A holdfázisok és a jóga

Hogyan kapcsolódik össze a holdfázisok és a jóga? Milyen összhang található a két dolog között? A holdciklusok szakrális jelentőségeit nézzük meg. Melyik holdfázisban milyen jóga gyakorlatot, meditációt érdemes csinálni. A teli- és az újholdnak különféle hatásai vannak az érzelmi és fizikai világunkra.
A holdfázisok és a jóga

 

A holdfázisok és a jóga szakrálisan kapcsolódnak egymáshoz. A holdfázisoknál is megfigyelhetjük a természetben (és bennünk is) lezajló születés, élet, halál ciklikusságát. Ez a ciklus határozza meg az egész földi létet, ami megszületik, életre kel, az meg is hal. S aztán kezdődik előröl. A nap felkel, süt ránk, majd lenyugszik. A fák tavasszal kirügyeznek, gyümölcsöket hoznak, majd lehullajtják a leveleiket. Az embereknél akár érzelmi szinten is megfigyelhetjük ezt a folyamatot. Amikor megszületik bennünk egy érzelem – lehet pozitív, (öröm) negatív (harag) – az az érzelem elkezd élni bennünk, majd egy idő után elmúlik, aztán újra felkel.

 

Ciklusok és holdszakaszok

Ezt a ciklikusságot a holdfázisok mentén is felvázolhatjuk. A dolgok mulandóságát, a természet törvényeit szem előtt tartva. Érdemes ezekhez a természeti törvényekhez igazodnunk, a tudatos életmódban irányt ad, akár segíthet egyfajta mélyebb megértésre a dolgok természetéről, ha követjük a születés, élet, halál fázisait. A halált ebben az esetben ne negatívként értelmezzük, az elmúlásnak helye van és szüksége.

hodfazisok

  • Az újhold lesz a születés fázisa, amikor helyet csinálunk magunkban az új dolgok megszületésére, elültetjük az új gondolat és szándék magokat.
  • A növő vagy duzzadó holdkor a fejlődés, fogadás szakaszában vagyunk
  • Teliholdkor érkezünk a kiteljesedés szakaszába, az elültetett magok, szándékok kirügyeznek
  • Fogyó vagy csökkenő holdkor pedig az elmúlást, elengedést gyakorolhatjuk. Jó idő arra, hogy elengedjük azokat az érzelmeket, elképzeléseket, gondolatokat, amelyek már nem segítenek, nem adnak hozzá a fejlődésünkhöz.

 

A hold ciklus analógiája a jógában és meditációban

A jóga alap teóriája a hold és a nap energiák egyesítése. A hold reprezentálja a női aspektust, a női energiákat, úgy, mint a passzív, befogadót, a nap pedig a férfi energiát, az aktív, melegséget.

A ha-tha jóga is ezt jelenti. A ha a nap, a tha pedig a hold. Korábban már írtunk a napüdvözlet gyakorlatáról, most lássuk a másik oldalt, a holdat. A napüdvözletnek van jógagyakorlat párja, a holdüdvözlet.

Most a hold, azaz a női aspektus részét szeretném megvizsgálni. Miért fontos ezeket a ciklusokat figyelni és kapcsolódni hozzájuk?
A hold fázisai, mint tudjuk hatással vannak a vizek ár-apály szakaszaira és a női ciklusokra is. A keleti népeknél, és a természet népeinél is egyaránt a telihold és az újhold is a szertartások időpontjai.

 

Holdfázisok I. – Az újhold, megújulás

Újholdról akkor beszélünk, – asztrológiai szempontból – ha a hold és a nap egybeesik. A nap a hold mögött süt, azaz nem jut a sugaraiból a holdkorongra, hogy megvilágítsa azt. Az újhold egy új holdciklus kezdetét jelenti, és könnyen lehet, hogy ez az életünkbe is új szakaszokat hoz magával. Ezért ez az időszak a legcélszerűbb az önreflexióra, új célok kitűzésére. Egyes kultúrákban ilyenkor van a magok elvetésének az ideje. Mi ezt értelmezhetjük úgy, hogy a szándékaink magjait elvetjük.

Ha vannak benső gyakorlataink, legyen szó meditációról, jógáról vagy bármilyen más akár felajánlásról, érdemes az újholdhoz időzíteni az elmélyedést. Ha szoktunk naplót vezetni, írni a bennünk zajló történésekről, ez egy nagyszerű időszak, hogy megvizsgáljuk mi történt bennünk az elmúlt időszakban. Ha leírjuk, megfogalmazzuk a célkitűzéseinket, álmainkat, az már maga egy belső rituálé, ha a holdfázisokhoz kapcsoljuk.

Gyújtsunk egy füstölőt, egy gyertyát és mélyedjünk el a kedvenc jógagyakorlatainkban. Gyakoroljunk az online jógák kínálatából, vagy kereshetünk egy számunkra megfelelő vezetett meditációt is, de a hangterápiának is csodás hatása van ebben az időszakban. A lényeg a szándék és az elmélyedés.

 

Holdfázisok II. – Első negyed, duzzadó hold

Az újhold után elkezd a hold duzzadni. Sokan, ha hirtelen ránéznek a holdra, nem tudják megállapítani, hogy a hold melyik szakaszában van. Ebben segít minket a hold íve. Az északi féltekén az első negyedben mindig jobbra mutat a domború oldalával, az utolsó negyedben pedig balra (a déli féltekén éppen fordítva). A magyar nyelvben a holdsarlónak a D illetve a C betűhöz való hasonlóságát használhatjuk fel a Dagad (Duzzad) és Csökken szavakkal, amelyek a holdfázisok állapotát jelölik.

Az első negyedkor, azaz a duzzadó holdkor, a befelé figyelést, és az újholdkor tett szándékainkat érdemes erősíteni, a fejlődés kerül előtérbe. Ha kitudunk alakítani egy reggeli rutint, amelynek a szemlélődés (meditáció) és a mozgás (jóga gyakorlás) is részese, már jó úton haladunk a benső egyensúly kialakításában.

harocs-poz-2

Egyes ászanák, például a Harcos póz 2. azaz a Vīrabhadrāsana II.  gyakorlása ebben a szakaszban kedvező hatással lehet. A testtartásunk előre tekint, tudja merre tart, a lábak pozíciója pedig stabil,  földelve van. A Harcos bátorságával kitarthatjuk ezt a pózt, és a holdszakaszon ezzel az erővel átívelhetünk.

 

Holdfázisok III. – A telihold, kiteljesedés

A telihold hatással van ránk, anélkül, hogy tudatában lennénk a holdfázisokkal. Mikor a Nap, a Föld és a Hold ebben a sorrendben helyezkednek, azaz együttállásban vannak, akkor beszélhetünk a teliholdról. A teliholdnak nagyon erős hatása már ősidők óta ismert. Az állatok viselkedése is megváltozik, mi is tapasztalhatunk ingerlékenységet, erősebb érzelmeket.

Ilyenkor megpróbálhatunk egy intenzívebb jógagyakorlást, amely hozzányúl ezekhez az erős érzelmekhez, energiákhoz. Vagy egy kimondottan teliholdhoz célzott online jógagyakorlatot is elsajátíthatunk. A holdfázisok és a jóga gyakorlás harmonikusan kiegészítik egymást. A lényeg az energiáink és a testünk megfigyelése, mozgásban tartása.

A rituálék azt a belső tudatosságot, szándékot mélyítik el, amellyel kapcsolódunk a mélyebb énünkhöz és a szívünkhöz. Ezért is érdemes ebben az energikus, feltöltött, kiteljesedés időszakában kapcsolatban maradni a szívünkkel és a szándékainkkal.

 

Holdfázisok IV. – A fogyó hold

A telihold után elkezd csökkeni a hold kereksége, és a csökkenni szó mentén, emlékszünk, hogy a C betű ívét domborítja a hold ilyenkor. A természet születés, élet, öregedés, halál ciklusából elérkezünk a halál után az újraszületés megkezdéséhez. A fogyó hold reprezentálja az élet, a fény eltűnését, és majd, az újhold után kezdődik az újraszületés.

chakrasana

A belső életünk síkján ez a holdfázis reprezentálja az elmúlást, a végét egy szakasznak. Ezt az elengedés folyamatot, nyitott szívvel engedjük és hagyjuk áramolni az életet, a pránikus energiát.
Érdemes gyakorolni a pránajámát, azaz légző gyakorlatokat. De az Kerékállás azaz Cakrāsana is rendkívül jó ászana, a csakra harmonizáló, és szív nyitó hatása miatt.

 

A holdszakaszok hatása tudományos szempontból

Mivel a napszakok és a holdfázisok tudjuk, hogy hatással vannak a Föld vizeinek az ár-apály mozgásához, s mint tudjuk az emberi test is 70%-ban folyadék, ezért egyre több kutatás folyik, amiben azt vizsgálják, milyen mértékben van hatással az emberi viselkedésre a lunáris változás. Egyes kutatások azt vizsgálták, hogy az emberek hormonjai is megváltoznak, s a fogantatás, a menstruációs ciklus és a születési ráta és a holdfázisok között is található párhuzam. Vizsgálják még azt is, hogy mikor nagyobb mértékűek a betörések és balesetek, mint más holdszakaszokban. Az állatok viselkedésétől kezdve, a halak reprodukciós szokásokat is specifikusan vizsgálják. Ez egy nagyon érdekes kutatási terület, és biztos, hogy még sok érdekes összefüggést találnak a tudósok a témában.

Ennek tudatában, amit mi tehetünk, az, hogy kialakítunk egy belső ritmust, jóga és meditációs gyakorlásokat iktatunk be a telihold és újhold napjaira. Megfigyelhetjük magunk érzelmi és fizikai állapotát, és feljegyezhetjük egy holdnaptárba. Ha felfedezünk valami mintát (például fejfájás vagy álmatlanság teliholdkor, nyitottság, kreativitás újholdkor), máris van saját tapasztalatunk, a holdfázisok hatásairól. Ez csupán egy érdekesség, de jó gyakorlás és megfigyelési lehetőség is.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions