Természetes orvosságok – bevált receptek

Természetes orvosságok – bevált receptek

A gyógyszeripar virágzása előtt a füvesasszonyok jól tudták, hogyan alkalmazzák a természet által kínált gyógynövényeket és természetes anyagokat. Manapság azonban sajnos hamarabb nyúlunk gyógyszerekhez. Pedig ha kihasználnánk a természetes orvosságok erejét, sokkal kíméletesebben gyógyíthatnánk szervezetünket és megszüntethetnénk olyan egyszerűbb problémákat, mint pl. egy megfázás, sebgyógyítás vagy vizesedés. Következzen néhány kipróbált és jól bevált praktika.

Természetes orvosságok

Előző cikkünkben beszéltünk a természetes gyógymódokról, most pedig összegyűjtöttünk néhányat a természetes orvosságok közül a leggyakoribb problémákra. Mindeképpen megéri kipróbálni őket!

Köhögés és megfázás 

Köhögés és megfázás esetén sem érdemes egyből gyógyszerhez nyúlni, az alábbi természetes gyógymódok segíthetnek leküzdeni a meghűléses állapotot. Az echinacea (kasvirág), akár nátháról akár influenzáról legyen szó, megemeli a gyógyuláshoz szükséges fehérvérsejtek számát a vérben. Gyökerét több mint 400 éve használják, hiszen olyan hatóanyagok találhatóak meg benne, amelyek a gyulladásokkal is képesek harcba szállni, nem csak az immunrendszert erősíteni.

Az eukaliptusz szintén nagyon hatásos lehet, ugyanis a növényből kinyert olaj  antiszeptikus hatású és kiváló köptető.  Tehát ha szeretnénk megszabadulni a lerakódott váladéktól, vagy csökkenteni az orrdugulást, inhaláljunk. Ezt megtehetjük a régi hagyományos módon vízgőz felett, de diffúzorban is használható.

Végül de nem utolsó sorban szeretnénk megemlíteni a csodálatos gyömbért. Nem csak karácsonyi süteményekben használhatjuk, hanem számos gyógyító tulajdonságát is kihasználhatjuk. Erősíti az immunrendszert, enyhíti a torokfájást és a köhögést, valamint hatékonyan harcol a terhesség első trimeszterében megjelenő hányingerrel is. Fogyaszthatjuk teában, lereszelhetjük és mézzel is elkeverhetjük.

Természetes orvosságok

 

Álmatlanság 

Szervezetünk és agyunk számára rendkívül fontos hogy elegendő mennyiségű és minőségi alvásban legyen részünk. Azonban más kisebb szorongás esetén is felborulhatnak alvási szokásaink. Apró változtatásokkal és trükkökkel azonban könnyebben sikerülhet újra pihentetően aludni.

Javasolt lefekvés előtt a hálószoba átszellőztetése. Párologtathatunk különböző illóolajokat is: a levendula, a grépfrút és a bergamott nyugtató hatással bír. Készíthetünk egy bögre kamilla vagy levendulateát is, amint fogyasszunk el lefekvés előtt.

Fejfájás és migrén 

A migrén számos ember életét keseríti meg, kiváltó hatása nem mindig ismert, azonban életmódbeli változtatásokkal sokat tehetünk ellene. Számos élelmiszer, mint pl: a feldolgozott húsok, kolbász és sajtfélék magas nitrát tartalmuk miatt migrént válthatnak ki. Szintén kerülendő a csokoládé, az alkohol és a sok ízfokozót tartalmazó élelmiszer. Segíthet, ha egy ideig naplót vezetünk az elfogyasztott ételekről, így magunk is rájöhetünk, számunkra melyik étel nem megfelelő.

Készíthetünk mentateát fejfájás enyhítésére, illetve használhatunk jó minőségű levendulaolajat homlokra kenve, pár csepp mandulaolajjal keverve. Az őszi margitvirág szintén segíthet a megelőzésben, bioboltokban kapszula vagy teakeverék formájában megvásárolható.

További jó tanácsok

Vizesedés

A vizesedés egy rendkívül kellemetlen tünet és sok esetben veszélyes is lehet – ilyenkor már gyógyszeres kezelés is ajánlott. Enyhébb esetekben azonban elég lehet, ha minimálisra csökkentjük az elfogyasztott só mennyiségét, ugyanis a só megköti a vizet a szervezetben. Ajánlott továbbá vitaminok ( C, B6 vitamin) ás ásványi anyagok , főleg a kálium fogyasztása. Kerülendő élelmiszerek közé tartoznak a finomított szénhidrátok – tehát a fehérlisztből készült termékek és a magas cukortartalmú ételek. Természetes vízhatóként használhatunk gyermekláncfűből készített teát vagy kapszulát.

További szuper élelmiszerek

Méz: A méz egy igazi csodaszernek számít. Édes és finom íze mellett, egy természetes antiszeptikumnak számít. Sebekre kenve megakadályozhatjuk azok elfertőződését, elfogyasztva pedig hányingercsillapító, illetve csillapítja a gyomorfájást és a hasmenést.

Ananász: Szintén egy természetes antiszeptikum. Magas A, B és C vitamin tartalma mellett rengeteg mangánt is tartalmaz. Természetesen támogatja a menstruációs ciklus működését, valamint kimerültség, vese és emésztési problémák kezelésében is segítségünkre lehet.

Kurkuma: A kurkuma egy igazi kincs, amely szinte minden konyhaszekrényben megtalálható. Antibiotikus és antiszeptikus hatással bír, régóta használják gyógyászati célokra, illetve sebgyógyításra.

Amennyiben érdekel a tudatos életmód és még többet szeretnél tudni, vagy nem szeretnél lemaradni friss híreinkről, kövesd Facebook oldalunkat.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions