Krisna-völgy: egy hely, ha testi-lelki felfrissülésre vágysz

A Krisna-völgy ökoközösség, egy lehetőség a kikapcsolásra, valamint a természetközeli élmények megtapasztalására. Ha úgy érzed, szükséged lenne valamire, ami kiszakít a mindennapokból, akkor biztosak vagyunk benne, hogy itt a helyed!
Krisna-völgy: egy hely, ha testi-lelki felfrissülésre vágysz

Az utóbbi néhány évben a legfejlettebb, nyugati társadalmakat követve Magyarországon is elkezdett egyre fontosabbá válni a tudatos életmód. Az, hogy figyelünk magunkra, a testünkre, a lelkünkre, ezáltal a táplálkozásunkra, a mindennapi gyakorlatainkra, az elménk állapotára és a testmozgásra is. Ennek köszönhetően pedig egyre több szervezet, alapítvány, tanfolyam és más, hasonló közösség jön létre, amelyek segítik az embereket abban, hogy egy boldogabb, teljesebb, egészségesebb életet élhessenek.

Itt jönnek képbe a meditációs helyek, a legjobb budapesti jógastúdiók, a termelői piacok, valamint a vegán– és zero-waste boltok – csak hogy néhány példát említsünk. És persze itt hozhatjuk fel a Krisna-völgy varázslatos helyszínét és lelkületét is. De mi is pontosan a Krisna-völgy, mire vállalkozik? Mi mindennel foglalkoznak az itt élők? Mi a hitvallásuk? Mit tapasztalhatnak az ide látogatók? Milyen programokon vehetnek részt? Ha tovább olvasol, most mindent megtudhatsz erről a különleges, páratlan hangulatú és hivatású helyről.

Krisna-völgy

A Krisna névről hamar eszünkbe juthat a hinduizmus egyik ága, a filozófiai rendszer, ami nagy hangsúlyt helyez a befelé figyelésre, a lelki tökéletesség elérésére. És nem is járunk messze a lényegtől, ha a Krisna-völgyről beszélünk – persze ennél sokkal többről van szó a völgy esetében. De pontosan miről is? Itt idézzük a weboldalukat, ami röviden így fogalmaz: „A Krisna-völgy Magyarország, sőt Közép-Európa legnagyobb és legszervezettebb öko-közössége. 266 hektáros területén a hajdani birkalegelő helyén a sokszínű élővilág számos fajnak ad otthont. Több mint 950 fa és bokor faj található Krisna-völgy botanikus kertjében, mely az oktatás mellett lehetővé teszi a természet közeli élővilág megőrzését és az étkezési terményekre irányuló kutatást is.”

krisna-völgy

Az alapok

A Kaposvár közelében található Krisna-völgy központi elemei tehát az önfenntartás, a közös munka és a szociális fejlődés, mindez hagyományos technológiák segítségével. Fontosnak tartják a megújuló energiaforrások – nap, szél – használatát, hogy ne terheljék a bolygónkat. A vízellátás kutakkal történik, a szennyvíz feldolgozása pedig egy zéró-kemikália, zéró energia nád-ágy zónarendszerrel történik. De kicsiben is gondolkodnak: minden háztartás teljesen zöld alapon működik a mosószerektől az energiafelhasználásig. Természetesen a közösségnek biokertje is van, ami ellátja zöldségekkel és gyümölcsökkel a templomot, illetve a háztartásokat. Az élelmiszerek elraktározásához is hagyományos módszereket használnak – mindenféle tartósítószer nélkül.

Ami az itt élőket illeti, mindenki részt vesz a termelésben, a gyerekek itt is tanulnak a Krisna-völgy iskolájában. A nemzeti tanterv mellett itt mindent megtudhatnak az organikus kertészkedésről, az önfenntartásról, valamint az öko-életvitelről. Emellett persze drámát, zenét, művészeteket és kézművességet is tanulnak. Mindeközben pedig arra nevelik őket, hogy a világ minden élőlényét, természeti kincsét egyformán tiszteljék, hiszen mindegyik Krisnához tartozik.

Turistaközpont

A Krisna-völgy évente nagyjából 25-30 ezer turistának ad otthont. Ilyenkor egy idegenvezető segítségével nézhetik meg, hogyan él egy természetközeli kisközösség a mindennapokban – mindezt ráadásul ökrös szekérkörutakon tehetik meg. Vannak kifejezetten családi túrák, kalandtúrák és templomtúrák is. Ha pedig valaki úgy érzi, nem elég számára egy gyors túrázás, akkor bátran foglalhat szállást a Krisna-völgy helyszínén a Rádhé Resortban vagy a vendégházak egyikében.

A különleges élmény mellett persze tipikusan „turistacsalogató” elemekkel is készültek: található itt egy vegetáriánus étterem (Govinda), illetve egy indiai ajándékbolt is. Ez utóbbi olyan kincseket kínál, mint a karmáról, ajurvédáról és jógáról szóló könyvek, kézi sodrású füstölők, indiai stílusú ruhák, különleges ékszerek, illetve fűszerek.

Látnivalók és helyszínek

És ha már turizmus, akkor arról is érdemes szót ejtenünk, hogy mi miatt kihagyhatatlan a Krisna-völgy élmény. Olyan látnivalók vannak itt, mint a templomépület, azaz a Szentély, amelynek spirituális ereje azonnal magával ragadja az embert. A templom mellett számtalan más, szent hely is található, amelyeket folyamatosan kiegészítenek, hogy a turisták is tájékozódhassanak arról, milyen emlékműben gyönyörködnek.

De a helyszínen találjuk a már fent említett iskolát és biokertészetet is. Illetve nem mehetünk el szó nélkül a Tehénvédelmi központ mellett sem, ahol három különleges állat – egy magyar tarka, egy tiroli borzderes és egy indiai zebu – is él. A fent már részletezett, hagyományos mezőgazdasági módszereket persze itt, az ökörkarámok körül is alkalmazzák.

Programok

A Krisna-völgy évente több programnak, illetve programsorozatnak is helyet ad. Például a vegetáriánus életmódot népszerűsítő Vega Gasztro Napok, a Védikus önismereti tábor, Az önellátás útján exkluzív körséta, a meditatív zarándoklatok, a biokertészet-workshopok vagy éppen a spirituális elvonulások. Kövesd a Facebook-oldaluk esemény fülét, hogy semmiről se maradj le!

Ha pedig nemcsak egy-egy napig vagy kíváncsi a Krisna-völgy által kínált lehetőségekre, részt vehetsz a tanfolyamaikon és programjaikon, amelyek által mélyebben beleáshatod magad a helyiek filozófiájába, életfelfogásába. A gyakorlottabbak számára pedig elvonulási lehetőséget is biztosítanak, amelyek során testileg és lelkileg is megújulhat az ember.

Tapasztald meg!

Szinte biztosak vagyunk abban, hogy már sikerült meghozunk a kedved a Krisna-völgy megtapasztalásához. Ez ugyanis a béke és a lelki fejlődés színhelye, amelynek lakói arra tették fel az életüket, hogy megvalósítsák a Sríla Prabhupáda vágyát. Mindeközben pedig egy, a XXI. században megvalósítható alternatívát kínálnak egy élhető, szabad és békés közösségi életre. Ebbe pedig ki ne akarna belekóstolni a mai, rohanó világban?

 

Szeretnél még többet megtudni a jógázásról, és nem szeretnél lemaradni az ehhez kapcsolódó eseményekről sem? Kövesd a Facebook-oldalunkat még több információért!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions