Alvás szokások, melyek segítenek a pihentetőbb alvásban

Biztosan ismerjük a tankönyvi 7-9 óra alvás a legpihentetőbb. Viszont sokunknál közrejátszik a stressz, egyéb teendők, vagy a nem épp ideális időbeosztás. S emiatt sokszor fáradtabbak vagyunk, nem érezzük a maxon magunkat. Ezért is néhány tudatos odafigyelés, és egy kicsit jobban sikerül este pihenőre térnünk. Meditáció, jóga, kis idő-tervezés, ezek lehetnek a segítségeink, hogy este ne a plafont nézzük, hanem csendes tudattal térjünk nyugovóra.
Alvás szokások, melyek segítenek a pihentetőbb alvásban

Már egy éve, hogy beköszöntött a járvány, a sok korlátozás és bizonytalanság miatt megváltozott az életmódunk, az alvás szokásunk. Ez szinte mindenkinek az életére kihatott. Megváltoztatta a hétköznapjainkat, van aki otthonról dolgozik, van aki gyerekekkel együtt „műveli” a home office-t. Emiatt sokunknak megváltoztak a napi rutinjai, van hogy aggódunk, szorongunk, s emiatt is nem jut elég idő a pihenésre.

Az helyes alvás szokások nagyban hozzájárulnak a jólétünkhöz és a hangulatunkhoz is. A 7-9 óra az  alvásmennyiség, amelyet minden nap biztosítanunk kell a testünknek ahhoz, hogy jól működjön.

 

Alvás, mint egészségmegőrző szokás

Az egyik legfontosabb az egészségünk megőrzésé ebben az időben. S nem csak a fizikai, de a mentális egészségünk megőrzése még érzékenyebb téma lett. S ebben az időben, ha van nyugtató, vitalizáló gyakorlás, akkor az a jóga és a meditáció biztosan.

De a természetben sétálás, festészet, olvasás is igazán feltöltő lehet. Viszont, az egyik legfontosabb, nem elhanyagolható feltöltő-forrás az alvásunk.

S ezért is, ha megváltoztak a hétköznapjaink, az alvásunkra még jobban érdemes odafigyelni. Először is, hogy megfelelő mennyiségűt tudjunk pihenni, de a milyensége is szinte ugyanolyan fontos.

Néhány ötlettel készültünk, hogy az alvás még pihentetőbb legyen. Pár módszer és technika, hogy ne csak forgolódjunk este, hanem tényleg a mélyére menjünk a pihenésnek, és kihozzunk belőle a legtöbbet.

 

Milyen alvó típusok vannak?

A lefekvés halogatása akkor fordul elő, amikor szeretnénk visszaszerezni azt az időt, amelyet úgy érzünk, hogy elvesztegettünk egy túl elfoglalt nap alatt. Ez kiütközhet több tévézésben, vagy több időt töltünk a telefonunkon, ahelyett, hogy a pihenésre készülődnénk. Annak ellenére megy ez a szokás, hogy tudjuk, hogy másnap fáradtabbak leszünk.

Most nincs semmi baj azzal, ha szeretnénk még egy kicsit fent maradni, hogy valamilyen szórakozással megjutalmazzuk magunkat. De amikor ez olyan krónikus problémává válik, amely nem okoz jó érzéseket, észrevehetjük a mentális egészség csökkenését. Ez azért van, mert a megfelelő alváshigiéné kulcsfontosságú az általános jó közérzet szempontjából.

Jó tudni, hogy van módszer arra, hogy az alvás szokásunkat priorizáljuk, s már a héten ki is próbálhatjuk ezeket:

 

Keretek az alvás érdekében

Hozz létre új határokat a napodnak. Ha azon kapod magad, hogy hosszú órákba, az alvás idődbe nyúlóan csinálod a számodra fontos dolgokat, akkor arra bátorítalak, hogy szabj határt, hogy mi a fontos igazán. S hogy mire áldozod az értékes idődet. Lehet, hogy van olyan elintéznivaló, amit napközben is elvégezhetnél?

Ha kiválasztasz két tevékenységet, amik igazán fontosak akkor, szabj egy keretet, hogy meddig kell az elvégezni, hogy utána másra tudj figyelni. Ha ezt keretekbe tesszük és mondjuk megszabunk egy időpontot, amikor már az alvás lesz a fontos, akkor teret kaphat mindkettő, jobb minőségben.

 

alvas-szokasok, koala 2

 

Alvás szokások rutin

Hozz létre egy éjszakai rutint. Amikor a tested nincs hozzászokva a rutinhoz, nehéz lehet tudnia, hogy lefekvés van, különösen akkor, ha extra ingereknek teszed ki magad, amelyek ébren tartanak. Tehát ahelyett, hogy több órás tévézést vagy mobilozást választanál, válassz inkább nyugtatóbb tevékenységet, amely elősegíti az alvást, például meleg fürdő, naplózást vagy akár meditációt.

 

Légzőgyakorlatok, jóga

Említettük, hogy az enyhe légzőgyakorlatok segíthetnek a pihentetőbb alvásban. Ugyanez igaz a jógagyakorlásra Budapest legjobb jógastúdiói segítenek a megfelelő, pihentető jóga órában. Érdemes azt szem előtt tartani, hogy tényleg valami pihentető, relaxáló légzőgyakorlatot vagy jógát válasszunk, kerüljük a dinamikus félét, mert ezek inkább éberséget fognak okozni.

 

Meditáció

Akár, ha csak 10 percet is leülünk, végignézzük a napunkat, rendezzük a gondolatainkat, odafigyelünk kicsit a tudat elcsendesítésére is felkészít a pihentető alvásra. Az esti meditáció lehet egy nagyszerű alvási szokás, amely biztosan elősegíti az összeszedett, pihentető tudatot és segít hogy elérjük a mély alvás (ahol igazán pihenünk) fázisát.

 

Evés alvás előtt?

A kutatók azt mondják, hogy alvás előtt legalább 2-3 órával ne együnk már. Ha teli hassal fekszünk le, akkor a telítettség érzése álmatlansághoz vezethet. Ha viszont félig üres hassal alszunk, akkor a szervezetünk már nyugodtabban készül a pihenésre.

 

Ezek az apróbb változások segíthetnek, hogy odafigyeljünk a jólétünkre, tegyünk a tudatos életmódunkért és az alvás szokások prioritást élvezzenek.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions