Egészséges immunrendszer télen

Az egészséges immunrendszer a hideg hónapokban még inkább fókuszba kell, hogy kerüljön, hiszen ebben az időszakban könnyen meggyengülhet. Figyelj rá, támogasd, tegyél érte! Most ahhoz is adunk is néhány tippet, hogy hogyan kezdj neki!
Egészséges immunrendszer télen

A hirtelen lehűlő idő és az ilyenkor megjelenő vírusok, illetve baktériumok megviselhetik az egészséges immunrendszert a hideg hónapokban. Ez persze az év többi részében is előfordulhat, de ilyenkor fokozottan kitettek vagyunk ennek a veszélynek. Éppen ezért elengedhetetlen, hogy ilyenkor extra figyelmet szenteljünk a testünknek. Annak, hogy mire vágyik, hogy mi hiányzik neki, hogy mivel lehet egyensúlyba hozni egy ilyen kihívásokkal teli időszakban. Szerencsére ma már nem egy módszer létezik arra, hogy az egészséges immunrendszer a hideg hónapokban se legyen távoli cél.

Egy kis odafigyeléssel, néhány trükkel és praktikával egykettőre olyan élettelinek, erősnek és egészségesnek érezheted magad, mint az év bármely már részében. Olvass tovább, és próbáld ki valamennyi módszert!

Egészséges immunrendszer télen

Biztosan megfigyelted már magadon, hogy az év különböző szakaszaiban mind a testednek, mind a lelkednek más törődésre van szüksége. És ezzel nincs is semmi baj, ez így van rendben! De emiatt érdemes tisztában lenned azzal, hogy a különböző időszakokban mi billent egyensúlyba. Úgyhogy most abba fogunk téged bevezetni, hogy az egészséges immunrendszer hogyan tartható fenn a hidegebb hónapokban.

Itt fontos megjegyeznünk, hogy az alábbi ötletek és eljárások nem helyettesítenek egy orvosi tanácsadást. Ha ugyanis azt érzed, hogy különösen megviselnek ezek a hónapok, elengedhetetlen kikérnek egy szakember véleményét. Mi mindenesetre azt mondjuk, hogy ezek varázslatos kis praktikák, amelyeket mindenképp érdemes kipróbálni, mert biztosan jót tesznek neked, akár egy orvosi szakvélemény és kúra kiegészítéseként is.

Most pedig soroljuk, hogy mi mindenre érdemes figyelned a hideg hónapokban az egészséges immunrendszerért!

Védekezz!

Az utóbbi közel két év megtanította nekünk, hogy milyen fontos az általános higiéniai szabályok betartása. Kövesd még mindig ezeket! Moss kezet rendszeresen és alaposan, ha olyan helyen vagy, ahol indokolt, viselj maszkot! Így nemcsak a koronavírust, hanem más vírusokat, baktériumokat is elkerülhetsz.

Vitaminokra fel!

Bármennyire is figyelünk rá, szinte elkerülhetetlen, hogy a hidegebb, őszi-téli hónapokban kevesebb zöldséget és gyümölcsöt fogyasszunk, mint az év többi szakaszában. (Nem is beszélve a napból származó D-vitaminra, amelyből ilyenkor csak kisebb adagokat tudunk „beszedni”.) Ezt ellensúlyozhatjuk akár vitamintabletták szedésével is, különösen figyeljük a D- és A-vitaminok rendszeres pótlására. Ez utóbbi fontos szerepet játszik a test természetes védelmi vonalának megerősítésében.

Irány a szabad!

Hiába, hogy hidegebb az idő, hiába, hogy hamarabb sötét van, figyelj rá, hogy minden nap tölts el valamennyi időt a szabadban, például menj el túrázni! A friss, ropogós levegő, a csodálatos őszi színek, valamint a napból érkező D-vitamin a testedre és a lelkedre is jó hatással van.

Egészséges immunrendszer

Találkozz!

Ha már lélek: ne fordulj be teljesen, tölts időt rendszeresen a szeretteiddel! Ez sokkal nagyobb befolyással van az egészségedre, mind gondolnád. Egyrészt a lelki egészségre van jó hatással, másrészt pedig létezik egy kutatás, amely szerint az emberi kapcsolatok az testi egészségre is pozitívan hatnak.

Aludj!

Egy olyan egyszerű dolog, mint az alvás csodákra lehet képes. Az egészség megőrzéséhez is elengedhetetlen, de persze csak akkor, ha megfelelően történik. Alvás közben a tested regenerálódik, így adj neki minimum hét órát minden nap! Az is fontos, hogy legyen egy megszokott alvási rutinod, amihez tartod magad. Plusz tipp: kapcsold ki lefekvés előtt legalább egy órával az elektronikai eszközeidet, hogy igazán kipihenhesd magad.

Mozogj!

A fizikai aktivitás az egészséges immunrendszer kulcsa a hidegebb hónapokban. Ad egy löketet az immunitásodnak, fittebb leszel tőle, sőt, még a stresszt is csökkenti. Azt pedig már rég óta tudjuk, hogy a sportból származó endorfintermelés a boldogság egyik kulcsa. Úgyhogy irány a legjobb budapesti jógastúdiók egyike, ahol a tested mellett a lelkeddel is jót teszel!

Töltődj fel superfoodokkal!

Már azt is rég óta tudjuk, hogy az étkezési szokásaink szinte az életünk és a testünk minden aspektusára hatással vannak. Ezért is annyira fontos, hogy folyamatosan odafigyeljünk arra, mit viszünk be a szervezetünkbe. A hideg hónapokban ez pedig még azzal is kiegészül, hogy pótolnunk kell a különböző vitaminokat, és támogatnunk kell a nehézségekkel küszködő immunrendszerünket. És itt jönnek képbe a különböző superfoodok!

Superfoodok őszre

A kifejezés kicsit megtévesztő, hiszen nem léteznek ételek szupererőkkel. De az biztos, hogy vannak olyan élelmiszerek és hozzávalók, amelyek különösen sok tápanyaggal és vitaminnal támogatják meg a szervezetünket.

 

Az egyik ilyen, amit ősszel különösen ajánljunk, az a tök, ami egyébként is az évszak nagy slágere. Tökéletes A-vitamin forrás, ráadásul támogatja az immunrendszered! Az alma, ami szintén csodás idénygyümölcs ilyenkor ősszel, támogatja az egészséges immunrendszert a hidegebb hónapokban. Telis-tele vannak antioxidánsokkal és C-vitaminnal: ahogy a szólás is tartja, fogyassz mindennap egyet! De ilyenkor remekül működnek a zöld levelesek, például a kelbimbó és a kel is. Vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok: telis-tele vannak velük, ráadásul feldobják a szürke tányérokat, amitől a kedved is javulhat!

És ha minden kötél szakad – azaz, ha úgy érzed, hogy nem fogyasztasz elengedő vitamint –, még mindig beépíthetsz az étrendedbe különböző táplálékkiegészítőket, amelyek garantáltan teszik majd a dolgukat. Mindenesetre: az első választásod a természetes bevitel legyen!

Amennyiben érdekel a tudatos életmód és még többet megtudnál a jógázásról, kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions