Szexuális élet javítása jógával

Fizikai előnyein túl a jóga számos pozitív hatással rendelkezik, amelyek jobbá tehetik a szexuális életet. Ha sikerül a jógát a mindennapok részévé tenni, mélyebb kapcsolatot alakíthatunk ki saját testünkkel, növelhető az önbizalom, és csökkenthető az általános stressz.
Szexuális élet javítása jógával

A mai rohanó és stresszes világban sok embernek kihívásokkal kell szembenéznie, hogy teljes és kielégítő szexuális életet tartson fenn társával. Azonban az egyik erőteljes és holisztikus megközelítés, amely jelentős figyelmet kapott, a jóga, melynek gyakorlásával lehetséges a szexuális élet javítása. Nézzük meg, hogyan!

A stressz hatása a libidóra

A stressz az élet elkerülhetetlen velejárója, amely különféle módon érint bennünket, beleértve a szexuális egészségünket is. Bár normális, hogy a libidó ingadozik, a krónikus vagy túlzott stressz jelentősen befolyásolhatja az intimitás iránti vágyat. A stressz és a libidó tehát, mint láthatjuk, szoros kapcsolatban állnak egymással.

Amikor a megszokottnál több stressz ér minket, vagy nehéz élethelyzetben vagyunk, a szervezet stresszhormonokat kezd el termelni, melyek megzavarhatják a hormonrendszert, így a szexuális vágyat is. A stresszhormonok, például a kortizol megemelkedett szintje elnyomhatja a nemi hormonok, például a tesztoszteron és az ösztrogén termelődését, amelyek kulcsfontosságúak a szexuális vágy szempontjából.

Mentálisan hasonló problémákkal állunk szemben. Ha szorongással teli gondolatok rohangálnak a fejünkben, az megnehezíti az intim élményekre való összpontosítást és annak élvezetét. Mindemellett, a krónikus stressz fáradtsághoz és kimerültséghez vezethet, így az egyéneknek kevés energiája vagy motivációja marad a szexuális tevékenységhez.

Mit tehetünk hogy jobb legyen?

Az egyénnek mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy amennyire lehetséges, csökkentse az őt ért stresszt. Ennek érdekében elengedhetetlen, hogy olyan tevékenységeket vagy kikapcsolódást találjon, amely az öngondoskodást támogatják. Javasolt a rendszeres testmozgás, a meditáció, és a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás.

Elengedhetetlen, hogy nyílt kommunikáció legyen a partnerek között a stresszhelyzetekről és az aggodalmakról, ha az egyik fél úgy érzi, hogy valami nincsen rendben. Ha támogatást kapunk érzelmileg párunktól, az segíthet a stressz enyhítésében és az intimitás visszanyerésében.

Miután rendeztük érzelmi problémáinkat, próbáljunk meg szépen lassan visszatalálni egymáshoz azáltal, hogy időt szánunk az intimitásra. Végezzünk olyan tevékenységeket, amelyek segítenek ellazulni. Ilyen lehet például a közös fürdőzés, vagy egy masszázs. Komolyabb zavar esetén azonban mindenképpen javasolt szakember felkeresése.

Szexuális élet javítása jógával

 

A jóga egyik fő előnye, hogy fejleszti a testtudatot és az érzékenységet. Rendszeres gyakorlással az egyének jobban ráhangolódnak testi érzeteikre, ami az intim pillanatokban fokozottabb testtudatossághoz vezet. A jóga ászanák segítenek a növelni a test rugalmasságát, növelik az energia szintet és javítják az egyensúlyt. Ez lehetővé teszi az egyének számára, hogy a pozíciók szélesebb skáláját fedezzék fel, ami új és izgalmas élményekhez vezethet a hálószoba falain belül.

Ahogy már fent említettünk, az egyik leggyakoribb oka a libidó csökkenésének, a stressz. A jóga hatékony ellenszert kínál a stressz csökkentésére és segíti az ellazulást. A mélylégzés gyakorlatok vagyis a pranajama, segít aktiválni a paraszimpatikus idegrendszert, mely szintén segít nyugalmi állapotba kerülni. Ha ezeket a technikákat beépítjük a napi rutinba, csökkenthető a szorongás, ezzel teret kaphat az intimitásra való igény.

Mindemellett, a jóga serkenti a vérkeringést, stimulálja az endokrin rendszert és növeli az általános vitalitást. A rendszeres jógagyakorlat segít növelni az állóképességet, amelyek létfontosságúak a kielégítő szexuális élet fenntartásához. Azáltal, hogy nő az energiaáramlás a testben,  az egyének hosszabb és teljesebb együttlétet élhetnek át.

 

További pozitív hatások, amiért megéri jógázni

A jógában léteznek kimondottan olyan gyakorlatok, amelyek a medencefenék izmait célozzák meg. Ezek az izmok döntő szerepet játszanak a szexuális tevékenység során. Rendszeres gyakorlással az egyének megerősíthetik a medencefenék izmait, ami javítja a szexuális teljesítményt, az orgazmus feletti kontrollt, és mindkét partner élvezetét.

A jóga nagy hangsúlyt fektet a légzésszabályozásra. A mély, tudatos légzés segíthet az egyéneknek szabályozni szexuális energiájukat és meghosszabbítani az aktust. Az intim pillanatokban a férfiak ezen technika használatával késleltethetik az ejakulációt.

Mint láthatjuk, a jóga gyakorlása számos előnnyel jár, amelyek jelentősen javíthatják szexuális életemet. Azáltal, hogy fejleszti a testtudatot, csökkenti a stresszt, növeli az önbizalmat és erősíti a kapcsolódást a partnerek közöttt, a jóga képessé teszi az egyéneket arra, hogy felfedezzék szexualitásukat, és nagyobb élvezetet tapasztaljanak.

Legyen szó tapasztalt gyakorlóról vagy kezdőről, a jóga beépítése a napi rutinba segíthet felszabadítani a szexuális energiát. Látogassatok hát el akár együtt a legjobb budapesti jógastúdiók egyikébe, és kerüljetek még közelebb egymáshoz a jóga segítségével.

További érdekes cikkekért kövessetek minket a Tiktokon vagy a Facebook oldalunkon, így garatáltan nem maradtok le a legújabb tartalmakról. Mindenkinek kellemes gyakorlást kívánunk!

 

Felhasznált képek: pexels.com

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions