A legjobb kültéri jóga helyszínek Budapesten

A korlátozások enyhülésével a jógastúdiók még mindig nem kerültek a listára, hogy kinyissanak. Viszont egy biztonságos és élvezetes módja a gyakorlásnak a szabadban gyakorlás. Szerencsére Budapesten sok park és zöldterület van.
A legjobb kültéri jóga helyszínek Budapesten

Jelenleg még nem sok csoportos óra található, viszont felkereshetünk jógatanárt, aki vállal privát órát és javasolhatjuk, hogy kültéren gyakoroljunk. Ha pedig már van begyakorolt jóga sorozatunk, akkor karoljuk fel barátainkat, családtagjainkat és gyakoroljunk legjobb kültéri jóga helyszínek Budapesten.

Nézzük a listát, hol a legjobb kiterítenünk a matracunkat:

Margit sziget

Persze az abszolút top listás helyszín egyértelműen a város közepén lévő pihenő és sport sziget. Nagyon könnyen megközelíthető, ezért is sokan járnak ide sétálni, biciklizni, futni, kutyával játszani, de a jógázók is egyre nagyobb tábort képeznek a Margitszigeten. A Nagyrétnek nevezett, nagyjából a sziget közepén található rész, ami ideális a csoportos, barátos vagy az egyéni gyakorlásra.

Szerencsére van egy egész csoport, akik a Margitszigeten ígérnek jógázási lehetőséget.

Április 25-re írták ki az első alkalmat, de a facebook csoportjukban értesülhetünk a frissítésekről is.

 

a-legjobb-kulteri-joga-helyszinek-budapesten, budapest

 

Kopaszi gát

A kettesben töltött idő értéke felbecsülhetetlen, ráadásul a BudaParton különleges alkalom sem kell ahhoz, hogy a friss levegőn sétálva élvezzétek egymás társaságát!

A Duna öblében láthatunk sok-sok kajakos és kenus edzést, – akár ezt is kipróbálhatjuk – de egy igazi érdekesség a SUP Jóga. A Stand Up Paddle-n végzett jóga órák egy egészen újkeletű sportág, ahol a természet, azaz a víz közelségét élhetjük meg miközben a kedvenc ászanáinkat gyakoroljuk.

Az egyensúly mindenképpen előny, de azért elég stabilak ezek a boardok, így nem kell attól tartanunk, hogy belepottyanunk a vízbe.

 

Filozófusok kertje

A Gellért-hegy kevésbé látogatott nyugati oldalán, a víztározó tetején található a Filozófusok kertje, más néven a Filozófiai kert szoborcsoport. A Filozófusok kertje nemcsak esztétikai szempontból, hanem az alkotás egyedi tartalma és sajátos üzenete miatt is nagyszerű hely lehet a jógagyakorlásunkhoz.

A szoborkompozíció kertjének kapujában ez az üzenet áll: „Egymás jobb megértéséért”. Az egyértelmű üzenettel rendelkező szoborcsoport, amely az egymás iránti toleranciát és a békés egymás mellett élést szimbolizálja, a világvallások jelentős alakjait és vezetőit ábrázolja. A kertben Ehnaton, Jézus, Buddha, Lao-ce, valamint Ábrahám szobra áll kör alakban, melynek közepén a közös Istenséget jelképező fénylő gömb található. A gömb az összekötő kapcsot szimbolizálja a vallások között: a legfelsőbb világ szimbóluma, amellyel az ember csak földi léten kívül találkozhat.

A kör alakban elhelyezett szobrok hátterében Mahatma Gandhi, Bódhidharma buddhista szerzetes és Assisi Szent Ferenc szobra áll. Ők azok a szellemi megvilágosodást elért személyek, akik a különböző vallásokban megfogalmazott erkölcsi normákat életükben betartották, és ezt az utat próbálták továbbadni minél több embernek.

Ezért is, eme jeles emberek szelleme is nagyban segíthet a saját gyakorlásunk elmélyítésben, megértésében.

 

Római-part

A budapesti, pontosabban az óbudai Duna budai oldalán van egy igazán kellemes hangulatú partszakasz, amely családi programok, kirándulások és a sport szerelmeseinek kedvelt helyszíne, ez nem más, mint a Római part. Csak fel kell pattanni a szentendrei HÉV-re és az Aquincum, a Rómaifürdő vagy a Csillaghegy megállóktól csupán egy 10 perces séta a Duna part.Itt is nagyszerű hangulatban, egy fa árnyékában felcsaphatjuk a jóga matracunkat és a kedvenc ászanánba elmélyedhetünk. Mellettünk a Dunán áthaladó hajók és azok hullámain meditálhatunk.

2019-ben itt szabadstrandot hoztak létre, szóval ha már kellően bemelegedtünk, a nyár közeledtével a jógagyakorlásunk után csobbanhatunk is egyet a hűsítő Dunában.

Fagyi, hekk, lángos pedig lehet a zárása a gyakorlásunknak.

 

Bárhol is gyakorolunk, a kültéri jógának mindenképp sok előnye van

Amikor kültéri jógán előre hajlunk, szó szerint képesek vagyunk megérinteni a földet. Érezhetjük a füvet az ujjaink között. Majd miután csigolyáról-csigolyára felgördülünk, megpillanthatjuk a csodálatot kék eget. Figyelhetjük a felhők lágy mozgását a szellőben. Láthatjuk a madarak elegáns siklását fejünk felett. Jógaoktatóként gyakran mondom én is, hogy nyújtsd fölfelé a kezed, és nézz fel a tenyerek közé, az ég felé. Ezt kint tényleg megteheted!

Létezik a jógában egy kifejezés, a földelés (earthing vagy grounding az angol szakirodalomban). Ez a koncepció azt a jelenséget takarja, amikor bőrünk a Földdel fizikailag kapcsolatba lép, és így testünk befogadja a földfelszín elektronjait.

 

Mikor elhagyod a stúdió négy falát, minden érzékszerved felébred. Különösen az illatok, a látvány és az érintés azok, melyek aktiválják a tudatosságért felelős agyi területeket. A friss levegő növeli a légzéstudatosságot; egy szép táj látványa pedig növeli a szervezet endorfin-szintjét, azaz az örömért felelős hormont. A tudatos életmód kedvelőinek mindenképpen nagyszerű alternatíva.

Ezért is irány a természet, és gyakoroljunk a zöldben, találjuk meg a legjobb kültéri jóga helyszíneket Budapesten!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions