Legendás jógik a világból

Léteznek a világon olyan magasan képzett mesterek, akiket jógiként emlegetünk a köznyelvben. Ők nemcsak bonyolult testtartásokat és légzési technikákat sajátítottak el a jógában, hanem mélyen beleásták magukat a jóga spirituális vonatkozásaiba is. De kik ők pontosan?
Legendás jógik a világból

A jóga, egy ősi Indiából származó tudomány és egyben gyakorlat, ami az elmúlt években globálisan közkedveltté vált. Kijelenthetjük, hogy a legtöbb gyakorló a jógát a fizikai és szellemi előnyei miatt kedveli. Léteznek azonban néhányan a világban, akik rendkívüli szintre emelték tudásukat, és élő legendákká váltak a jóga világában. Ebben a cikkben a legendás jógik életét és eredményeit tárjuk fel, akik számtalan embert inspiráltak az önfelfedezés, a megvilágosodás és a holisztikus jólét felé vezető úton.

Legendás jógik a világból : B.K.S. Iyengar

B.K.S. Iyengar, akit gyakran a modern jóga atyjaként emlegetnek, 1918-ban született az indiai Bellurban. Egyedülálló megközelítése a jógához a precizitásra, és a kellékek használatára helyezte a hangsúlyt. Célja az volt, hogy megkönnyítse a gyakorlást mindenki számára. Iyengart a jóga művészete iránti elkötelezettsége késztette arra, hogy kidolgozza a széles körben elismert Iyengar Joga stílust, amely a test, az elme és a légzés összehangolására helyezi a fókuszt.
Iyengar hatalmas befolyással volt világ egész jógaközösségére. 1966-ban megjelent alapműve, a “Light on Yoga” – magyar fordításban (Jóga új megvilágításban) továbbra is egyfajta útmutatóként szolgál a gyakorlók számára világszerte. Annak ellenére, hogy gyermekkorában testi problémákkal kellett szembenéznie, Iyengar kitartó gyakorlással  legyőzte saját korlátait, és milliók számára vált követendő példává.

Pattabhi Jois

Pattabhi Jois 1915-ben született az indiai Karnatakában, és híres a dinamikus és fizikailag megterhelő Ashtanga Vinyasa jóga népszerűsítéséről. Ez a jógastílus  a testhelyzetek folyamatosan történő, áramlás szerű váltakozásáról híres, amely szinkronban van a mély, ritmikus légzéssel. Jois annak szentelte életét, hogy tanítson és terjessze az Astanga jóga pozitív átalakító erejét minden gyakorlóval szerte a világon.
Jois nevéhez fűződik az “Ashtanga Yoga Research Institute” létrehozása az indiai Mysore-ban. Tanításaival a fegyelem fontosságát, az öntudatot és a spirituális növekedés nélkülözhetetlenségét hangsúlyozta. Jois Ashtanga jógaiskolái mind a mai napig is virágoznak nemzetközi szinten.

Legendás jógik

Sri Sri Ravi Shankar

Sri Sri Ravi Shankar 1956-ban született az indiai Papanasamban.  Spirituális vezetőként ismert és az Art of Living Alapítvány alapítója. Célja a béke és harmónia világszintű elérése volt.  Shankar nevéhez fűződik a “Sudarshan Kriya” – egy egyedülálló, energetizáló ritmikus légző gyakorlat, amely amely segít csökkenteni a stresszt és eltávolítani a negatív gondolatokat azáltal, hogy mély meditációs állapotba sodor.

Shankar tanításai túlmutatnak a jóga határain. A személyes növekedés és jólét különböző dimenzióit is tanítja. Az Tanfolyamatit, workshopjait, amelyek jógaászanákat, légzőgyakorlatokat és meditációt foglalnak magukban, milliók látogatták világszerte. Fáradhatatlan erőfeszítései révén Shankar a béke globális nagykövetévé vált, aki az erőszakmentességet és a vallások közötti harmóniát támogatja.

További legendás jógik : Sadhguru

Sadhguru, más néven Jaggi Vasudev, egy híres spirituális vezető, jógi és író Indiából. Az Isha Foundation alapítója, amelynek célja a globális jólét előmozdítása és a belső átalakulás segítése. Sadhguru tanításai az emberi létezés különböző dimenzióit ölelik fel, amelyekben ősi bölcsesség modern meglátásokkal társul. Számos követője kéri hogy válaszolja meg az élettel, a tudattal és az önmegvalósítással kapcsolatos alapvető kérdéseket.

Beszédeivel, programjaival és kezdeményezéseivel milliók életét tette jobbá, inspirálva őket belső potenciáljuk felfedezésére, a tudatosabb és örömtelibb életre. Holisztikusan közelíti meg a világot, olyan gyakorlatokat javasol amelyek célja a mentális a fizikai és a spirituális jólét fokozása.

Törekszik a fenntartható környezet kialakítására, számos kezdeményezés fűződik a nevéhez, mint például  a “Project GreenHands,” amely az erdők újratelepítésére irányul, és a Rally for Rivers, amelynek célja India kimerülő folyóinak újjáélesztése. Sadhguru bölcsessége, karizmája és mélyreható meglátásai a témában az egyik legnépszerűbb előadóvá tették.  Tanításai továbbra is minden nap új embereket inspirálnak.

Ebben a cikkben csak néhány remek embert mutattunk be, akiknek tanításai rengeteg embert inspirálnak nap mint nap arra, hogy nem csak magukat, hanem a világot is jobbá tegyék. Általuk megérthetjük, hogy a jóga nem pusztán fizikai gyakorlatok sorozata, hanem egy holisztikus életforma, amely a test a szellem és az elme egységét, egészséges működését szolgálja. Merítsünk hát mi is ihletet  a legendás jógik életéből , és törekedjünk arra, hogy saját magunk és mások életét is próbáljuk meg jobbá tenni. Vigyázzunk a földünkre, óvjuk a környezetünket.

Ha mélyebben érdekel a tudatos életmód és további cikkeket is olvasnál, de nem szeretnél lemaradni róluk, kövess minket Facebook oldalunkon!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions