Tibeti gyógyászat gyógynövényekkel

A tibeti orvoslás az ősi gyógyító gyakorlatok bölcsességéről és hatékonyságáról tanúskodik, elveinek és terápiás megközelítéseinek elfogadásával az egyének javíthatják jólétüket, és egészséges életet élhetnek.
Tibeti gyógyászat gyógynövényekkel

A tibeti orvoslás, egy ősi gyógyító rendszer, amelyet több mint ezer éve gyakorolnak Tibet és a Himalája magas fennsíkjain. Korábban már közzé tettünk egy cikket a tibeti gyógyászat alapjairól, ebben a cikkben pedig a tibeti gyógyászat gyakorlatait és terápiás megközelítéseit fogjuk megvizsgálni.

Tibeti gyógyászat

A tibeti gyógyászat szerint  a test három alapvető energiából áll, amelyeket “nyepa”-nak  neveznek. Ez a három energia áthatja a finomtestet és különféle fiziológiai és pszichológiai funkciókat irányítanak. Ha egyensúlyban vannak ezek az energiák, a test és az elme egészséges, ha pedig egyensúlyhiány lép fel, kialakulnak a betegségek. A tibeti orvoslás elismeri az olyan külső tényezők hatását is az általános jólét szempontjából, mint az étrend, az életmód és a környezeti adottságok. A tibeti orvosok számos diagnosztikai módszert alkalmaznak a betegségek kiváltó okainak meghatározására. Ezek közé a módszerek közé tartozik a pulzus ellenőrzése, a vizelet vizsgálat, és a fizikai tünetek megfigyelése.

Terápiás megközelítések

A tibeti orvoslás kezelési módok széles skáláját kínálja az egyensúly helyreállítására és a jó közérzet elősegítésére. Ide tartoznak az étrendbeli változtatások, a gyógynövények gyógyításra való használata, a különböző terápiák, és a spirituális gyakorlatok. Nézzük meg, mit kell tudni róluk bővebben.

Étrend- és életmód bele változtatások:

A tibeti orvoslás szerint a test egészséges működéséhez elengedhetetlen a kiegyensúlyozott étrend megtartása és az egészséges életmód folytatása. Az étrendet minden esetben személyre szólóan, az egyén alkatához és egyensúlyhiányaihoz igazítják. Bizonyos élelmiszerek például kifejezetten ajánlottak, ha túl sok szélenergia van jelen a testben, míg mások segíthetnek az epével kapcsolatos állapot enyhítésében.

Terápiás kezelések:

A külső terápiákat, mint például a masszázst, a moxibustiót (gyógynövények égetése a test közelében) és a köpölyözést használják az energiaáramlás serkentésére, a fájdalom csillapítására és a gyógyulás elősegítésére. Ezeket a terápiákat gyakran kombinálják gyógynövényekkel vagy olajokkal a hatékonyságuk fokozása érdekében.

Spirituális és egyéb gyakorlatok:

A tibeti orvoslás felismeri az érzelmek és a mentális állapotok egészségre gyakorolt hatását. Különböző gyakorlatokat, mint például a meditációt, a légzőgyakorlatokat és a jógát, az érzelmi egyensúly megteremtésére, a stressz csökkentésére és a mentális jólét ápolására alkalmazzák.  Emellet különböző spirituális lelki gyakorlatok is megjelennek, melyekről úgy gondolják, hogy a mantrák, imák és különböző rituálék elvégzése támogatja a gyógyulási folyamatot és spirituális fejlődést idéz elő.

Tibeti gyógyászat

Tibeti gyógyászat a gyógynövények segítségével

A tibeti gyógynövénygyógyászat a növényekből, ásványi anyagokból és állati forrásokból származó természetes gyógymódok széles skáláját alkalmazza. A tibeti gyógynövénykészítmények célja, hogy helyreállítsák a harmóniát a három energia között, és kezeljék a betegségek kiváltó okait.

Íme néhány remek gyógynövény, amelyet gyakran használnak a tibeti gyógyászatban :

Ashwagandha:

A tibeti „Kham-dud” néven ismert Ashwagandha egy erőteljes adaptogén gyógynövény, amelyet a stressz csökkentésére és az általános jólét elősegítésére használnak. Úgy gondolják, hogy erősíti az immunrendszert, javítja az energiaszintet és javítja a mentális tisztaságot. Itthon is megvásárolható akár por vagy kapszula formájában is.

Sáfrány:

A tibeti nyelven “Ja-tsa”-nak nevezett sáfrányt nagyra értékelik gyógyászati tulajdonságai miatt. A depresszió enyhítésére, a hangulat javítására és a kognitív funkciók javítására használják. Emellett használják még a menstruáció kellemetlen tüneteinek enyhítésére és a szív- és érrendszer egészségének javítására is.

Rhodiola:

A tibeti rhodiola, ami másképpen “Aranygyökér” néven ismert, szintén az adaptogén gyógynövények csoportjába tartozik, mely azt jelenti, hogy normalizáló hatást fejt ki a sejtek szintjén, harmóniát teremtve ezzel az egész szervezetben. Energianövelésre, fáradtság csökkentésére és fizikai állóképesség fokozására használják, de immunerősítő hatása is ismert. Megvásárolható kapszula formájában.

Tárnicsgyökér:

A tárnicsgyökér emésztést és májműködést támogató tulajdonságai miatt ismert. Gyakran használják az étvágy serkentésére, az emésztés javítására és a gyomorbántalmak tüneteinek enyhítésére. A tibeti enciánnak antimikrobiális és gyulladáscsökkentő hatása is van. Kapszula formában fogyasztható, ezen a linken megvásárolható.

Mint láthatjuk, számos gyógynövény létezik, amelyek természetes megoldást nyújthatnak különböző problémákra, csak tudnunk kell, mit kell keresnünk. További minőségi termékekért mindenképpen látogass el a Myrobalan weboldalára, és rendeld meg a számodra legszimpatikusabb termékeket. A termékválasztó menüpont alatt kategorikusan megtalálható, mire kínálnak a termékek megoldást.

Ha pedig érdekel a tudatos életmód és további érdekes cikkeket olvasnál a témában, kövess minket a Tiktokon vagy Facebook oldalunkon, így biztosan nem maradsz le a legújabb frissítésekről.

Felhasznált képek: pexels.com

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions