Aromaterápia és jóga: Javítsd a teljesítményed!

Aromaterápia és jóga: Javítsd a teljesítményed!

A jóga és az aromaterápia két olyan gyakorlat, amelyek sokak számára ismertek elképesztő gyógyító tulajdonságaik miatt. Míg a jóga a fizikai testre fejti ki jótékony hatását, az aromaterápia az érzelmi állapottal lép kölcsönhatásba. El tudod képzelni, mi történik, ha ezt a kettőt kombinálják? Készülj fel és hozd ki magadból a legjobbat! 

Minden jógázó ismeri azt a varázslatos érzést, ami akkor áraszt el minket, amikor belépünk a jógastúdióba. A remek színkombinációk, a halk relaxációs zene, a fények és az illatok keveréke egyből magával ragad mindenkit. A budapesti jógastúdiók is előszeretettel használják az aromaterápiás olajokat. De miért is van ez így és hogyan hatnak ránk az illatok?

Mi az aromaterápia?

Az aromaterápia elsősorban az idegrendszert és az endokrin rendszert érinti, lehetővé téve a test munkájának egyensúlyát. Ha az aromákat helyesen választják meg, akkor egészségi állapotunk fokozatosan javulhat. A test különböző folyamatainak szinkronizálása megkezdődik – a hormonális háttér normalizálódik és az idegrendszer megerősödik. Egyik fő előnye a stressz elleni hatékony küzdelem, mint a legtöbb betegség fő kiváltó oka. Különböző illóolajok vagy tömjén segítségével az ember könnyebben elérheti a pihenés állapotát és megtanulhatja könnyebben kezelni a stresszt. Természetesen itt is fontos a rendszeres használat, hiszen egy alkalomtól nem várhatunk csodát. Ezenkívül a különbféle illóolajok használata a jóga gyakorlása közben fokozza annak jótékony hatásait.

Az illóolajok használata a jóga gyakorlatában

Miután már ismerjük az illóolajok jótékony hatásait, elkezdhetjük aktívan használni őket, de felmerülhet a kérdés, hogy hogyan? A kiválasztott olajat belecsepegtethetjük egy aromalámpába, így folyamatosan kerül a levegőbe. Csepegtethetünk belőle a helyiség különböző pontjaira, vagy akár a jógamatracra is. Nem szabad azonban azt gondolni, hogy minél koncentráltabb az illat, annál jobb. A helytelen adagolás akár fejfájást és szédülést is előidézhet.

Ajánlott nagy figyelmet fordítani az illóolajok kiválasztására is. Mindegyiknek megvan a maga tulajdonsága, így ha megnyugtató gyakorlatsort szeretnél folytatni, a nem megfelelően kiválasztott olaj inkább erőt és lendületet adhat, mintsem békét és megnyugvást. Szintén nagyon fontos a használt termékek minősége, mivel az elterjedt szintetikus hamisítványok egészségre ártalmasak lehetnek. Tehát, ha nem vagy biztos a minőségben, jobb, ha egyáltalán nem végzel aromaterápiát a jógagyakorlat során.

[youtube v=”LKgOs7TXRWU”]

 

Füstölők használata az aromaterápia részeként

Nem kétséges, hogy az aromaterápia minden szinten hat az emberre: biológiai, érzelmi és a pszichológiai állapotokra egyaránt. Ezért a füstölőket rituálékhoz, meditációkhoz és tértisztításra is használják. A füstölők a hinduizmusban kapcsolódtak jógához. Azok, akik jártak már Indiában, tudják, hogy ez az aromák országa. A füstölők bizonyítottan befolyásolják az emberi pszichoszomatikát: felvidítanak, megnyugtatnak vagy segítenek a koncentrációban.

Ezek a kis vékony rudak gyantából, fűszerekből, gyógynövényekből, olajokból, virágokból és más növényekből készülnek. Az összes összetevője nagy mennyiségű létfontosságú energiával rendelkezik.  Amikor a füstölő parázslik, speciális anyagok szabadulnak fel. Az ember belégzése útján kapja meg ezen alkotóelemek energiáját. Fontos megemlíteni, hogy a tömjén hozzájárul a belső állapot harmonizálásához, enyhíti a feszültséget és megtisztítja az ember energetikai terét, másnéven az auráját. A tömjén egyik legjobb az elme megnyugtatása.

Aromaterápia könyv
Az aromaterápiáról szóló könyvet ezen a linken rendelheted meg.

Hogyan használjuk a füstölőket?

Minden aromának megvan a saját hatása. A teafa, a citromfű, a kamilla, a szantálfa, valamint a vanília nyugtató hatással bír. Élénkítő, éberségnövelő és koncentrációt segítő hatású például citrom, mandarin, narancs, cédrus és fahéj. Ezeket a legjobb a reggeli órákban használni. Az idegrendszer normál működéséhez pedig nagyban hozzájárul a levendula, jázmin, mirha, rózsa vagy menta illata.

Mivel a füstölők sok illatos füstöt bocsátanak ki, fontos, hogy használatuk szellőztetett helyiségben történjen. Egész napos használatuk szigorúan tilos, és túl gyakori használata sem javasolt, ugyanis fejfájást, szem-, orr-, torok- és légúti irritációt okozhat. Megvásárlásuk előtt, itt is nagyon nézzük meg az összetételüket, ugyanis a természetes aromákkal átitatott tömjén jól működik, de a szintetikus anyagokkal készült termékeket a legjobb, ha elkerüljük.

Reméljük szolgáltunk néhány hasznos tanáccsal, amelyet a következő jóga gyakorlásnál már használni is tudsz. Kellemes gyakorlást kívánunk mindenkinek!

 

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions