A gyermekjóga jótékony hatásai

A gyermekek életében is számos stresszfaktor van, amire talán nem is gondolnánk. A gyermekjóga azonban kiváló lehetőséget kínál arra, hogy gyermekeink testi- lelki egyensúlyba kerüljenek.
A gyermekjóga jótékony hatásai

A stresszre ugyan úgy mint mi, a gyermekek is szorongással, feszültséggel, frusztrációval reagálnak. A testmozgás pedig az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb stresszoldó módszer! Nézzük tehát, mik a gyermekjóga jótékony hatásai!

 

A gyermekjóga jótékony hatásai – Életkornak megfelelően

A gyermekjóga idegrendszer-fejlesztő hatása miatt a kicsik testi-lelki-mentális egészségét egyaránt pozitívan befolyásolja, amit nem lehet elég korán kezdeni. Ez a mozgásfajta kiválóan fejleszti az érzelmi és értelmi intelligenciát, javítja a mozgáskoordinációt, növeli az önbizalmat, valamint csökkenti a felgyülemlett feszültséget és a szorongást. De miben különbözik a gyerekjóga a felnőtt jógától?  Miért szeretik a gyerekek?

Az első és legfontosabb a jóga játékos formában történő oktatása. Figyelembe kell venni a gyermekek  életkorát. Így elkülöníthetünk kis- és nagybabás jógát, bölcsis jógát, ovis jógát, kisiskolás, valamint nagyiskolás jógát, illetve  kiskamaszoknak, nagykamaszoknak való jógát is. Ez azért fontos, mert alkalmazkodni kell ahhoz a fejlődési szakaszhoz, ahol a gyerekek tartanak.

Az óra hosszát tekintve is van különbség. A felnőtt jóga átlagosan 90 peces , míg a gyerekjóga rövidebb: 30, 45 vagy 60 perces. A foglalkozások nemcsak jóga elemekből állnak , hanem fontosak a fejlesztő hatású játékok is, mint például a fogócska, de lehet benne akadálypálya de használhatók eszközök is, mint a trambulin vagy karika. A mozgás mellett a mese, a szimbólumok világa, a játék és drámajáték is helyet kap. Kiskamasz- és tinédzserkorban már kevesebb hangsúly tevődik a játékra . Ebben a korszakban a jóga foglalkozások már sokkal inkább hasonlítanak a felnőttekéhez. Fontos szerepet kap a testtudatosság kialakítása és a gerincvédelem.

Hogyan hat a jóga a gyerekek idegrendszerére?

Manapság nagyon kényelmes, mozgásszegény életet élünk és ez kihat gyermekeinkre is . Sajnos egyre több gyermek születik császármetszéssel. Az újszülött életéből hiányzik az első és legalapvetőbb megküzdési élmény: a szülőcsatornán való átjutás. De babakorban is keveset mozognak.  Sajnos még mindig sok kicsit tesznek bébikompba.Azonban az izomrendszer megfelelően fejlődéséhez, rendkívül fontos, hogy  kússzanak-másszanak . Ez nem csak a mozgás, de később a beszéd szempontjából is rendkívül fontos. A gyermekek még ösztönösen érzik, hogy a mozgás egyfajta stresszlevezetés. Óvodáskorban még életkori sajátosság a nagymértékű mozgásigény. Amikor a gyermek mozgásigénye ki van elégítve, kiegyensúlyozottabbá válik: könnyebben irányítható, a magatartása javul, jobban tud figyelni, egy adott feladatra összpontosítani.

Egy ingerszegény, vagy túl sok ingerrel teli a környezet – például amikor egy nagy fős óvodai csoportba illetve osztályba kényszerül a gyermek – nagy hatással van az idegrendszerre. A mozgással ezt a kiegyensúlyozatlan ingermennyiség hatását is lehet korrigálni. Az idegrendszere szempontjából, a légzés és mozgás egyidejű alkalmazása stimulálja az idegrendszert.

A gyermekjóga jótékony hatásai

Az érzelmi intelligencia fejlesztése

Az érzelmi intelligenciát növelő elemek- amely alapjait leghatékonyabban gyermekkorban lehet megalapozni –  a gyermekjógában jelen vannak. Az élmény, a tapasztalat, az azonosulás, a mese, zene, játék, mozgás, és minőségi együttlét  pozitív érzelmek megélését biztosítják. A mindig örömteli tevékenységben, az izgő-mozgó gyermek egyre tovább képes figyelni, felszabadulttá válik és így már a jógapózokat is képes kivitelezni.

A gyermekjóga jótékony hatásai -Társas készségek és szocializáció fejlesztése

A gyermekjóga alapvetően csoportos tevékenység. Az együtt történő mozgás örömet okoz, az érzelmi kapcsolódás a történetekben, az élménymegosztás segít elsajátítani a társas lét felelősségeit és örömeit egyaránt. Sok pozitív tulajdonságot képes fejleszteni és megerősíteni a gyermekjóga. Ezek például:

  • mások érzelmeinek felismerése
  • empátia és tolerancia
  • konfliktuskezelés
  • együttműködés
  • másokra való odafigyelés
  • kapcsolatépítés
  • kommunikációs készség
  • társaságban való önkifejezés, szereplés

 

Hogyan zajlik egy jógaóra?

Bevezetésként egy játékos ráhangolódással kezdődik az óra, ami egyben bemelegítést is jelent Az ászanákat is játékos utánzó formában sajátítják el a gyerekek, amikor is átváltoznak, a bőrébe bújnak különböző állatoknak, növényeknek, tárgyaknak. Ezek felkeltik és fenntartják a gyermekek érdeklődését és figyelmét, megalapozva, hogy a gyermekek intenzíven és örömmel vegyenek részt a közös gyakorlásban. A kisebbeknél  mesére épülnek a gyakorlatok. A gyerekek aktív szereplőként mozogják végig a történetet. Beépülnek relaxációs légzőgyakorlatok is. Végül a meditációra felkészítő beszélgetéssel játékos tevékenységgel zárul a foglalkozás.

Összességében elmondhatjuk,hogy a gyermekekre minden tekintetben pozitívan hat ez a mozgásforma.
Nem utolsó sorban a gyerekjóga a családi életbe is pozitív változások hozhat, hiszen az apróságok szívesen mesélnek az órákról. Mi több, testvérrel vagy szülőkkel együtt végezve otthon is jó kis program lehet, amivel minőségi időt tölthet a szülő a gyermekével. Számos jógás gyermekkönyv vagy kártyacsomag közül is válogathatunk, amikben mesébe szőtt történeken keresztünk ismertethetjük meg gyermekeinket a jóga világával.

Ha szívesen kipróbálnátok egy baba mama jógát, vagy gyermek jógaórát a legjobb budapesti jógastúdiók számos lehetőséget kínálnak. Valamint ne felejtsétek el követni Facebook oldalunkat sem, hiszen így biztosan nem maradtok le a legújabb híreinkről sem!

 

Felhasznált fotók: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions