Testtartás javítása jógával

A tartáshibák manapság egyre gyakoribbak a kevés testmozgás és az ülőmunkák végzése miatt. Nem csak hogy látványnak nem szép, a helytelen testtartás súlyos fizikai elváltozásokat és fájdalmakat is okozhat. De miért is alakul ki a rossz  testtartás és mit tehetünk ellene? A testtartás javítása jógával jó módszer lehet. 
Testtartás javítása jógával

Biztosan gondolkoztál már azon, akár saját magadra tekintve akár másokat látva, hogy miért esik olyan nehezünkre helyesen tartani fejünket, hátunkat, vállunkat. A válasz erre nagyon egyszerű. A rossz testtartás hátterében általában a folyamatos ülőmunka, a mozgásszegény életmód, vagy a túl nagy terhek cipelése, illetve az egyoldalú munkavégzés áll. Ezek mind, az elkényelmesedés miatt megszokottá válhatnak. Viszont bármi legyen is az oka a helytelen tartásodnak, ideje véget vetned neki és odafigyelned rá, ugyanis súlyos deformitások jöhetnek létre a testedben, amelyek nem minden esetben lesznek korrigálhatóak. Segítségedre lehet ebben a jóga, hiszen ez a mozgásfajta az egész testet erősíti, így a testtartás javítása jógával az egyik legjobb módszer.

 

Mi a testtartás fogalma és hogy néz ki a helyes testtartás? 

A testtartás, különböző testrészeink egymáshoz való viszonyát jelenti, amelyet izmok, inak, izületek – továbbá az idegrendszer tart fenn. Ha mindez egyensúlyban van, testtartásunk megfelelő. Biomechanikailag helyes testtartásnak számít, ha az izületek a legkisebb terhelést kapják és az tartásért felelős izmok a legkisebb és legkevesebb energiát kell kifejtsék ahhoz, hogy megtartsák a testet.  Mindezt azonban jó néhány tényező befolyásolhatja:

  • az érzékszervek működése ( korrekció az érzékszervek segítségével lehetséges)
  • az ízületek állapota – csak megfelelően működő egészséges izületekkel tartható fenn a helyes testtartás
  • a gerinc egészséges görbülete
  • a megfelelő  izomcsoportok aktív működése
  • a tartási reflexek – vagyis az egyensúlyi állapot fenntartása is csal a súlypont vándorlásával lehetséges

Testtartás javítása jógával

Helytelen testtartás és a hanyag tartás

Helytelen testtartáson, azaz tartáshibán olyan tartási eltéréseket értünk, amelyeknél a csontrendszerben nem található elváltozás, csak a testet tartó izmok működnek helytelenül. Ennek következtében a gerinc görbületei kisebb vagy nagyobb mértékben a fiziológiás állapottól eltérnek, a medence dőlésszöge nő vagy csökken, emiatt a test súlyvonala nem a fiziológiás pontokon halad át, így kialakul a helytelen testtartás. Kezdetben ennek súlyos következményei nincsenek, szimplán csak túlterhelést érzékelhetünk bizonyos részeken. Itt jön a képbe a jóga, hiszen a testtartás javítása jógával lehetséges, és a folyamat visszafordítható.

A helytelen testtartást sokszor egy kalap alá veszik  a fiatalokra jellemző hanyag tartással, de fontos tudni, hogy ez két különböző dolog. A gerinc egészséges görbülete kb 8 és 10 éves kor között alakul ki. Azonban ha ezt a folyamatot valami megzavarja és szimplán csak a törzsizomzat gyenge – tehet nincs deformitás vagy eltérés a csigolyák szerkezetében, kialakul a hanyag tartás.

A felnőttkorban viszont, ahogy már fentebb is írtuk, többnyire az egyoldalú terhelés, a mozgásszegény életmód, az ülőmunka váltja ki. Így ha egyetlen apró jelét is látod annak, hogy valami nincsen rendben, mindenképpen változtass. A következmények még elkerülhetőek, ha időben felismerjük a jeleket.

Melyek ezek a következmények? 

  • nyaki fájdalom, gyakran társul fejfájással, izommerevséggel, fülzúgással
  • idegbecsípődés, súlyosabb esetben porckopás
  • izomfájdalom, izomgörcsök különösen a nyak, a hát és a vállak területén
  • gerinccsatorna szűkület
  • ízületi fájdalmaz a féloldalas terhelés miatt
  • légzésfunkció megváltozása, vagyis kevesebb oxigén jut a tüdőkbe a beszűkült mellkas és a beesett vállak miatt

Testtartás javítása jógával

Testtartás javítása jógával

A jóga közismerten a test tudománya és a testtartásod javításában igazán segítségedre lehet. Az ászanák, vagyis a jógapózok kitartó és folyamatos gyakorlásával az egész testednek jót teszel, sőt, mentálisan és lelkileg is pozitív hatást fog gyakorolni rád minden elvégzett gyakorlat. De hogyan lehetséges a testtartás javítása jógával?

A kitartott pózok során erősödnek az izmok, a csontok és az ízületek, így a test erőssé ls hajlékonnyá válik. Fejlődnek az idegpályák, és csökken a sérülések kockázata. Mivel megnyugtatja az idegrendszert, az alvásra is pozitív hatással van, így a test megfelelő pihenésben részesülhet az éjszaka folyamán. Mi több, javul a testtudatosság és a koordinációs képességünk is. Légzésünk harmonizálódik, keringésünk visszatér az ideális működéséhez és a hormonrendszer is stabilizálódik.

Javasolt olyan testhelyzetek gyakorlása, melyek ellensúlyozzák az egyoldalú életmódot és feloldják a testben kialakuló különféle blokkokat.

Javasoljuk, mindenképpen keress fel egyet a budapesti jógastúdiók közül vagy próbálj ki egy online jógaórát a testtartásod javítása érdekében. A közösségi oldalakon is rengeteg videót találunk, így ha csak pár szabad percünk is van naponta, érdemes magunkba etetni az időt, hiszen meg fog térülni.

Felhasznált képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions