Mentális egészség a hideg hónapokban

A mentális egészség a hideg hónapokban nagy kihívásoknak van kitéve. Éppen ezért, ebben az időszakban különösen fontos, hogy odafigyeljünk magunkra, a testünkre és a lelkünkre egyaránt. És hogy hogyan érdemes ennek nekifogni? Most beavatunk!
Mentális egészség a hideg hónapokban

A tél közeledtével egyre többet hallhatunk erről a témáról, ami nem is csoda: a mentális egészség a hideg hónapokban központi kérdés. Ilyenkor, amikor vége a nyárnak, egyre hidegebb a levegő, kevesebb a napsütés, rövidebbek a nappalok és hosszabbak az éjszakák, többet kell törődnünk magunkkal, hiszen sérülékenyebbek vagyunk. Lehet, hogy észrevetted már, hogy a te lelkedre sincs jó hatással ez az időszak. Lehet, hogy feltűnt, hogy ilyenkor minden jobban megvisel, és hogy összességében egy kicsit szürkébbnek látod a világot.

Aggodalomra semmi ok, ez ilyenkor egyáltalán nem egyedi eset, hidd el, sokan éreznek hasonlóan! Természetesen lehet, hogy több minden áll ezen érzések hátterében, és ha igazán nehéz időszakon mész át, akkor elengedhetetlen, hogy szakmai segítséget kérj a problémáid megoldásában. Fordulj bátran profi segítséghez! Ha azonban tudod, hogy alapvetően – javarészt – minden rendben van az életedben, egyszerűen csak az élet körforgása van rád ilyen hatással a hidegebb hónapokban, akkor ez a cikk neked szól. Van ugyanis néhány olyan tippünk, amelyeket ha szeptember-októbertől kezdve te is alkalmazol,

Mentális egészség a hideg hónapokban

Ahogyan fentebb említettük, a mentális egészség a hideg hónapokban különösen sérülékeny – ez egy általános jelenség. Olyannyira általános, hogy már nevet is adtak neki: ez a szezonális hangulatzavar vagy szezonális depresszió (angolul: seasonal affective disorder). Ilyenkor letargikusnak, kimerültnek érezhetjük magunkat, sőt, egyenesen a krónikus fáradtság jelentkezhet nálunk. De megnyilvánulhat az állapot másban is: szomorúság, szorongás, bűntudat, tehetetlenség- és üresség-érzés jelentkezhet. Fizikailag pedig a fokozott alvásigény, a súlygyarapodás, a koncentrációs nehézségek, valamint az érdeklődési kedv elveszítése jelezheti a téli depressziót.

Ha te is érzékeltél ilyesmit magadon, akkor az alábbi tippek segíthetnek ennek az állapotnak a legyőzésben. Viszont, ahogyan már írtuk, ha a baj nagyobb, súlyosabban érzékeled magadon a tüneteket, vagy semmiféle természetes gyógymód vagy praktika nem segít, akkor fontos, hogy minél előbb felkeress egy szakembert. Itt hangsúlyozzuk: az alábbi tippek nem helyettesítik az orvosi ellátást. Mindenesetre érdemes őket alkalmazni a mindennapokban, hiszen ezek egyébként is egy kiegyensúlyozottabb élet alapjai.

Testmozgás

Igen, tudjuk, hogy nem egyszerű a rendszeres testmozgás gyakorlása télen. De gondolj csak bele: a sport endorfint, azaz boldogsághormont termel! És mi másra is lenne szüksége egy rosszkedvű embernek? Ilyenkor várnak a legjobb jógastúdiók Budapesten, de választhatsz szabadtéri mozgásformákat is – ez utóbbi különösen jó lehet. Hogy miért? Olvasd el a következő pontokat!

 

Szabad levegő

Ahogyan fent említettük, a sport szuper, és még szuperebb, ha kint, a napfényes őszi vagy téli napokon űzöd. Ilyenkor feltöltődhetsz a napsütés által, begyűjthetsz egy nagy adag D-vitamint, sőt, még a varázslatos tájban is gyönyörködhetsz. Hiszen semmi sem fogható egy sárguló téli erdő vagy egy havas táj látványához!

Táplálkozás

Mint tudjuk, a táplálkozás minden életmód alapja – így, a téli mélabú megdöntésében is fontos rá odafigyelnünk. Természetes, hogy ebben az időszakban sokkal jobban kívánjuk a zsíros, nehéz, szénhidrátdús ételeket. Mégis, igyekezzünk lemondani róluk, és helyettük színes, vitaminokban gazdag fogásokat fogyasszunk! És bár hideg az évszak, ilyenkor is találhatunk a boltok polcain szezonális gyümölcsöket és zöldségeket – fogyasszuk őket bőséggel!

Vitaminok

Ha többé-kevésbé követjük a fenti táplálkozásra vonatkozó tanácsokat, az már félsiker. Viszont vannak olyan vitaminok, amelyeket nem tudunk csak így bevinni a szervezetünkbe – vagy legalább nem eleget. Ilyenkor érdemes a különböző cseppekhez, vitamintablettákhoz, teákhoz folyamodni. Kutatások szerint a depressziós emberek vérében kevés az omega-3 zsírsav, így ezt elengedhetetlen pótolni. A másik, amiből kevés jut a testünkbe a napszegény időszakban, az a D-vitamin. Ezt beviheted gombával, tejjel, tojással és halfélékkel is – ez utóbbi omega-3-ban is gazdag!

Fény

Ahogyan írtuk, a szabad levegőn töltött idő azért is fontos, mert ilyenkor átjárhatja a testünket és a lelkünket is a fény. Ha éppen nincs időd elmenni egyet sétálni vagy túrázni, akkor sincs semmi gond, csak figyelj arra, hogy minél több fényt engedj be az otthonodba! Higgy nekünk, egészen másként látsz majd egy átdolgozott napot is, ha közben rád sütnek a nap sugarai!

Mentális egészség

Társaság

Az ember, ha maga alatt van, akkor hajlamos egy kissé elszigetelődni a barátaitól és a családjától. Fontos, hogy ha néha azt is érzed, hogy szívesen lennél egyedül, ne süppedj bele teljesen ebbe az érzésbe! Persze, az egyedül töltött idő is nagyon fontos, de nem szabad átesni a ló túlsó oldalára. Ha az kell, akkor néha erőszakkal vedd rá magad egy kis kimozdulásra, hidd el, ha már ott vagy, nagyon is élvezni fogod! Sőt: lehet, hogy éppen ez ránt majd ki a letargiából.

Alvás

A mentális egészség a téli hónapokban az alvással is összefügg. Vigyél rendszert az alvási szokásaidba: próbáld meg az alvásciklusoddal lekövetni a nappal-éjszaka váltakozását! Ezen kívül figyelj arra is, hogy nagyjából minden nap ugyanakkor kelj és feküdj!

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions