Bach virágterápia és a jóga

Találj kíméletes megoldást az érzelmi egyensúlyhiány gyógyítására a Bach virágterápia alkalmazásával! Ismerd meg a 38 virágesszenciát és tudd meg, hogyan építheted be őket jógagyakorlásodba!
Bach virágterápia és a jóga

A mai rohanó világban sok ember holisztikus gyógymódok után kutat, hogy erősítse immunrendszerét és természetesen, gyógyszerek nélkül gyógyuljon meg bizonyos betegségekből. A Bach virágterápia egy kitűnő és hatékony gyógymód, amely az érzelmi egyensúlyhiány kezelésére és az általános mentális és érzelmi egészség fenntartására alkalmas. Jógagyakorlatok és a Bach virágterápia remekül kiegészítik egymást, kölcsönösen fokozzák az egymásban rejlő potenciált, mély gyógyítást hozva létre a test és a lélek számára.

Mi is pontosan a Bach virágterápia?

A Bach virágterápia Dr. Edward Bach nevéhez fűződik. Az 1930-as években kifejlesztett módszer azon az elven alapul, hogy az érzelmi egyensúlyhiány minden testi betegség kiváltó oka. Dr. Bach úgy vélte, hogy a természetben minden gyógymód megtalálható számunkra ahhoz, hogy helyreállítsuk az érzelmi egyensúlyt.  Hosszas vizsgálatok után 38 virágesszenciát alkotott, amelyek megfelelnek bizonyos érzelmi állapotoknak. Bach úgy gondolta, hogy minden virágesszencia magában hordozza annak a növénynek a vibrációs energiáját, amelyből származik, és szájon át vagy helyileg alkalmazva segíthet egyensúlyban tartani és harmonizálni az érzelmeket.

A Bach virág esszenciákat gondosan választják ki az egyén érzelmi állapota, nem pedig fizikai tünetei alapján. Például, ha valaki félelmet és szorongást tapasztal, és meg tudja nevezni hogy a félelme mivel kapcsolatos, akkor a Mimulus (Bohócvirág) esszenciája javasolt, míg aki a túlterheltség és a mentális fáradtság érzésével küzd, megkönnyebbülést találhat az olajfa esszenciájával.

Jóga és a Bach virágterápia

A betegségek mögött meghúzódó érzelmi egyensúlyhiány kezelésére a Bach-virágterápia tökéletes megoldás lehet.
A jóga viszont egy holisztikus gyakorlat, amely magában foglalja a testhelyzeteken kívűl a pránajámát, a meditálót és az etikai elveket is. A rendszeres gyakorlással a jóga fejleszti az öntudatot, a belső erőt és a belső béke érzését.
A Bach-virágterápia és a jóga tehát kitűnően kiegészíthetik egymást, hiszen hasonló jótékony hatásokkal rendelkeznek.

A jóga gyakorlása során a test fogékonyabbá és érzékenyebbé válik a finom energiákra, így ideális környezetet teremt a Bach-virág esszenciák vibrációs gyógyításának befogadására. A megfelelő virágesszenciák jógagyakorlatokba való beépítésével az egyének elmélyíthetik kapcsolatukat saját érzelmeikkel, erősödhet bennük az öntudat, ezzel elősegíthetik az érzelmi gyógyulást.

Az egyik módja annak, hogy a Bach-virágterápiát beépítsük a jógába, ha az esszenciákat egy gyakorlat előtti rituálé részeként használjuk. Mielőtt hozzákezdenél a jóga gyakorlásához, szánj rá egy percet, hogy ráhangolódj az érzelmeidre és próbáld meg beazonosítani éppen melyik érzelem uralkodik rajtad leginkább. Ezek után válaszd ki a megfelelő virágesszenciát, amely támogatni tudja érzelmi állapotodat.

A gyakorlat megkezdése előtt fogyassz el néhány cseppet az esszenciából, vagy helyileg is alkalmazhatod. Ezzel egy tudatosabb, mélyebb gyakorlást érhetsz el. Maga a jógagyakorlat során a Bach-virág esszenciák továbbra is finom szinten működnek, támogatva az érzelmi gyógyulást és a belső átalakulást. Ahogy haladsz az ászanákon, koncentrálj a mély és tudatos légzésre. Engedd meg magadnak, hogy teljes mértékben jelen legyél érzelmeiddel, és ítélkezés nélkül figyelj meg minden felmerülő gondolatot vagy érzést. A virágesszenciák segítenek felszínre hozni ezeket az érzelmeket, lehetővé téve a mélyebb felfedezést és elengedést.

Bach virágterápia

Ajánlott jóga pozíciók (ászanák), ha Bach terápiával dolgoznál magadon

Bizonyos jógapózok különösen előnyösek lehetnek, ha Bach virágterápiával kombinálják. A szívnyitó ászanák, mint például a teve póz (Ustrasana) vagy a hídpóz (setu bandhasana), segíthetnek feloldani az érzelmi blokkokat, és elősegíthetik a nyitottság és az együttérzés érzését.

Az előrehajtások, mint például a babapóz (Balasana) vagy az előrehajlás (Uttanasana), lehetőséget kínálnak az önvizsgálatra és az önátadásra, lehetővé téve a stagnáló érzelmek felszabadítását. Minden póz az önfelfedezés és az érzelmi gyógyulás kapujává válik, amelyet a Bach virág esszenciák támogató energiája segít.

A jógagyakorlat után szánj néhány percet a hullapózra (Savasana), hogy megadta szívd az élményt, és engedd, hogy a virágesszenciák gyógyító energiája átjárja az egész lényed. Ez befejező relaxáció lehetőséget kínál a mély pihenésre és minden szinten támogatja a gyógyulási folyamatot. Dönthetsz akár úgy is, hogy a virágesszenciát helyileg alkalmazod bizonyos energiaközpontokra (meridiánokra), hogy fokozza az energiák áramlását.

Mint láthatjuk a Bach virágterápia és a jóga kiváló kombináció az érzelmi gyógyulás irányába. Minden holisztikus gyógymód esetében, itt is fontos, hogy konzultáljunk egy szakképzett terapeutával vagy egy hozzáértő jógatanárral, aki segít eligazodni a  megfelelő virágesszenciák kiválasztásában és a jógagyakorlatba való beépítésében. Keress fel egyet a legjobb budapesti jógastúdiók közül és próbáld ki ezt a hatékony és kíméletes módszert!

Ha pedig érdekel a tudatos életmód és további cikkeket olvasnál a jógával kapcsolatban is, kövess minket a Tiktokon vagy Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradsz le a legújabb frissítéseinkről sem.

Mindenkinek kellemes gyakorlást és eredményes gyógyulást kívánunk!

 

Felhasznált képek: pexels.com

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions