Sztúpák Magyarországon – Tapasztald meg a varázsukat!

A buddhizmus széleskörű elterjedésével a sztúpák Magyarországon is megjelentek – így már nemcsak a keleti világban élvezhetjük a nyugalmat és csodálatos atmoszférát, amit árasztanak. De merre is indulj, ha országon belül látogatnál meg egy sztúpát?
Sztúpák Magyarországon – Tapasztald meg a varázsukat!

A sztúpák Magyarországon sokféle közönséget vonzanak. Vannak, akik érdeklődők és kalandvágyók, ezért szeretnék látni, hogyan működnek más vallások, hogyan néznek ki a szent helyeik. Biztosan vannak olyanok is, akik kicsit szkeptikusak, de azért kíváncsiak. És vannak, akik érdeklődnek a buddhizmus iránt – vagy éppen már évek óta követik a tanait –, így szeretnék, ha egy buddhista kegyhelyen járná át őket a vallás utánozhatatlan hangulata.

Ezekben a sztúpákban persze nemcsak arra van lehetőség, hogy körülnézzünk, ennél sokkal többet kínálnak az érdeklődőknek. De pontosan merre kell indulnunk, ha érdeklődünk mindez iránt? És mire számítsunk ezeken a helyeken? És ha már itt tartunk: pontosan mi is az a sztúpa? Olvass tovább, és választ kaphatsz a kérdéseidre!

Sztúpa, a buddhisták épülete

A Wikipedia nagy vonalakban felvázolja, hogy mit is nevezünk sztúpának: „a buddhista építészet egyik jellegzetes alakja. Egyike a legrégebbi buddhista vallási építményeknek, kezdetben egyszerű földhalom volt, amelybe Buddha ereklyéit temették. A legenda szerint Buddha halála után a testét elhamvasztották, és a hamvait nyolc sztúpába osztották szét. Az i. e. 3. században Asóka felnyittatta ezeket a sztúpákat, és a hamvakat szétosztotta az általa épített több ezer sztúpában.”

Maga az épület öt elemből tevődik össze. Egy négyszögletes alapon áll, amelyre egy félgömb alakú boltozat kerül, amelyre pedig egy kúp alakú csúcs. Minden sztúpán található még egy sarló és egy korong. Természetesen egyik rész sem véletlenül kerül rá, mindegyik egy-egy szimbólum: a földet, a vizet, a tüzet, a levegőt és az űrt jelképezik.

sztúpák Magyarországon

Sztúpák Magyarországon

Sztúpák Magyarországon 2008 óta épülnek. Azóta összesen hét hasonló épület emelkedett hazánkban, amelyek közül három nyilvános, négy viszont magánterületen helyezkedik el. Ez utóbbiakat is lehet látogatni, azonban kizárólag előzetes megegyezés alapján. Ebben a cikkben szeretnénk arra a négy helyszínre koncentrálni, ahová bárki, szabadon elmehet. Nézzük meg őket közelebbről!

Kőrösi Sztúpa (Tar)

Tarra ellátogatva nemcsak egy sztúpa fogad majd minket, hanem a Kőrösi Csoma Sándorról elnevezett – és az ő tiszteletére létesített – Emlékpark is, ami számtalan lehetőséget kínál. A Békesztúpa mellett található itt egy Múzeum, melyeket maga a Dalai Láma szentelt fel, illetve a többi világvallás képviselői is megáldották. Emellett a parkban kapott még helyet a Tara Templom – vagy Szabadító Buddha Anya Templom –, amely az összes élőlény boldogságáért épült.

De egyéb szabadidős lehetőségeket is találunk itt: sétáljunk a friss levegőn, járjuk körül a birtokot! Akarva-akaratlanul is elragad majd itt a hely semmihez sem fogható nyugalma, az a fajta végtelen belő béke, amelyet minden négyzetcentimétere áraszt. Itt járva mindenképpen nézzünk körül az itt található boltocskába, amelyben millió indiai kincset rejtettek el, és kóstoljunk ízletes innivalókat a Tara Teaházban!

Béke Sztúpa (Zalaszántó)

Magyarország legelső, és egyben leghíresebb ilyen épülete kétségtelenül a Zalaszántón található Béke Sztúpa, amelyet még a 14. dalai láma avatott fel. A hely már ránézésre is különleges: 30 méter magas, 24 méter széles, és vakítóan fehér a teljes felülete, ezzel kiemelkedik a mesés zöld környezetéből, a felületén pedig több keleti szimbólumot is láthatunk.

Belül pedig, a szentély belsejében Buddha földi maradványainak apró részeit őrzik. Emellett van benne egy Dél-Koreából származó Buddha-szobor, egy hatalmas életfa, illetve Buddha néhány ereklyéje és tanításai is. Ez belső rész itt nem látogatható, de ez persze nem jelenti azt, hogy nem nyújthat teljes élményt azoknak, akik szeretnének feltöltekezni a hely szelleméből.

A látogatás mellett az érdeklődők részt vehetnek itt meditációs tanfolyamokon, sőt, különböző programokkal – például gyógyító Buddha beavatás, Sztúpa-újraszentelés – is várják őket.

sztúpák Magyarországon

Becskei sztúpa

Szintén Nógrád megye területén található az egyik legújabb sztúpa Magyarországon. 2008. szeptemberében készült el, a község szomszédságában álló Csigahegyen. Az úgynevezett megvilágosodás-sztúpát a nepáli buddhista mester, Serab Gyalcen rinpocse avatta fel. Az épület kilenc méter magas – így viszonylag kicsinek és barátságosnak számít –, és az építéséhez számtalan helyről – többek között Nepálból is – érkezett segítség. Mindenképp figyeljük meg itt, hogy a sztúpa felső részében egy aranyozott, ülő Buddha-szobor látható. Az építmény mögötti domboldal pedig, a fák között telis-tele van imazászlókkal. De tájékoztató táblákat is találunk itt, amelyek felvilágosítást adnak a magyarországi buddhista életről, a legfőbb tanítókról.

Fontos megjegyezni, hogy ez a helyszín már korábban kiemelkedő szerepet töltött be a hazai buddhisták életében. Már 2008 előtt is gyakran tartottak itt nemzetközi szintű kurzusokat, illetve elvonulási központot is működtettek, amelyek több ezer hívőt mozgattak meg világszerte.

+4 sztúpa

Végezetül, említést teszünk a további négy sztúpáról is: ezek közül kettő Budapesten, egy Budakeszin, egy pedig a Bükk-hegységben, Bükkmogyorósd mellett található. Tehát: ezek a különleges sztúpák Magyarországon is várnak, így nincs szükség arra, hogy csak emiatt elutazz Tibetbe vagy Nepálba – persze nem mondjuk, hogy nem érdemes ezekbe a csodás országokba egyszer ellátogatni! Ha pedig más, hasonló lelkületű helyeket is szívesen felfedeznél, itt olvashatsz részletesen a Magyarországon találhtó Krisna-völgyről.

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions