Indiai aszfaltrajz: A Kolam

A Kolam egy indiai aszfaltrajz, amelyet a Tamil hindu nők hoztak létre Tamil Nadu államban, Indiában. Ezeket a csodálatos rajzokat minden nap nők milliói festik fel a házuk, templomok, vállalkozásuk küszöbére. Nézzük meg, mit is jelentenek ezek a rajzok... 
Indiai aszfaltrajz: A Kolam

 

A Kolam egy rituális művészeti forma, amelyet India délkeleti részén, Tamil Nadu és Pondicherry területén festenek fel az épületek bejáratai elé. A Tamil Kolam szó jelentése szépség, amely a kedvesség és az isteniség szimbóluma.

A Kolam alapja a rizsliszt, vagy finomra őrölt rizspor – melyet tamil nyelven “kola-podi”-nak  neveznek. A színes porokat ásványi és növényi színezékekkel készítik. A mai modern időkben már kőport kevernek a rizslisztbe a költségek csökkentésére – melyek kisebb csomagokban minden helyi piacon megtalálhatóak.

 

Indiai aszfaltrajz

 

Így készül az indiai aszfaltrajz

Hol is lehetne fontosabb a tudatos életmód és a hagyományok követése, mint Indiában… Úgy tartják, hogy a rajzokat minden nap, korán reggel még napfelkelte előtt kell elkészíteni, ugyanis a “Brahma muhurtam” idején Brahma és minden más istenség leereszkedik a földre.

A kolam mintákat gondosan lesepert és fellocsolt felületre rajzolják ki. A minták elkészítése az ujjaik hegyével, a hüvelykujj és a mutató ujj között tartott csipetnyi liszt segítségével történik.  Minden rajz alapja egy pontrács – mely a rajz nagyságától függően változik.  A pontok felrajzolása után egyenes vagy ívelt vonalakkal kötik össze őket.  A folyamat koncentrációt, memóriát és fegyelmezett kéz- és testmozgásokat igényel.

Minden nap újabb és újabb rajzok kerülnek a bejáratok elé. A kolam-minták ismerete generációról generációra szállnak tovább a nők körében, akik gyermekükkel együtt végzik el a mindennapi rituálét. Első pillantásra meglehetősen egyszerűnek tűnhet a folyamat, de a bonyolult minták és szórástechnikák elsajátításához évekig tartó gyakorlat szükséges.

[youtube v=”diC2fnMfj_M”]

 

A minták jelentősége

A kolam-minták fő célja azonban nem csak az utcák díszítése. A rajzok geometriai szimmetriája, a pontosságot és az emberi lények komplex, összefüggő létének megértését példázza.

Ahogy már fentebb említettük, a rajzok eredetileg rizslisztből készültek, így a hangyáknak nem kellett túl messzire vagy túl sokáig sétálniuk, hogy élelemhez jussanak- azonban a rizspor a madarakat és más apró teremtményeket is enni hívott.  Ezzel a gesztussal, hogy más lényeket is befogadnak az otthonukba – napi tiszteletet tanúsítanak harmonikus együttélés iránt. A kolam minta tehát a meghívás jele, hogy mindenkit befogadunk otthonunkba. Nem utolsósorban említendő itt Lakshmi istennő neve, aki a jólét és a gazdagság istennője.

A minták vonalvezetései a pontok között úgy mozognak, hogy mindig zárt alakzatokat alkossanak.  A folklór előírja, hogy a pontmátrixot úgy kell kitölteni, hogy szimbolikusan megakadályozzák a gonosz szellemek bejutását a formák belsejébe, és így megakadályozzák őket abban, hogy belépjenek a ház belsejébe.

A motívumok halakat, madarakat és más állatképeket tartalmazhatnak, amelyek az ember és a vadállat egységét szimbolizálják. A nap, a hold és más állatövi szimbólumokat is alkalmazták. A lefelé mutató háromszög nőt, a felfelé mutató háromszög a férfit képviselte. A kör a természetet, a négyzet a kultúrát, a lótusz az anyaméhet szimbolizálja.

 

Amennyiben tetszett a cikk, ragadjatok meg egy marék lisztet és próbáljátok ki az indiai aszfaltrajz készítését otthon is. 🙂

 

Indiai aszfaltrajz

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions