Ászanák a hűtőben: betekintés a hideg jóga rejtélyeibe

Ászanák a hűtőben: betekintés a hideg jóga rejtélyeibe

Azt mondják, hogy a hideg jóga sokkal több egészségügyi előnnyel jár, mint amit egy forró jóga óra alkalmával kaphatunk. De nem úgy volt, hogy az izzadság az gyakorlatilag a zsírpárnák könnyei?

Már rég hozzá kellett volna szoknunk, hiszen a folyton felbukkanó őrült új jóga trendek világában élünk, ahol mindig megjelenik valami, ami megkérdőjelezi az előtte lévőket… Hát, a hideg jóga is egy hasonló új srác a telepen, és a tudomány is támogatja az állításait. Minden New Yorkban kezdődött egy fitnesz stúdióban, amit okosan Brrrn-nek neveztek el: három fajta órát kínálnak, amikből az egyik a jógára koncentrál (valamint a mobilitás és erő fejlesztésre is)… mindezt 16 fokban gyakorolva. Hidegnek hangzik? Vannak olyan óráik is, amiket például 7 (hetes!) fokon tanítanak.

De miért hideg jóga? Mi a baj a szobahőmérséklettel?

 

Szóval, a tudósok szerint egy csomó előnye van annak, ha ilyen alacsony hőmérsékleten dolgozol. Az egyik Brrrn alapító, Jimmy T. Martin szerint, „Van egy édes középút hőmérséklet amit enyhe hideg stressznek hívnak, ahol igazán ki tudod használni a fiziológiai előnyeit annak, ha pontosan 4 és 17 Celsius fok között edzel.”

A profik azt mondják, hogy igazából nagyon logikus: míg úgy él az eszünkben, hogy a zsírt „égetjük” meleggel, addig nem vesszük figyelembe, hogy a testünk tulajdonképpen mindig azon fáradozik, hogy megtartsa az ideális testhőmérsékletet. Tehát, minél hidegebb a környezetünk, annál jobban fog dolgozni a szervezetünk, hogy megtartsa a hőt. Ahogy Kristin Stanford PhD mondta, „Úgy csinálja, hogy energiát éget el, hogy megtartsa a hőtermelést, ami azt jelenti, hogy közben sokkal több kalóriát éget egyszerre.” Teljesen logikus, nem?

Még egy dolog: nem érzed nyáron azt, hogy belassulsz, hogy minden mozdulat kicsit nehezebben megy? Meglepetés! Van erre is magyarázat, mégpedig egy tanulmánynak köszönhetően, ahol több maratonon (például Bostonban és New Yorkban) résztvevő futót is megfigyeltek: azt találták, hogy a meleg időjárás nagy hatással volt a versenyzők teljesítményére. Tehát, ha a hőmérséklet felment 5 Celsius fokról 25 fokra, a futók lelassultak. Ha ezt vesszük például, akkor Martin kijelentése, miszerint „a meleg elnehezíti a mozgást, míg a hideg elősegíti azt,” eléggé helytálló.

Az izzadtság mítosz lerombolása

 

Nem tudom, Ti hogy vagytok vele, de amikor elmegyek a budapesti Bikram jóga órák egyikére, vagy beülök a szaunába, mindig azt képzelem el, ahogy a zsír mágikusan elhagyja a testemet az kiizzadt vízzel. Bocsi, hogy összetöröm az álmaidat, de a zsír többsége igazából a tüdődön keresztül hagyja el testedet, csak 16%-a megy ki folyadék útján (mint az izzadtság). Tehát, például egy forró jóga óra alkalmával izzadsz, mint egy paci, mert a maghőmérsékleted felmászik, és a tested az izzadtság kibocsájtásával próbálkozik visszahűteni. Gondolj csak bele: a többi sport, ahol nem megy fel annyira a testhőmérsékleted, mint az úszásnál: még mindig rengeteg energiát használsz (mégis mennyire vagy éhes egy-egy úszás után?!) és sok zsírt égetsz, de mivel víz van körülötted, a szervezeted hőmérséklete is lent marad és nem izzadsz – nincs rá szükség. Tehát, emlékezz az alapszabályra: az izzadás nem egyenlő a zsírvesztéssel!

Akkor a forró jóga halott?

Ez kicsit túl dramatikusan hangzik, pláne, hogy mindannyian imádunk elmenni egy-egy órára a legjobb budapesti jóga stúdiók mégszuperebb oktatóihoz, de tényleg volt egy olyan tanulmány, ami azt mutatta ki, hogy a Bikram jógának nincsen semmilyen (pozitív vagy negatív) hatása az érrendszerre. Mindenesetre, ne fordulj el tőle teljesen – a melegben gyakorlott jógának igenis vannak jó hatásai!

Hogy milyen volt az első bikram jóga órám? Csekkold itt!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions