Alapvető jóga eszközök

Számos jógaeszköz van jelen a piacon, de nem mindegyik funkciója ismert. Bemutatjuk nektek melyek ezek és azt is elmondjuk, hol érdemes őket megvásárolni.
Alapvető jóga eszközök

Számos cikket tettünk már közzé a jógáról. Megismertettünk veletek különböző jógastílusokat és a gyakorlás élettani hatásait. Ebben a cikkben azonban bemutatásra kerülnek azok az alapvető jóga eszközök amiket akár otthon, akár a legjobb budapesti jógastúdiók falai között is megtalálhatunk. Lehet hogy néhányat már jól ismersz és rendszeresen használsz, viszont találhatsz közöttük újdonságokat is. Nézzük, mik is ezek!

Alapvető jóga eszközök

Bár teljesítményed elsősorban erőnléteden és légzéstechnikádon múlik, mégis néhány az alapvető jógaeszközök használata közül nagy mértékben javíthatják a gyakorlás élményét. Ezeket az eszközöket úgy tervezték, hogy segítsék a gyakorlókat a testhelyzetek kényelmesebb és hatékonyabb elvégzésében. Nézzük, melyek az alapvető jóga kellék és azok különféle alkalmazási lehetőségeit, amelyek segítségével új szintre emelhető a gyakorlás.

  • Jógamatrac
    A jógaszőnyeg használata elengedhetetlen a kényelmes jógázás megteremtéséhez. Ennek a speciális szőnyegnek stabil, tapadós felülete folyamatos egyensúlyt biztonságot garantál – ami az egyik leglényegesebb a jógagyakorlatok végzése közben. Akár otthon, akár stúdióban történik a gyakorlás, egy jó minőségű jógaszőnyeg elengedhetetlen.
  • Jóga blokkok
    A jógablokkok vagy más néven téglák, nagyon sokoldalú kellékek. Anyagukat tekintve általában habból vagy parafából készülnek. Gyakorlás közbeni szerepük az ászanák helyes felvétele és megtartása, különösen a kezdők vagy a mozgásukban korlátozottak számára. Ha például egy jógatéglát helyezünk gyakorlás közben a kezek alá előrehajlásnál, vagy a csípő alá ülő pózban, akkor könnyebbé válik a gyakorlat helyes és biztonságos elvégzése.

 

Alapvető jóga eszközök

  • Jógapántok/ hevederek
    A jógapántok kiváló eszközök a test rugalmasságának növelésére és a helyes testtartás elérésére. Általában strapabíró, állítható anyagból készülnek, és arra szolgálnak, hogy a pózokban elérjük a maximumot. A hevederek hurkolhatók a láb köré, vagy a végtagok megtartására használhatók nyújtások során, segítve a nyújtások elmélyítését ülő előrehajlásban vagy fekvő pózban. Különösen hasznosak a feszes combhajlítókkal rendelkező vagy mozgásukban korlátozott egyének számára.

További eszközök a gyakorlás segítésére

  • Párnák
    A jógapárnák általában kemény, henger alakú párnák, amelyek támaszt és kényelmet nyújtanak a helyreállító és lazító jógagyakorlatok során. Különböző testrészek megtámasztására használják, elősegítik az ellazulást és megkönnyítik a mély nyújtást. A támasztékokat általában olyan helyreállító pózokban alkalmazzák, mint a Savasana (hulla póz) vagy a gyengéd mellkasnyitó nyújtások. Segítenek a feszültség oldásában, és lehetővé teszik a test számára, hogy hosszabb egy pózban maradhasson.
  • Jóga takarók
    A jógatakarók sokoldalú kellékek, amelyek támasztásra és melegen tartásra egyaránt használhatóak az óra végi relaxációs gyakorlat során. Továbbá használható párnázásként a térd, a csípő vagy a vállak alatt, így kényelmesebbé teszik az ülő vagy fekvő pózokat. Egy összehajtott takaró és a csípő megemelésére is használható ülő meditációban, vagy a fej és a nyak megtámasztására relaxációs gyakorlatok során.

Alapvető jóga eszközök

  • Jóga kerekek
    A jógakerekek egy viszonylag új kelléknek számítanak, és egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a jógaközösségekben. Ezeket a kerék alakú, kívülről párnázott eszközöket a nyújtások segítésére, az egyensúly javítására használják. Különböző pózokban pedig a megtámasztásban vannak segítségünkre, így biztosítva a stabilitást. A jógakerekek különösen hasznosak azoknak a gyakorlóknak, akik bonyolultabb testtartásokat szeretnének kipróbálni, és szeretnék átlépni saját határaikat.

Hol érdemes megvásárolni az eszközöket?

Mint láthatjuk, az alapvető jóga eszközök igen hasznosnak bizonyulhatnak mindenkinek, edzettségi szinttől függetlenül. Szeretnénk nektek javasolni néhány weboldalt, ahol jó áron juthattok minőségi termékekhez. :

Decathlon Magyarország (www.decathlon.hu): A Decathlon egy ismert nemzetközi sportszer kereskedés, amely Magyarországon is jelen van. Ha személyesen látogatsz el üzleteik egyikébe, saját jógarészlegen válogathatsz rengeteg termék közül, ahol jógaszőnyegeket, blokkokat, hevedereket és egyéb kellékeket találhat versenyképes áron. A fenti linkre kattintva viszont online is hozzájuthatsz mindenhez.

YogaBazaar (www.yogabazaar.hu ): A YogaBazaar Magyarország egyik legnagyobb jóga webáruháza, ahol mindent egy helyen kínálnak, amire csak egy jógagyakorlónak szüksége lehet. Bár üzlettel nem rendelkeznek, a személyes átvétel lehetséges.

Yoganic (www.yoganic.hu ) : A Yoganic innovatív, környezetbarát, és minőségi parafa jóga termékeket kínál az környezettudatos jógázóknak. Küldetésük, hogy visszaadjanak a természetnek, ezért profituk 10%-át magyarországi fák ültetésre fordítják. Nem titkolt céluk ezzel a bolygónk megőrzése az elkövetkezendő generációk számára is.

Reméljük ismét tudtunk hasznos információval szolgálni és inspirálni titeket néhány eszköz beszerzésére. További érdekes cikkért kövessetek minket Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradtok le legújabb híreinkről.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions