annyi ideig főzzük, hogy a paprika, paradicsom összeessen. Lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük, picit pirítjuk, de ne égjen le, majd felöntjük kb. másfél liter vízzel. Beletesszük a felkarikázott répát, petrezselyemgyökeret, fokhagymát. Fűszerezzük sóval, borssal, köménymaggal, zellerzölddel. Félpuhára főzzük. Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást sóval felverjük, beleszórjuk a lisztet és keményre gyúrjuk, víz nem kell bele. A kész tészta nem ragad, rugalmas tapintatú. Felhasználásig folpackba csomagoljuk és a hűtőben pihentetjük.A félig megfőtt levesbe beletesszük a felkockázott krumplit, ha a burgonya is majdnem kész, a leszűrt konzerv vesebabot is hozzáadjuk. A hűtőben pihenő tésztát belecsipkedjük a levesbe, amikor feljön a leves tetejére készen is van. Ízlés szerint még fűszerezzük a levest
Gombapaprikás
A Gombapaprikás egy klasszikus magyar étel, amely vegán vagy vegetáriánus étellé alakítható. Hagyományosan csirkéből készül, ez a változat csak gombát használ fő összetevőként.
Hozzávalók:
- 500 g csiperkegomba (vagy más gomba), szeletelve
- 2 fej vöröshagyma, finomra aprítva
- 3 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 2 evőkanál édes paprika
- 1 evőkanál paradicsompüré
- 1 csésze zöldségleves
- 2 evőkanál olívaolaj
- Só és bors ízlés szerint
- Friss petrezselyem a díszítéshez
- Opcionálisan a végén tehetünk bele tejfölt vagy vegán főzőkrémet a még krémesebb állag eléréséhez
Elkészítés:
Melegíts fel olívaolajat egy nagy serpenyőben közepes lángon. Add hozzá a hagymát, és párold üvegesre. Add hozzá a fokhagymát, és főzd még egy percig. Keverd hozzá a paprikát, majd add hozzá a szeletelt gombát. Főzd addig, amíg levet nem enged, és megpuhul. Keverd hozzá a paradicsompürét, és főzd egy percig. Öntsd fel zöldséglevessel, sózd, borsozd, és párold 10-15 percig, amíg besűrűsödik. Díszítsd apróra vágott petrezselyemmel, és tálald nokedlivel vagy ropogós kenyérrel.
Töltött Káposzta
A vegetáriánus karácsonyi receptek közül ez az egyik kedvencünk, hiszen a töltött káposzta az egyik legnépszerűbb ünnepi étel. Ez a növényi alapú változat lencsével és rizzsel helyettesíti a húst, paprikával és fűszernövényekkel ízesítve.
Hozzávalók:
- 1 nagy fej káposzta
- 1 csésze barna vagy vörös lencse
- 1 csésze rizs
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 2 evőkanál paprika
- 1 teáskanál kakukkfű
- Só és bors
- 2 csésze zöldségleves
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 1 evőkanál olívaolaj
Elkészítés:
A rizst megmossuk és enyhén sós vízben félpuhára főzzük. A hagymákat meghámozást követően felaprítjuk és olajon megpároljuk. Erre rászórjuk a lencsét, a fele pirospaprikával színezzük, és sóval, fűszerekkel ízesítjük. Pörkölt alapot készítünk, melybe, miután elkészült, beleöntjük a megfőtt rizst. Egy másik fazékban a maradék vöröshagymából és fokhagymából víz és olaj hozzáadásával pörköltalapot készítünk, melybe a maradék pirospaprikát beleszórjuk és a paradicsomlevet is hozzáöntjük. Ez lesz a káposzta alapja. Az elkészült lencsés tölteléket a káposztalevelekbe töltjük, azokat az elkészült alapra tesszük és felöntjük vízzel vagy alaplével, és puhára főzzük.Tálaljuk melegen, opcionálisan egy kanál növényi tejföllel.
Hortobágyi Palacsinta
Ezeket a sós palacsintákat hagyományosan hússal töltik, de a lencse vagy a gomba is tökéletesen illik növényi alternatívaként.
Hozzávalók:
- 1 ½ csésze liszt
- 1 ½ csésze növényi tej
- 1 evőkanál olívaolaj
- Csipet só
- 1 csésze főtt lencse vagy apróra vágott gomba
- 1 fej vöröshagyma, apróra vágva
- 2 gerezd fokhagyma, aprítva
- 1 teáskanál paprika
- 2 evőkanál paradicsomszósz
- Friss petrezselyem
Elkészítés:
Keverjük össze a lisztet, a növényi tejet, az olívaolajat és a sót, hogy sima tésztát kapjunk. Hagyjuk pihenni 10 percig.
Egy serpenyőben pirítsuk meg a hagymát és a fokhagymát, adjuk hozzá a lencsét vagy gombát, a paprikát és a paradicsomszószt. Fűszerezzük kedvünk szerint és főzzük, míg pörkölt állagú ételt nem kapunk. Ezután süssük meg a palacsintát, öntsük a tésztát egy forró, tapadásmentes serpenyőbe, és formázzunk belőle vékony palacsintákat. Süssük mindkét oldalát aranybarnára. Töltsük meg a palacsintákat a lencse/gomba keverékkel, tekerjük fel, és petrezselyemmel, növényi tejföllel díszítve tálaljuk.
Mézeskalács vegán verzióban
Hozzávalók:
- 1 ek. lenmaglisz
- 2 ek víz,
- 140 g margarin
- 100 g barna cukor
- 3 ek rizsszirup
- 3 tk mézeskalács-fűszerkeverék,
- 350 g finomliszt + a nyújtáshoz,
- 1 tk szódabikarbóna
- 1 tk őrölt gyömbér, 1 tk fahéj, 1 tk szerecsendió
Elkészítés:
A vegán mézeskalács elkészítéséhez a lenmaglisztet elkeverjük a vízzel és állni hagyjuk. Egy kisebb lábasban összeolvasztjuk a margarint a cukorral és a rizssziruppal, majd egy tálba öntjük és a hűtőbe helyezzük 10 percre, hogy kicsit hűljön. Egy dagasztógép táljába rakjuk a száraz összetevőket, alaposan elkeverjük, majd hozzáadjuk a langyos, kissé kihűlt margarinos-cukros egybeolvasztott „méz” helyettesítőjét és a dagasztógéppel tovább keverjük, amíg össze nem áll a massza. Kicsit átdolgozzuk kézzel, majd frisseltartó fóliába csavarjuk és a hűtőbe tesszük pihenni fél órára.
Lisztezett felületen kinyújtjuk egy sodrófával 1 cm-es vastagságúra és formákat szúrunk ki belőle. A leeső darabokat újragyúrjuk és további formákat szúrhatunk ki belőle. Ezt addig ismételjük, amíg el nem fogy a tésztánk.
A mézeskalács figurákat sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk és 180 fokra előmelegített sütőben 10-12 perc alatt megsütjük.
Tetszés szerint díszíthetjük a boltokban kapható színezett díszítőkkel, vagy akár otthon is készíthetünk díszítőmázat.
Összefoglalva
A növényi alapú magyar receptekkel való karácsonyi ünneplés egy kellemes módja annak, hogy a hagyományokat ápoljuk, miközben tiszteletben tartjuk az állatokat és a környezetet. Ezek a vegetáriánus karácsonyi receptek ízekben gazdagok, kiadósak és tökéletesek a szeretteinkkel való megosztásra. Akár régóta vegán vagy, akár csak néhány könnyebb verziót szeretnél tenni idén az ünnepi asztalra, ezek a receptek biztosan lenyűgöznek mindenkit az ünnepi összejövetelen.
További érdekes cikkekért a tudatos táplálkozás témakörében kövessetek minket a Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradtok le a legújabb hírekről.
Felhasznált képek: pexels.com
English
magyar