Csomagolásmentes boltok Budapesten – Vásárolj tudatosan!

A csomagolásmentes boltok Budapesten felesleges zacskók, műanyagok vagy bármiféle csomagolóanyag nélkül kínálják a termékeiket. Ezekben az üzletekben saját tárolóedényeinkbe, üvegeinkbe tudjuk kimérni a különböző termékeket, legyen szó élelmiszerekről, alapanyagokról, kozmetikumokról vagy bármi másról.
Csomagolásmentes boltok Budapesten – Vásárolj tudatosan!

A 21. századra a műanyagszennyezés lett a bolygó egyik legnagyobb ellensége. Sok szakértő és kutatás alátámasztja, hogy a szelektív hulladékgyűjtés önmagában már nem elég, csak az lehet a megoldás, hogy lecsökkentjük az általunk termelt szemét mennyiségét. Éppen ezért a csomagolásmentes boltok Budapesten – és a világ minden pontján – igen fontos szerepet töltenek be.

A fenntarthatóság nevében

Mit is jelent igazából az, hogy fenntarthatóság? Annyit jelent, hogy nem terheljük az ökoszisztémát, nem hagyunk (akkora) lábnyomot a környezeten az életmódunkkal – és ezzel talán az emberi faj még hosszú évszázadokig fennmaradhat, harmóniában a természettel. És hogy mi mindent tehetünk ezért? Járhatunk autó helyett biciklivel, választhatunk egyfajta tudatos életmódot, például vegánságot, illetve bojkottálhatjuk az állatokon kísérletezett termékek használatát. És végül, de nem utolsó sorban odafigyelhetünk az általunk termelt szemét mennyiségére. A csomagolásmentes boltok Budapesten pedig pontosan ebben vannak a segítségünkre.

Lehet, hogy elsőre kis dolognak tűnik, hogy áttérünk az ilyen ülzetekben való vásárlásra, de az apró változások vezethetnek egy nagyobb jó felé. Talán már az is nagy változást hozhat, ha műanyagzacskó helyett ma vászonzsákot választunk. Talán az is, ha az előrecsomagolt termékek helyett ma a kimérőset választjuk. Mindenki más ütemben tesz lépéseket, a lényeg a törekvés, hiszen ismeritek a mondást: sok kicsi sokra megy!

csomagolasmentes-boltok-budapesten, gyümölcsök

Csomagolásmentes boltok Budapesten

Hogyan is kel elképzelni ezeket az üzleteket? A csomagolásmentes boltok Budapesten egyszerű alapelv mellett működnek: semmihez sem adnak zacskót, papírtasakot vagy bármilyen más, egyszerhasználatos tárolót. Ehelyett az embernek magának kell vinnie befőttesüveget, csatos üvegeket, vagy bármilyen más dobozkát, fémtárolót, amiben szeretné hazavinni a bolt kimérős termékeit. Így a vásárlásaid során egyáltalán nem termelsz szemetet, miközben mindent beszerzhetsz, amire a háztartásodban szükség van. Meglepődnél ugyanis, hogy mennyi mindent megtalálsz ezekben a környezettudatos boltokban! De hol is érdemes őket keresni? A felsorolásunkból kiderül.

Szatyorbolt

A Budapesti Szatyorbolt elsősroban abban különbözik a többitől, hogy megtalálhatóak Gyulai Pál utcában, ám minden termékük rendelhető online is. Szatyrok, zöldségek, gyümölcsök, tejtermék, pékárú, italok, kozmetikumok és tisztítószerek közül válogathatunk. Regisztráció után a webshopból válaszhatunk a csomagolásmentesség nevében bármit, ami elfogyott otthonról. Plusz díj ellenében kérhetjük a házhozszállítást is, ám található átvevőpont is. Budapesten négy átvevőpontjuk (Gyulai Pál, Noha stúdió, Pagony könyvesbolt és Kelenföldi zöldséges) van, de Budapest vonzáskörzetében, Budaörsön és Etyeken rendelkeznek hasonlóval.

Weboldal

Helyszín: 1085 Budapest, Gyulai Pál utca 12.

Nyitva tartás: kedd-csütörtök 10.00-19.00, péntek 10.00-20.00

ne pazarolj

ne pazarolj az egyik első volt a csomagolásmentes boltok között Budapesten. Náluk találhatsz szárazárut, liszteket, hüvelyeseket, magokat, fűszereket, teákat, kávét, csokit, nassolnivalót, egészséges chipset. Emellett háztartási eszközöket, kozmetikumokat is árulnak, és persze a hulladékmentes élet alapkellékeit. Nagyon fontos szempont számukra, hogy ha lehet, magyar forrásból, helyi termelőktől, fenntartható módon kerüljenek hozzájuk a termékek.

A Ne Pazarolj! boltban többféle tárolót is lehet venni. Vannak vászonzsákok, befőttesüvegek, méhviaszos kendők. De persze mindenki hozhat saját csomagolót is. Ha valamelyik termékük csomagolt – azaz üvegben van –, azt kiürítve visszaveszik, és visszajuttatják a gyártóhoz.

Weboldal

Helyszín: 1027 Budapest, Fő utca 79.

Nyitva tartás: hétköznapokon 10.00-19.00, szombaton 10.00-17.00

Gramm bolt

A Budapest vonzáskörzetében, Budaörsön található Gramm boltban egy igazi élmény a csomagolásmentes vásárlás! Minden árut a maga meztelenségében lehet látni, érezni, szagolni és saját magadnak elcsomagolni. Több mint 250 csomagolásmentes, nagyrészt hazai termékük közül válogathatsz, hogy ne csak a környezetet védd, hanem a helyi, magyar (kis)termelőket is támogasd. Már saját, friss pékáruval is várnak.

Weboldal

Helyszín: 2040 Budaörs, Szabadság út 11.

Nyitva tartás: hétköznapokon 10.00-18.00, szombaton 09.00-12.00

Ligeti Bolt

„Vásárlás egyszerűen, tudatosan, csomagolás nélkül” – hangzik a bolt szlogenje. A működési elve pedig egyszerű: csak fogod a saját kis tárolódat, elmész az egyik Ligeti Boltba, leméred a tárolód, megtöltöd, kifizeted az árut, és már kész is! A boltban szinte mindent megtalálsz a tésztáktól kezdve a kozemtikumokon át a hazai tervezők fenntarthatóság jegyében készített portékáiig. Mindezt ráadásul már Budapest három pontján és az üzlet webshopjában is megtalálod.

Weboldal

Helyszín: 1137 Budapest, Katona József utca 9-11., 1111 Budapest, Budafoki út 9-11., 1061 Budapest Király utca 26.

Nyitva tartás: hétköznapokon 12.00-19.00, szombaton 09.00-14.00

csomagolasmentes-boltok-budapesten, tészták

Boldog Föld

A Boldog Földnek már a neve is azt sugallja: itt valamiféle csoda történik, így ide garantáltan jó érzés lesz belépni! És amikor valóban belépünk, nem fogunk csalódni: a falakat mindenhol minőségi termékeket rejtő konténerek borítják. De nemcsak élelmiszereket szerezhetsz be náluk, vannak itt bőrbarát krémdezodorok, de még újratölthető csomagolásban érkező toalettpapír is.

Weboldal

Helyszín: 1192 Budapest, Pannónia út 32.

Nyitva tartás: hétköznapokon 09.00-18.00, szombaton 09.00-14.00

Naeked

A Naeked sokkal több, mint egy hangzatos elnevezés, de még egy zero waste shopnál is! A 12. kerületi kis üzletben megtalálható számtalan csomágolásmentes termék vár, köztük a mindennap frissen készített növényi magtejek és magvajak, amelyek igazi gasztroélményt nyújtanak. Emellett pedig az üzlet egy különleges teázó is, ahol a klasszikustól az extráig mindenféle levélkeveréket megtalálsz.

Weboldal

Helyszín: 1123 Budapest, Schwartzer Ferenc utca 4.

Nyitva tartás: hétfő, kedd: 9:00-13:00 és 15:00 – 19:00, szerda, csütörtök, péntek: 11.00-19.00

Zöldbolt

A Zöldbolt megálmodói igazi régi motorosok, hiszen már 2008-ban – amikor még sokkal kevésbé volt ismert a műanyagszennyezés problémája – megalapították a csomagolásmentes üzletüket. Jelszavuk: egy háztartásban a Földdel. A céljuk pedig az, hogy a hétköznapi élet majd’ minden területén kínáljanak egy sor környezetbarát alternatívát, ezzel segítve neked – és mindenkinek – egy élhetőbb bolygó fenntartásában.

Weboldal

Helyszín: 1126 Budapest, Kiss János altábornagy utca 35.

Nyitva tartás: hétköznapokon 9.00-19.00, szombaton 09.00-13.00

Csomagolásmentes boltok térképe

Egy nagyszerű kezdeményezés, összegyűjteni a csomagolásmentes boltok térképét. Szerencsére már egyre több bolt van, nemcsak budapesti csomagolásmentes boltok közül válogathatunk, de a vidéki zero waste boltok is virágzásba indultak.

Ezen a térképen megtalálhatunk a hozzánk legközelebb eső boltot, így már egyre kevesebb logisztika kell, lehet épp nyílik egy zero waste bolt a szomszédunkban! Érdemes körülnézni, mert a tudatos életmód és a hulladékcsökkentés kéz a kézben járnak.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions