Legjobb karácsonyi könyvek

Megérkezett a tél és vele együtt a hosszú, sötét téli esték. Amennyiben szeretsz olvasni, az ünnepi hangolódáshoz szeretnénk ajánlani neked néhányat a legjobb karácsonyi könyvek közül. Akár saját magadnak, akár másnak adnád őket ajándékba, ezekkel nem nyúlsz mellé.
Legjobb karácsonyi könyvek

A könyvesboltok polcai roskadásig vannak jobbnál-jobb könyvekkel, azonban a hatalmas kínálat közül, nehezen lehet tudni, melyik csodás borító alatt rejlenek a legjobb történetek. Bemutatjuk nektek, szerintünk melyek a legjobb karácsonyi könyvek, amelyek garantáltan meghozzák majd az ünnepi hangulatot, sőt, akár évről ébre is újra tudjátok majd őket olvasni. Legyen szó kicsikről vagy nagyokról, mindenki megtalálhatja a listában a neki valót.

Legjobb karácsonyi könyvek nem csak gyerekeknek

A gyerekek imádják a karácsonyt és az adventi időszakot. A kisegér, aki elhozta a karácsonyt című könyv remek választás lehet kisgyermekeseknek. A szerző, egy gyönyörűen illusztrált könyvben, 24 és fél fejezeten keresztül egy történetszálon kalauzolja végig az olvasóit december 1-től, karácsony estéig.  Mint egy igazi adventi kalendáriummal, úgy számolhatunk vissza karácsonyig, és kipróbálhatjuk azt a sok kreatív ötletet, amelyekből minden napra kínál a könyv: írhatunk levelet a Mikulásnak, vagdalthúsos pitét, karácsonyi üdvözlőlapot, ajándékokat és díszeket is készíthetünk.

J. R. R. Tolkien neve hallatán a Gyűrűk ura trilógia és a Hobbit jut az eszünkbe. Azonban ez a zseniális író előrukkolt egy szuper karácsonyi könyvvel is, ami nem csak a gyermekek számára lehet szívmelengető. A karácsonyi levelek című könyvében, saját illusztrációival olvashatjuk karácsonyapó, gyermekeinek írt leveleit.

Akik örök gyerekként vágynak igazi varázslattal teli karácsonyi történetekre, Matt Haig: A fiú, akit Karácsonynak hívnak , illetve  A lány, aki megmenti a karácsonyt című könyveit ajánljuk. A szerző számtalan díjnyertes felnőtt- és ifjúsági regény szerzője. Nem csak a könyvek borítói és belső illusztrációi lettek gyönyörűek, hanem a történet maga is. A Netflix tavaly előtt filmet is készített belőle.

Legjobb karácsonyi könyvek

Leghíresebb klasszikusok

A nagy angol mesemondó Charles Dickens talán legismertebb műve az 1843-ban írt és most is időszerű Karácsonyi ének. Szegénység és gazdagság örök ellentétét állítja szembe és oldja föl Dickens a szívtelen, gazdag Scrooge megigazulásának meseszerű történetében, amelynek filmes adaptációival évről évre találkozhatunk karácsony táján. A mű első megjelenésétől fogva óriási népszerűségnek örvend, s részben ezért Dickens a következő huszonöt évben még sok más karácsonyi-újévi történetet írt. A Karácsonyi történetek címen ismert klasszikus összeállítás, amely a Karácsonyi ének mellett négy további történetet – Harangszó (1844), Házi tücsök (1845), Az élet csatája (1846), A szellem embere (1848) – tartalmaz, magyarul utoljára 1958-ban jelent meg egy kötetben.

Hogy ne csak külföldi szerzők műveiből ajánljunk, a listán mindenképpen helyet kell hogy kapjon Fekete István: Karácsony éjjel című kötete. A ​mélyen hívő Fekete István egész életében nagy jelentőséget tulajdonított a katolikus ünnepeknek.  A készülődés már december elején elkezdődött: az adventi gyertyák lángja és a disznópörzsölések fellobbanó tüzei a karácsony közeledtét jelzik, és vele a hóesést, a nyugalmat és a szeretetet. A betlehemezés és a fenyődíszítés együttes élménye a barátok és a rokonok összetartásának várva várt alkalmai, melyek túlvilági és földi reményekkel kecsegtetnek gyereket és felnőttet. Fekete István karácsonyi történetei varázserővel bírnak, hiszen saját élményeinket is megelevenítik, és olvasója hamar azon kapja magát, hogy nicsak, vele együtt én is „emlékekre emlékezem”.

Legjobb karácsonyi könyvek – Újdonságok az idei évből

Azt gondolnánk, a világon mindenhol ugyanúgy ünneplik a gyerekek a karácsonyt: szól a csengő, összeül a család a karácsonyi vacsorához, ajándékot bontogatnakEz nem egészen így van, hiszen ahány ország, annyi hagyomány. Somfai Anna: Karácsony a világ körül című kötetében sok-sok izgalmas, meglepetésekkel teli karácsonyi szokás elevenedik meg. Angyalok, koboldok, csodatevő pókok, varázsmacskák jönnek – az egész világon csupa titok az ünnep!

Szintén idei és friss történet Donna VanLiere: A karácsonyi levél című könyve. Gretchen két gyermekével egy társasházba költözik, hogy közelebb lehessen édesanyjához, Miriamhez. Új szomszédjuk egy magának való, titokzatos fiatal nő, Melissa. Egy nap a háztulajdonos Melissát keresi, és Gretchen ajtaján kopogtat, hogy útbaigazítást kérjen. Melissa édesanyja ugyanis meghalt, és Melissának ki kellene ürítenie a lakását. Gretchen átmegy Melissához, és felajánlja neki a segítségét, az anya lakása azonban elszomorító állapotban van. Az óriási rendetlenségből kevés dolgot lehet megmenteni, kivéve néhány fényképet, meg egy levelet, ami befejezetlen ugyan, de hihetetlen családi titkot sejtet.
Melissa Gretchennel együtt kezd nyomozásba, és ez a két teljesen eltérő jellemű nő közös erővel végül eléri, hogy a karácsony meghittségében végre esély nyíljon a jóvátételre, a megbocsátásra és a reményre.

Legjobb karácsonyi könyvek

Romantikus történet

Romantikus karácsonyi történetként pedig idén Karen Swan: Karácsonyi képeslapok című könyvét ajánljuk.

Natasha és Rob újra megtalálja a boldogságot házasságukban az ünnepek alatt, a “ha most se megy, akkor elválunk” vakáció alatt, de az idill rövid életű – lányuk kedvenc plüssének nyoma vész a hazaúton. A kicsi vigasztalhatatlan, Natasha próbálja vigasztalni, és közben a közösségi médiában kér segítséget. A plüssállat csodával határos módon megkerül, de addigra már egy Duffy nevű fickó kabalája, aki több ezer kilométerrel odébb, Nepálban túrázik.
Duffy megígéri Natashának, hogy rendszeresen küld képeket, és kettejük levelezése hamarosan komolyra fordul. Natasha néha úgy érzi, a világ túlsó végén levő idegen férfi jobban megérti őt, mint a férje, aki ott fekszik mellette az ágyban.
Telnek a hetek, Duffy egyre mélyebben behatol a hegyek közé, és Natasha úgy érzi, a férfi kissé megváltozott. Aztán egy nap nem jön több üzenet. Natasha csak ekkor töpreng el rajta – noha már túl késő – vajon miért is volt szüksége kabalaállatra a férfinak.

Reméljük segítségedre voltunk kis karácsonyi könyvajánlónkkal.  Ha érdekel a tudatos életmód és nem szeretnétek lemaradni híreinkről, kövessetek minket Facebook oldalunkon.

 

Képek: Pixabay

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions