108-as szám a jógában – Mitől misztikus?

A 108-as szám jógában és az indiai hagyományban gyakran tűnik fel és különös jelentést tulajdonítanak neki, viszont a nyugati világban még kevésbé ismert. Ez a rejtélyes szám nem csak gyakorlati, hanem a filozófia területén is megjelenik.
108-as szám a jógában – Mitől misztikus?

Aki jártas a jógában, vagy rendszeresen végez spirituális gyakorlatokat, esetleg olvas ilyen témájú könyveket, már feltűnhetett, hogy sok helyen szerepel a 18-as, illetve a 108-as szám. Számtalan sok előfordulása elgondolkodtató lehet még azok számára is, akik nem ismerik az indiai hagyományokat vagy a buddhista tanokat.

A rejtélyes 108-as szám

A 108-as egy speciális szám. Évezredek óta – különösen Ázsiában, a buddhizmusban, a hinduizmusban, a szikhizmusban és a dzsainizmusban – több szentírás tiszteli és szentként tekintenek rá. De jelentése nem a csak a filozófiára korlátozódik: A 108-as szám a spirituális gyakorlatokban is megtalálható, valamint az építészeti alkotásokban is találkozhatunk vele. Némi kutatómunka után megállapíthatjuk, hogy a 108 szám az egész univerzum logikáját és szimmetriáját követi..

Ahogy Galileo Galilei fogalmazott:

 “A természet nagy könyve a matematika nyelvén íródott.”

A jógik már  i .e 1200-ban is hatalmas tudással rendelkeztek. Nem csak látók (rishi-k) voltak, hanem hanem a tudományhoz és a matematikához is nagyon jól értettek. A természet megfigyelésével olyan törvényekre lettek figyelmesek, amelyek relevanciája ma is helyt áll.  Kiszámolták hogy :

  • A Nap és a Föld közötti távolság pontosan 108-szor akkora, mint a Nap átmérője.
  •  A Hold és a Föld közötti távolság  108-szor akkora, mint a Hold átmérője.
  • A Nap átmérője 18-szor nagyobb a Földénél.

108-as szám a jógában

A 108-as számmal az asztrológiában is gyakran találkozhatunk. Például a Föld asztrológiai ciklusa 2160 éves (20 x 108), a hindu asztrológiában pedig 12 rashis (az állatöv jelei) és 9 bolygó (navagraha) van, tehát ezeket megszorozva (12 × 9)  is 108-at kapunk. Továbbá 27 csillagcsoportot (Nakshatra) tartanak számon, mindegyik 4 padára (negyedre) oszlik (27 × 4 = 108)

108 a keleti hagyományokban

  • Az indiai istenség, Shiva táncában 108 különböző mozdulat van, amely valamelyik jógapózt tükrözi.
  • A malákat, más szóval imafüzéreket az elmondott mantrák számolására szokták használni. Minden imafüzéren 108 gyöngy található. Buddha szerint a 108-szor való recitálás szimbolizálja a 108 szennyeződést okozó cselekedetet, mint például az agresszió, ellenségeskedés, hazudozás vagy manipuláció. Ezek a negatív vágyak és erények megfelelnek a földön ismert 108 elemnek.
  •  Jógaünnepeken pedig 9 x 12 testhelyzetből álló sorozatban, vagyis 108-szor végezzük el a napüdvözletet.
  • A hinduizmusban 108 Upanisad (szent szöveg) található.
  • A szanszkrit ábécé 54 betűből áll, mindegyiknek van férfi és női alakja – Shiva és Shakti, tehát (2 × 54 = 108)
  • Indiának állítólag 108 szent spirituális helye van.

108-as szám a jógában

A 108 és az Ayurveda

Az Ayurveda szerint testünknek 108 marmapontja van. A marma szó szanszkritül rejtett, titkos, érzékeny pontot jelent. Ezek a pontok testünk finomenergetikai csatornáihoz kapcsolódnak, amelyeket nadiknak, a kínai orvoslásban pedig meridiánoknak nevezünk. Ezek megfelelői a kínai orvoslásban a meridiánok. Ezen pontok mindegyike más-más szervhez vagy szövethez kapcsolódik a testben.
Testünkön 7 energiaközpont, vagyis csíkra található, melyek közül a 108, a szívcsokrához kapcsolódik, amely a szeretet és az együttérzés, átalakulás érzésével köt össze minket.
Jól látható tehát hogy a 108-as szám a jógában és más kultúrában, tudományban is visszaköszön. Reméljük érdekesnek találtad cikkünket, ha pedig érdekel a tudatos életmód és nem szeretnél lemaradni további híreinkről, kövesd Facebook-oldalunkat .
Képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions