Füstölő fajták – Ezek közül választhatsz!

A füstölőket számos kultúrában több ezer éve használja az emberiség különböző célokra. Szinte bármit füstölhetünk - fát, gyantát vagy szárított növényeket, de a legfontosabb hogy természetes, jó minőségű anyagokat használjunk. Bemutatjuk, hogy milyen füstölő fajták és füstölési módok léteznek és hogy mire használhatod ezt a módszert.
Füstölő fajták – Ezek közül választhatsz!

Ha begyújtunk egy füstölőt, érezhetjük, hogy valami varázslat történik a térben. Azonban nem csak az illatuk miatt szeretjük őket, hanem tisztító és védelmező, gyógyító és nyugtató hatásuk miatt is. Használhatjuk őket tértisztításra, meditáció vagy jóga közben vagy akár csak a hangulatunk javítására. Sokan azonban nem tudják, milyen füstölő fajták közül választhatnak, illetve hogy melyik anyag, mire jó. Bemutatjuk tehát, mit érdemes beszereznetek otthonra a már jól ismert füstölőpálcákon kívül.

Füstölő fajták és hatásaik

Füstölő rudak

A legtöbb embernek a füstölő szó említésére egyből a füstölőpálcák jutnak eszükbe. Számos különböző illatú készül belőlük. Mielőtt megvásárolnád őket, mindenképpen nézz utána miből készültek. Mindenképpen csak természetes összetételűt válassz, amik nem tartalmaznak szintetikus illóolajat, szenet, vegyszereket vagy más égés segítőt. A rossz minőséfű füstölők irritációt, fejfájást és allergiás reakciókat válthatnak ki.

Használatuk: Leggyakrabban illatosításra, meditáláshoz vagy jógázáshoz használják őket.

Füstölő fajták egyike, a gyanta

Füstölő gyanták

A füstölő fajták közül talán kevésbé ismert a füstölőgyanta, pedig talán ez a füstölés egyik legősibb formája. A tömjént és a mirhát is gyanta formájában nyerik ki a fákból. A már jól ismert füstölőpálcákhoz hasonlóan, a kinyert gyantához is hozzákevernek további illatanyagokat. Vásárlásnál szintén figyeljünk, hogy ezek természetek anyagok legyenek.

Használatuk: A gyantát előre felhevített faszénre helyezzük – legideálisabb erre az öngyulladó szén, ami könnyen beszerezhető. A szenet mindenképpen fém felületre, vagy homokkal töltött tálkában helyezzük el, így elkerülhető hogy átmelegedjen az edény. Mivel az illata nagyon intenzív, csak keveset helyezzünk a szénre.

Palo santo – A szent fa

A palo santo az egyik legtermészetesebb és legősibb füstölő amit használhatunk. Füstjét már az indiai sámánok is alkalmazták, az egyik legnépszerűbb illat. Használhatjuk csak magában meggyújtva, de gyógynövényes füstölőkeverék változatban is kapható.

Használata: Természetes gyógymódként használható megfázás és influenza kezelésére, valamint a stressz tüneteinek csökkentésére. Segíti a meditációt, hatásos tértisztító, a elvágja káros és visszatartó energiákat.

További füstölhető gyógynövények és hatásaik

A következő gyógynövények alkalmazhatóak önmagukban is, de készíthetünk belőlük füstölőkeveréket is, hogy még intenzívebb hatást érjünk el.

Bazsalikom

Használd fáradtság, feszültség esetén, ugyanis segíti a gondolatok lecsendesítését és a koncentrációt.

Fehér zsálya

Leginkább szárított formában, kötegelve vásárolható meg. Tértisztításra az egyik legkiválóbb. Eltávolítja a negatív energiákat és entitásokat.

Levendula

A levendula az egyik legsokoldalúbb felhasználású növény. Spirituális szinten a tisztaságot, a csendet és a nyugalmat képviseli. Illata hasznos lehet szorongás, depresszió, álmatlanság  esetén, de aromaterápiájához is alkalmazhatjuk.

Füstölő fajták
Palo santo és fehér zsálya

Füstölés rácsos edényen

Ehhez a füstölési módhoz szükséged lesz egy füstölőrácsos edényre.

Használata nagyon egyszerű:

Az edényben található füstölőrács alá helyezzünk el egy mécsest és tegyünk a füstölőkeverékből ( gyógynövények és gyanta keveréke) egy keveset a rácsra. Gyantás keverék használata esetén ajánlott egy kis darabka alufóliát helyezni a rácsra, így nem fog beleragadni.

Fontos megjegyzés!

Soha ne füstöljünk zárt szobában! A füstölő rudat mindig biztonságos helyre helyezzük el, távol a gyerekektől és a háziállatoktól , illetve minden gyúlékony anyagtól, így elkerülhetőek a balesetek és a kellemetlen tünetek, mint például a fejfájás, irritációk és a szédülés.

Amennyiben további érdekes cikkeket olvasnál és érdekel a tudatos életmód, kövesd Facebook oldalunkat, hogy ne maradj le a legfrissebb híreinkről.
Fotók: Pixabay

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions