Jógázás nyáron: erre érdemes figyelni a hőségben

Sokan azt vallják, hogy a jógázás nyáron – vagy bármilyen más mozgás végzése – nem tesz jót. Pedig ez egyáltalán nem így van! A rendszerest testmozgást a nagy hőségben sem érdemes elhanyagolni, egyszerűen csak tudni kell, hogyan végezzük azt.
Jógázás nyáron: erre érdemes figyelni a hőségben

Amikor a hőmérő higanyszála harminc fölé csúszik, az ember számára szinte minden kezd elviselhetetlenné válni – kivéve talán az, ha vízparton vagy légkondis helyiségben töltheti az idejét. Viszont a jógázás nyáron is jó ötlet, ha az ember tudja, hogy mely gyakorlatokat hogyan és milyen körülmények között végezzen. Ha te is kíváncsi vagy, mi ennek a helyes módja, akkor olvass tovább!

Hűtsd le magad!

A nyár beköszönte egy jógi szemével nem jelent mást, mint az évszakok természetszerű változását, egy új időszak eljövetelét. Éppen ezért a jógázás nyáron sem maradhat el! A lényeg, hogy alkalmazkodj a megváltozott környezeti és természeti körülményekhez, figyelj oda a tested jelzéseire és maradj fitt! Most néhány konkrét tippet is adunk ahhoz, hogy hogyan tudod jobban viselni a hőséget, legyen szó jógázásról vagy a mindennapokról.

Nézd a jó oldalát!

Miért lehet szuper a jógázás nyáron? Azért, mert ebben az időszakban nyugodtan gyakorolhatsz hangulatos, kültéri helyszíneken! Menj ki egy parkba, vagy akár egy mezőre, a lényeg, hogy válj eggyé a természettel! Emellett azt se felejtsd el, hogy a nyári hónapokban az emberi test alapvetően hajlékonyabb, ezáltal könnyeben, lazábban tudod végezni az egyes mozdulatokat. Jól hangzik, ugye?

Légzéstechnika a lehűlésért

Létezik egy különleges légzéstechnika, amit nemcsak edzés közben, hanem gyakorlatilag bármikor alkalmazhatsz. A Sheetali pranayamaugyanis segít lehűteni a testedet. Nem kell mást tenned, mint egy kicsit kinyújtani a nyelved, és a két oldalát felgöngyölíteni a nyelv közepe felé. Ezután lélegezz nagyokat a szádon át, egy kicsit tartsd bent a levegőt, majd a szádon át fújd ki! Ha ezt megismétled 5-10 alkalommal, máris érezheted, ahogyan a testhőmérsékleted elkezd csökkenni.

Folyadékbevitel

Mivel a testünk 70%-a víz és a melegben többet izzadunk, mint általában, elengedhetetlen, hogy elegendő folyadékot igyunk. A legtöbb tanulmány egyetért abban, hogy a minimális napi folyadékbevitel 2-3 liter között mozog. Ezt érdemes betartani! Ha pedig valahol víz nélkül maradsz, próbáld ki a Sheetkari pranayamát, ami enyhíti a szomjat.

Ehhez nyisd ki a szád, mintha teli szájjal mosolyognál, zárd össze a fogaidat, és hátulról nyomd hozzájuk a nyelved! Így lélegezz az orrodon keresztül 5-10 alkalommal. Ez egy időre segít, hogy ne legyél nagyon szomjas, de mi azért arra bíztatunk, hogy ebben a melegben mindig tarts magadnál vizet!

Helyes étkezés

Nemcsak az fontos, hogy folyadék formájában mit viszünk be a testünkbe, hanem az ételek is, amelyeket elfogyasztunk. Amikor beköszönt a forróság, érdemes kevesebb kávét, teát, cukrot és fűszeres ételt fogyasztani. Emellett azzal is segítheted az emésztőrendszered dolgát, ha vegetáriánus vagy vegán étrendet követsz és kevesebb zsíros ételt eszel. Fogyassz viszont rengeteg zöldséget és gyümölcsöt – lehetőleg nyersen!

jógázás nyáron

Jógázás nyáron

A legjobb jógastúdiók Budapesten természetesen tartanak jógaórákat nyáron is. Ez nem is csoda, hiszen a jógázás nyáron is remek elfoglaltság! Van azonban pár dolog, amire ebben az időszakban érdemes különösen odafigyelni.

Az egyik, a már fent említett folyadékbevitel. A másik szintén olyasmihez kapcsolódik, amit fent említettünk. Az, hogy lazábbak az izmok és az ízületek, nem jelenti azt, hogy a túl dinamikus gyakorlás közben ne tudnád egy-egy helyen meghúzni őket. Figyelj oda, hogy ne vidd túlzásba attól, hogy jobban megy! Éppen ezért – és persze a melegben jobban felhevült testhőmérséklet miatt – a jógik nyáron arra bíztatnak, hogy lassítsd le a jógapózokat.

Gyakorlatok

Ha már jógázás nyáron: pontosan milyen gyakorlatokat érdemes végezni ebben a nagy melegben? Az alább felsorolt mozdulatok segítenek abban, hogy a testedet természetes módon hűtsd le egy kicsit. Ezeket érdemes mind lassabban, kevésbé dinamikusan, inkább a pózok helyes kitartására koncentrálva végezni.

Az egyik a baddha konasana, ami segít ellazítani az izmaidat és megnyitni a lágyékodat, valamint a csípődet. Ezt ráadásul kezdőik is végezhetik! Ha eleinte könnyűnek érzed, próbáld még közelebb húzni magadhoz a lábfejeket! Szintén remek póz ebben az időszakban az anjaneyasana. Megynyújta a tested, jól esik nemcsak a gerincednek, hanem az törzsednek és a lábaidnak is.

Próbáld ki egymás után a saatvika, majd a matsyasana pózokat! Elsőre nem tűnnek nehéznek, de miközben végzed őket, megérzed majd, hogy az egész tested dolgozik! A hőség ellen bevetheted még az ustrasanát is. Az ehhez hasonló gyakorlatoknál, amikor a felsőtestedet feszíted, különösen figyelj oda a légzésedre – bár ezt mondanunk sem kell, ha jógázás mellett döntesz nyáron.

A viparita karani póz is remek, mert hatással van a véráramlásra. Ehhez viszont szükséged lesz egy falra, úgyhogy ha szabadtéri jógázásban gondolkodsz, ezt a gyakorlatot lehet, hogy ki kell hagynod. A padangusthasana egy remek, egész testet igénylő póz, amit viszont bárhol végezhetsz, legyen az egy park vagy egy tengerpart. A lényeg, hogy lélegezz egyenletesen és figyelj oda a testedre!

Jógázás nyáron? Igen!

Láthatod tehát, hogy semmi akadálya annak, hogy nyáron is a jógázás mellett tedd le a voksod. Az viszont mindenesetre fontos, hogy ne a legnagyobb melegben, tűző napsütés mellett kezdj bele egy-egy gyakorlatsorba, hiszen az valóban egészségtelen. Nemcsak a káros UV-sugárzás miatt, hanem azért is, mert az emberi testnek megvan a maga tűrőképessége. Hogy élvezetes legyen a jógázás nyáron, kövesd a tippjeinket, közben pedig végig figyelj arra, hogy mit mond neked a tested, hiszen rá érdemes igazán hallgatnod!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions