Csomagolásmentes boltok Budapesten – vásárlás a fenntarthatóság nevében

A csomagolásmentes boltok Budapesten csomagolás mentesen kínálják termékeiket, zacskók, műanyag nélkül. A saját tároló edényeinkbe, üvegeinkbe tudjuk kimérni a különböző ételeket, vagy kozmetikumokat, tisztítószereket. Fontos szempont a boltoknál a környezettudatosság, a fenntarthatóság és a hazai termékek és kis termelőktől való áruk összeválogatása.
Csomagolásmentes boltok Budapesten – vásárlás a fenntarthatóság nevében

A 21. század közepe felé a műanyag lett talán az egyik legnagyobb ellensége a bolygónak. A csomagolásmentes boltok Budapesten egyik alapgondolata, hogy csökkentsük az életmóddal járó szemét termelést.

A szelektív hulladékgyűjtésnél is ez volt az alapgondolat, viszont azzal csak csekély módon sikerül ezt a célt megvalósítani.

Egyre több és több zero waste (csomagolásmentes) bolt nyílik országszerte. Viszont az egyik fontos szempont, hogy igényel némi előre tervezést és logisztikát. Magunkkal kell vinni ideális esetben egy bevásárló listát, mi fogyott el otthon, tároló edényeket, üvegeket, vászon táskákat.

 

A fenntarthatóság nevében

Mit is jelent igazából az, hogy fenntarthatóság? Annyit jelent, hogy nem terheljük az ökoszisztémát, nem hagyunk (akkora) lábnyomot a környezeten az életmódunkkal. S talán hosszútávon is az emberi faj fennmarad a természet harmóniájában. Ezek a csomagolásmentes boltok Budapesten ezt a szempontot tartják elsődlegesnek, mivel a mostani korunk egyik fő problémája a környezetszennyezés. Talán egy kis lépés a jövőnk érdekében, ha ellátogatunk egy ilyen boltba. Kipróbálunk egy új fajta vásárlást.

Apró változások vezethetnek egy nagyobb jó felé. Talán a műanyag zacskó helyett a vászon zsákot választjuk ma, már az is egy nagy változás. Talán az előre csomagolt termékek helyett a kimérőset választjuk. Mindenki más ütembe tesz lépéseket, lényeg a törekvés. Sok kicsi sokra megy! A csomagolásmentes boltok is erre próbálnak kedvesen ösztönözni.

 

csomagolasmentes-boltok-budapesten, gyümölcsök

 

Szatyorbolt

A Budapesti Szatyorbolt, zero waste shop abban különbözik a többitől főként, hogy megtalálhatóak Gyulai Pál utca 12. szám alatt, ám minden termékük rendelhető online is.

Szatyrok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermék, pékárú, italok, kozmetikumok és tisztítószerek közül választhatunk. Ha a jelenlegi korlátozások miatt előnyben részesítjük az online vásárlást, de szeretnénk mégis környezettudatosak maradni, akkor válasszuk őket.

Regisztráció után a webshopból válaszhatunk a csomagolásmentesség nevében bármit, ami elfogyott otthonról. Plusz díj ellenében kérhetjük a házhozszállítást is, ám található átvevőpont is.

Budapesten négy helyen van átvevőpontjuk (Gyulai Pál, Noha stúdió, Pagony könyvesbolt és Kelenföldi zöldséges) és két átvevőpont található Budapest vonzáskörében, Budaörsön és Etyeken.

 

Ne pazarolj!

A budapesti Ne pazarolj talán az egyik első volt a belvárosban található csomagolásmentes boltok közül. Náluk találhatsz szárazárut, liszteket, hüvelyeseket, magokat, fűszereket, teákat, kávét, csokit, nassolnivalót, egészséges chipset. Emellett háztartási eszközöket, kozmetikumokat is árulnak, és persze a hulladékmentes élet alapkellékeit.
Nagyon fontos szempont számukra, hogy ha lehet, magyar forrásból, helyi termelőktől, fenntartható módon kerüljenek hozzájuk a termékek.

A lezárásokhoz alkalmazkodva náluk is elérhető lett a webshop, és a házhoz szállítás is. Vissza váltos rendszert alakítottak ki, hogy még kevesebb hulladékot termeljenek. Első vásárlásnál a tároló árát ki kell fizetni és legközelebb, ha visszaadjuk a futárnak akkor levásárolhatjuk a következő vásárlásánál. Ezt újrahasznosított papírzacskókban és üvegekben tudnak megoldani. A sok pozitív visszajelzés miatt ezt szerették volna folytatni és jelenleg már az egész ország területére lehet rendelni csomagolásmentesen tőlük. S közben arra is keresnek megoldást, hogy ezt minél környezetkímélőbben tudják megoldani.

Ne Pazarolj! boltban többféle tárolót is lehet venni. Vannak vászonzsákok, befőttes üvegek, méhviaszos kendők. De persze hozhatnak sajátot és abban tudnak vásárolni bármit. Ha valamelyik termékük csomagolt – ami azt jelenti üvegben van -, azt, ha kiürült vissza veszik és a gyártóhoz eljuttatják, aki újra tölti.

A Ne Pazarolj! számára a legfontosabb, hogy magyar termék legyen, magyar termelőtől, de legalábbis Európán belülről magyar beszállítóktól. Pálmaolaj, kesudió, vegyszer mentes termékek csak. Ezekre nagy hangsúlyt fektetnek, és valószínűleg nincs még egy ilyen bolt, aki ilyen elvekhez ennyire tartaná magát.

A boltjuk a II. kerületi Fő utca 79. szám alatt található, hétköznap 10 és 7 között tart nyitva, szombaton pedig 10 és 5 óra között.

 

csomagolasmentes-boltok-budapesten, tészták

 

Gramm bolt

Budapest vonzáskörében, Budaörsön (Szabadság út 11. szám alatt) található Gramm bolt bemutatkozása alapján egy igazi élmény a csomagolásmentes vásárlás. Minden árut a maga meztelenségében lehet látni és érezni, szagolni.  Megszagolni a friss kakaóport, s ahogy kinyitod az üvegtároló tetejét hallani lehet ahogy egymásnak koppannak a babszemek ahogy belekanalazol a tárolóba. A saját üvegedbe kanalazhatod a kedvenc datolyádat.

Több mint 250 csomagolásmentes, nagyrészt hazai termékünk közül válogathatsz, hogy ne csak a környezetet védd, hanem a helyi, magyar (kis)termelőket is támogasd. Már saját, friss pékárúval is várnak hétköznap 10 és 18 óra között, szombaton pedig 9 és 12 óra között.

 

Csomagolásmentes boltok térképe

Egy nagyszerű kezdeményezés, összegyűjteni a csomagolásmentes boltok térképét. Szerencsére már egyre több bolt van, nemcsak budapesti csomagolásmentes boltok közül válogathatunk, de a vidéki zero waste boltok is virágzásba indultak.

Ezen a térképen megtalálhatunk a hozzánk legközelebb eső boltot, így már egyre kevesebb logisztika kell, lehet épp nyílik egy zero waste bolt a szomszédunkban! Érdemes körülnézni, mert a tudatos életmód és a hulladékcsökkentés kéz a kézben járnak.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions