Mi a családállítás és hogyan működik?

Mi a családállítás és hogyan működik?

A családállítás, más néven Hellinger-módszer, egy olyan terápiás megközelítés, amely a családokon és más rendszereken belüli rejtett dinamikákba mélyedve megoldja a konfliktusokat, gyógyítja az érzelmi sebeket és helyreállítja az egyensúlyt. Bert Hellinger német pszichoterapeuta és filozófus által kifejlesztett módszer világszerte elismert a mai napig mélyreható átalakító hatásai miatt. A családi rendszerek összekapcsolódásának feltárásával a családállítás betekintést nyújt a személyes és családi problémák gyökereibe, és utat kínál a megoldáshoz és a gyógyuláshoz. Cikkünkből megtudhatod, hogy mi a családállítás, és miért lenne javasolt mindenkinek részt vennie néhány alkalmon.

A családállítás története

Bert Hellinger a 20. század végén dolgozta ki ezt a fajta terápiás módszert, különféle forrásokból merítve ihletet, beleértve a családterápiát, és a pszichoanalízist. Megfigyelte a családon belüli dinamikákat, és felismerte, hogy a megoldatlan traumák, a kimondatlan hűség és a rejtett összefonódások generációkon át öröklődhetnek, érzelmi és pszichológiai zavarokat okozva. Hellinger innovatív megközelítésének célja, hogy feltárja ezeket a rejtett dinamikákat, és megkönnyítse a gyógyulást – fizikai és lelki szinten egyaránt, és a megbékélést a családi rendszereken belül.

Mi a családállítás és hogyan működik?

Egy családállítás foglalkozás általában egy 10-15 fős csoport keretében zajlik, bár egyéni foglalkozásokat is tartanak. A Hellinger-módszerre kiképzett facilitátor biztonságos és támogató környezetet teremt a folyamathoz. A folyamat azzal kezdődik, hogy az egyén felteszi a családi vagy magánéletével kapcsolatos problémát vagy kérdést.

Ezután kiválasztják a csoportból azokat a képviselőket, akik az egyén családtagjait vagy a rendszer más elemeit, például érzelmeket vagy elvont fogalmakat képviselnek. Ezeknek a képviselőknek a térben való gondos elrendezése révén az állítás feltárja a mögöttes dinamikát és a rendszeren belüli összefonódásokat.

Ahogy az állítás kibontakozik, a segítő irányítja a képviselőket, hogy kifejezzék testi érzeteiket, észleléseiket. Ez a folyamat lehetővé teszi az ügyfél számára, hogy betekintést nyerjen abba a rejtett dinamikába, amely befolyásolhatja jelenlegi kihívásait. Ezen dinamikák elismerésével és tiszteletben tartásával megkezdődhet a gyógyulási folyamat. Minden esetben az állításvezető az úgy nevezett morfogenetikus mezőből hívja le a rejtett információkat.

Mit jelent a morfogenetikus mező?

A morfogenetikus mező fogalma a biológia területéről származik, és Rupert Sheldrake fejlődésbiológus vezette be. Sheldrake szerint a morfogenetikus mező olyan szervezőelv, amely befolyásolja az élő szervezetek fejlődését és viselkedését. Ez egy nem anyagi, láthatatlan mező, amely a biológiai rendszerek kialakulásához és működéséhez szükséges információkat tartalmazza.

A tudósok úgy gondolják, hogy a morfogenetikus mező egy faj kollektív emlékezetét tartalmazza. Fontosnak tartják, hogy mindenki ismerje meg ezt a területet, hogy hozzáférjenek viselkedési tulajdonságaira vonatkozó információkhoz. Úgy gondolják, hogy ez a kollektív emlékezet felelős a megfigyelhető hasonlóságokért és bizonyos jellemzők generációról a másikra való átviteléért.

A rendszeres családállítás előnyei

Családi minták feloldása: A rendszeres családállításon való részvétel segít az egyéneknek megérteni és kezelni a mélyen gyökerező családi mintákat, mint például a megoldatlan traumák, az öröklött érzelmek és a generációk közötti konfliktusok. Ha ezeket a mintákat napvilágra hozzák, a résztvevők kiszabadulhatnak az ismétlődő ciklusokból, és új utakat találhatnak a magukkal és családjukkal való kapcsolattartásra.

Érzelmi sebek gyógyítása: Ez a módszer biztonságos teret kínál az érzelmi sebek feltárására és elengedésére. A családtagok generációkon átívelő tapasztalatainak elismerése és tisztelete révén az egyének gyógyulást találhatnak, ami érzelmi jóléthez és személyes növekedéshez vezet.

Az egyensúly és a harmónia helyreállítása: A családállítás célja az egyensúly és a harmónia helyreállítása a családi rendszereken belül. A rejtett lojalitások, összefonódások és rendszerszintű egyensúlyhiányok feltárásával a résztvevők egészségesebb kapcsolatokat hozhatnak létre, és megtalálhatják az összetartozás és az elfogadás érzését.

Az öntudat és az empátia fokozása: Az állítások révén az egyének mélyreható betekintést nyernek saját viselkedésükbe, érzelmeikbe és kapcsolataikba. Ez a megnövekedett öntudat elősegíti az empátiát és a megértést önmagával és másokkal szemben, valamint elősegíti az egészségesebb interakciókat és a teljesebb kapcsolatokat.

Ki számára előnyös a módszer?

Az alábbi esetekben mindenképpen javasolt felkeresni egy családállító terapeutát.

  • a szülő-gyerek kapcsolat tartós zavarai a felnőttkorban is
  • a felnőttkorban is fájó gyerekkori hiányok, sebek
  • párkapcsolati problémák, kudarcok
  • gyerektelenség, félelem a gyerekvállalástól
  • életviteli nehézségek
  • képességeknél gyengébb teljesítmény, gátoltnak tűnő előmenetel és siker
  • ismétlődő, elhúzódó és/vagy súlyos testi betegségek
  • érthetetlen lehangoltság, depresszió, düh, harag és más nehéz érzelmek
  • alkoholproblémák és más függőségek
  • pszichoterápiás kezelés ellenére fennálló pszichés problémák: hangulatzavarok, öngyilkossági késztetés, szorongás, pánik, evészavarok, alvászavarok, gyerekkori magatartászavarok, teljesítménybeli nehézségek (lehetőleg a kezelő jelenlétében dolgozunk)
  • ismétlődő, és a megoldási próbálkozásoknak ellenálló munkahelyi problémák
  • nehéz élethelyzetek, döntések

Mint minden szakmában, sajnos ebben is léteznek kiváló és kevésbé jó állítás vezetők. Azonban nem túlzunk azzal ha azt mondjuk, jelenleg az egyik legjobb szakember ezen a területen Dr. Angster Mária. Aki kipróbálná ezt a csodálatos és hatásos módszert, keresse meg őt. Az alábbi linkre kattintva még több információt tudhattok meg a módszerről.

További érdekes cikkekért tudatos életmód témakörben – kövessetek minket a Facebook oldalunkon vagy a Tiktokon, így biztosan nem maradtok le a legújabb híreinkről.

Felhasznált képek: pexels.com

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions