Hangterápia – gyógyítás a hangokkal

A hangterápia ősi gyógyító módszer. A hangterápia sokféle formát ölthet, legyen az mantrák recitálása vagy egy pihentető hangfürdő megtapasztalása hangtálakkal vagy gongok segítségével. Egyetlen dolog közös bennük: a stresszoldó hatásuk, amely pozitívan befolyásolhatja a mentális és a testi egészséget egyaránt.
Hangterápia – gyógyítás a hangokkal

A zenének a jótékony hatása már ősidők óta ismert. Rítusok, népdalok, hangszerek, mind-mind ugyanabból a forrásból jönnek, miszerint a tudatra és a testre is hat a hang. 

A hang lehet amit mi magunkból szólaltatunk meg, azaz az ének hangunk, vagy más hang-zengetés, ideértve a kántálást, akár hörgést stb.

A hangterápia különböző hangok megszólaltatása révén rezgésbe kerül a térrel és a bensőnkkel. A dobhártyánkkal, de vannak hangok, hangszerek, amelyek a testünk egészét zengik át.

Szeretnék különféle technikákat bemutatni, amelyeknek ugyanaz a szándékuk: az egyensúlytalanság, kibillentség állapotából az egyensúly felé mozdítani minket.

Hangterápia lehet:

  • zene hallgatás
  • zene melletti éneklés
  • mozgás a zene ütemére
  • hang-meditáció
  • relaxáló hangfürdő
  • hangszeren játszás

OHM – az őseredeti hang

Némely jóga órák elején és/vagy végén OHM-ot zengetnek a résztvevők. Miért is?

Az OHM zengetése az óra elején a gyakorlókban tudatosítja az időben és térben elfoglalt helyüket, azaz a szőnyegen és a meditációs tudatállapotban. Sokszor hallani az „Érkezz meg” felszólítást a zengetése előtt.

Hasonlóképpen, az óra végén egy OHM jelzi, hogy fizikai gyakorlat befejeződött, és itt az ideje, hogy újból visszatérjünk a társadalomba. Már ennek a zengetésén keresztül, és a tudást hozzákapcsolva, részesülhetünk a hang gyógyító erejében.

A hindu és buddhista hagyomány szerint az OHM az a hang, amely a keletkezéstől számítva, a jelent és a jövőt is magába foglalja. Az egész univerzum benne van ebben a hangban.

Az OHM szótag igazából három hangból áll, az A, U, M. Amikor hosszan hangoztatjuk ezeket a hangokat ejtjük ki. Ezzel kapcsolódunk a tudatosságunkhoz és a szívünkhöz.

Ez egy magszótag, amely a mantrák alapját képzik.

Mantrák

A mantra egy szentnek vélt, hang, szótag sorozat. Általában szanszkrittül vagy tibetiül találkozhatunk velük. Mély gyógyító, tisztító hatás társul a szótagokhoz.

Némely a legismertebbek közül:

OM MANI PEDME HUM

“Ez a buddhista vallás legalapvetőbb mantrája, amely magában hordozza a buddhizmus lényegét. Hat szótagból áll: OM – MA – NI – PAD – ME – HUM. Mindegyik szótag a Létezés egy-egy világát szólítja meg. Az OM az istenek világát, a MA a félistenekét, a NI az emberekét, a PAD az állatokét, a ME a szomjazó lelkekét, a HUM pedig a poklok lakóinak világát. A buddhisták szerint az egész Létezés e világok szerint oszlik meg. Minden lény, aki létezik, ezek közül, valamely világban létezik, a fentieknek megfelelően. Amikor az ember az Om Mani Padme Hum-ot mondja, avval mind a hat világba jóindulatot, szeretetet, békét küld a mantra másik értelmének megfelelően. …

Ha tehát ezt a mantrát ismételgetjük, azzal éppen minden létező világba elküldjük ezt a beteljesedett harmóniát. Minden létező lény felé azt küldjük, ami éppen neki kell ahhoz, hogy ezt a beteljesedést megvalósíthassa. Ez tehát az Egyetemes Jóindulat mantrája.” – Laár András

Gyógyító Buddha mantra

TAYATHA OM BEKANDZE, 

BEKANDZE MAHA BEKANDZE,

RANDZE SAMU GATE SOHA

Ezt a mantrát akkor szokták ismételgetni, recitálni, ha gyógyuliás, gyógyításra van szükség. A jelenlegi helyzetben nagyon javalt ennek a mantrának a gyakorlása. További leírás, részletesen a gyógyító mantráról és más mantrákról.

Hangtálak – gyógyító hangfürdők

Ha a tudatos életmód kerül a figyelmünk középpontjába, egyre több helyen találkozhatunk a hangtálak gyógyító hatásaival. A hangtálak a csakrákra is jótékony hatással vannak, de ezen felül más egészségügyi és mentális hatásairól is beszélhetünk Több különböző eredetű és jellegű hangtálak és eszközök vannak, amikkel gyógyító hangfürdőket szoktak csinálni.

Tibeti kézműves hangtál

Tibetben ősidők óta használják a hangokat, tálakat gyógyításra. Érdekes módon a ma található tibeti hangtálak mindegyike Nepálban készült. Ezek a tálak általában több fémet ötvözve készülnek géppel vagy kézzel. Olyan frekvencián rezegnek a tálak, amelyek jótékony hatással vannak az idegrendszerre és az emberi kiterjedés egyéb területeire is.

Már található néhány tanulmány, amely a hangtálak hatását vizsgálja a szorongás és depresszióra nézve, és egyértelműen segít az oldódás, nyugtató állapot elérésében. Érdekes módon a tudomány és a spirituális gyakorlatok elkezdenek összekapcsolódni a 21. században.

A legjobb módja, ha ezt a pozitív hatást magunk tapasztaljuk meg. Ha tehetjük mindenképpen vegyünk részt egy vagy akár több hangfürdőn.  Egy online yin-yogával egybekötött hangfürdőt ajánlanék figyelembe ezen a szombaton.

Kristály tálak

A kristály zengő tálakat is gyakran használják a hangterápia során. Mint említettem nem csak a tibeti hangtálak találhatóak, amelyek erre a célra szolgálnak. Bár jellemükre és hangzásukra is különbözőek. A kristály tálakat hívják még kvarc énekes tálaknak vagy üveg énekes tálaknak is. Különböző alternatív egészségügyi szakemberek úgy vélik, hogy ezeknek a tálaknak az alkalmazása jelentős jótékony hatással lehet elméd és tested gyógyulására, különösen ha mantrák és énekek formájában pozitív megerősítésekkel kombinálják őket.

A kristály zengő tálak használatának egyik oka az a meggyőződés, hogy testünk kristályos szerkezetekből áll. Emiatt úgy gondolják, hogy a kristály zengő tálak jelentősen befolyásolják testünk minden szervét és sejtjét. Ezenkívül néhány alternatív egészségügyi szakember úgy véli, hogy az agyhullám frekvenciáját és tudatállapotát pozitívan feltölthetik azok a rezgések, amelyek a hangtál mediációja során jönnek létre.

Gongok

A kb. 6000 éves múltra visszatekintő gong az egyik legősibb, indonéz eredetű, de leginkább Ázsiában elterjedt hangszer. A legrégebbi példányokat Kínában találták míg Európában a harang a hangszeres transzcendencia hordozója, addig Ázsiában, Délkelet-Ázsiában elsősorban a gong töltötte be ezt a funkciót. Elsősorban ősi rituálékban alkalmazták, a buddhista vallási tradíciók része volt, de zenekari hangszerként is megszokott volt, és a népzenében is szívesen megszólaltatták.

A gongmeditáció a hangzás egyedülálló típusa, amely magában foglalja a terápiás gonghangok és rezgések alkalmazását a gyógyulás előidézésére. Ezt a gyakorlatot néha „gongfürdőnek” is nevezik, mert a résztvevőket meditációs gong hanghullámokban „fürdik”. A „gong meditáció” célja általában terápiás, relaxáló, de mélyebb célja a jelen pillanat tudatossága és ítélet nélküli értékelése.

A gongok leggyakrabban rézből vagy bronzból készülnek, de a nikkel és ezüst, illetve a réz és ón ötvözet is kiváló alapanyagul szolgál. A nagyságától függ a hangzásának mélysége, amely többnyire eltérő.

A hangfürdőkön, legyen az tibeti vagy kristálytál, esetleg gong meditáció, a résztvevő a földön fekszik, párna és pokróc segíti az ellazulásban. A lényege az összes hangfürdőnek a teljes tudati és testi ellazulás. Feltöltődés és frissülés, amely ugye az egészséges életmód kulcsfontosságú része.

Az alábbi hangok és hangszerek bemutatása is azt szeretné reprezentálni, hogy több különböző módja is van megtapasztalni és felfedezni a hang gyógyító, nyugtató jellemét.

Viszont ezek a módszerek nem váltják ki az orvosi diagnosztikát és gyógyítást.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions