A pranayama légzés alapjai

A nyugati kultúrában a szanszkrit eredetű pranayama-t légzőgyakorlatoknak szokták fordítani. Ám ez a fordítás csak egy részét, kis szegmensét fedi le annak, hogy milyen mély filozófia és gyakorlat húzódik mögötte.
A pranayama légzés alapjai

A pranayama légzés alapjait elsajátíthatjuk egy útmutató és helyes gyakorlás által és megtapasztalhatjuk magunk is a pozitív hatásait.

A légzés minősége kéz a kézben jár az egészséges életmóddal, viszont nem épül rá iparág, mint a különféle testedzésekre és táplálkozás, diétákra. A légzés ingyen van, így nem kerül annyira előtérbe. Nincs összekapcsolva a helyes életmóddal, pedig egyik alappilére.

 

Prána mint életerő

A szanszkrit szavaknak, kifejezéseknek általában mélyebb jelentései vannak, nem teljesen azonos a ma használt kifejezéseinkkel. Sok olyan szó található, amelyet mi csak körülírni tudunk, hogy legyen egy sejtésünk arról, hogy az ind filozófiában mit jelölhettek. A Buddha tanitásait is szanszkritul és páliul jegyezték fel.

A pránát valahol légzésnek szokták, de én itt életerőnek fordítom. Valahol ezek a szavak jelzik, hogy mit is takar. Életerő, vitalitás, légzés. Érdekes ugye, hogy párhuzamot húzhatunk ezek a jelentések közé. Ebből is adódik, hogy a légzésünk minősége összhangban van az életerőnkkel és vitalitásunkkal.

A lélegzetünk minősége befolyásolja az életünk minőségét is.

A légzés az egyik velünk született kincsünk. A baj, hogy nem használjuk ezt jól. Az egyes érzelmi nehézségek, harag, depresszió, stressz közben a tünetek megnyilvánulnak a testi szinten. Ilyen állapotokban a légzés beszűkült, a testnek hideg érzete van. Ezek mind helyreállíthatóak, ha megtanulunk helyesen lélegezni.

Mikor megkérdezték a Buddhát, hogyan érte el a megvilágosodást, azt felelte a légzésen keresztül.

„A prána az az energia, ami átjárja a világegyetem minden szintjét. Fizikai, mentális, intellektuális, szexuális, spirituális és kozmikus energia. Ez a minden tevékenység mögött meghúzódó első mozgató. Energia, amely teremt, fenntart és pusztít. Az ind bölcseletek az upanisádok szerint a prána az élet és a tudat princípiuma, melyet azonosnak tartanak a Lélekkel.

A prána a leglényegesebb, legvalósabb és leginkább jelen lévő jellemzője életünk minden egyes pillanatának, mégis roppant titokzatos marad. A jóga és különösen a pránajáma feladata az, hogy ennek a titoknak a mélyére hatoljon.”- írja BKS Iyengar az Élet új megvilágításban című könyvében.

pranayama-légzés-alapjai2

 

A pranayama légzés alapjai – mire figyeljünk

A jól felkészült és helyesen végzett pranayama gyakorlatok segíthetnek betegségek leküzdésében, legyen az mentális vagy fizikai. Viszont, a helytelenül, rosszul végzett gyakorlatok, épp ellenkezőleg, előidézhetnek betegségeket, mentálisan és fizikai szinten is. Ezért nagyon fontos, hogy amikor elkezdjük a gyakorlást, lassan haladjunk, ne erőltessük túl a rendszerünket. Ha bármiféle rossz érzés lép fel, szédülés, fejfájás, akkor feküdjünk le Savaszanaba és pihenjünk.

A lényeg, hogy alapozzuk meg a gyakorlatainkat és tudatosságot keltsük fel, odafigyelve a tartás és a gyakorlat instrukciókra. Kerüljünk kapcsolatba a saját testi érzeteinkkel is, és ha valami nem megy, nem jól megy, ne erőltessük, itt nem ez a szempont. A pranayama gyakorlás elkezdésekor alapszabály, a kevesebb több! Ha ezt betartod, akkor biztonságosan gyakorolhatod őket.

 

Mit jelent a légzőgyakorlat

Azt jelenti, hogy tudatosan, odafigyelve megváltoztatjuk a légzésünk helyét, minőségét. Újraírjuk a megszokott légzésmintát. A legnagyobb előnye, hogy mindig velünk van, minden helyzetben és mindig gyakorolhatunk.

 

A gyakorlás – a helyes légzés

A helyes légzés azt jelenti, hogy egész hasfal és mellkas együttesen megemelkednek, majd kilégzésre visszasüllyednek. A béka légzés, amikor csak a mellkas emelkedik kicsit fel és le, és nincs mélysége. Általában ilyen a légzése, annak aki nem figyel oda rá.

A mély belégzésre, amelyben a hasfal is megtelítődik, a bordakosár is tágul, ezáltal a belekben is keletkezik egyfajta masszázs, amely a has és a belek elzsírosodását előzi meg. Átlagosan 500 köbcentiméter egy lélegzetvétel, amivel megtelik a tüdő, viszont a pranayama gyakorlások alatt, az alhas, bordakosár és a tüdő is tágul, ilyenkor 3000 köbcenti levegőt is betudunk lélegezni. Több oxigén, több prána és a gyakorlással fokozatosan fog nőni a vitálkapicitásunk.

Idős embereknél a légzési funkciók meggyengülésével pihegő és szapora légzés figyelhető meg, ezzel együtt az is, hogy kevés az erejük, csökken a vitalitásuk, fogytán van az élteterejük. Gyakran rövid időre elalszanak akár ülve is. A tüdő normál körülmények között 16-18x telítődik 1 perc alatt. Az ő esetükben ez a szám sokkal több, de ehhez egy felületes légzés párosul.

Az erős dohányzás, a rossz testtartás, az elhízás, a horpadt mellkas életkortól függetlenül is fizikai gyengeséget és az ellenálló képesség csökkenését eredményezi és szorosan összefügg a légzés minőségével.

Gyakorlásnak használhatunk leírást, vezetett gyakorlatot, videót is.

[youtube v=”e3Xm0nyk8vg”]

 

A légzés szerepe, fontossága

A légzés szerepet játszik a sejtek oxigén felvételében és a széndioxid leadásában. Ezek a folyamatok az alapjai minden működési funkciónknak. A mozgás, gondolkozás és az emésztés alapjai. Légzés nélkül ezek a folyamatok sem mennének végbe. Ezért a légzés minőségének javulásával, értelemszerűen ezen a folyamatokban is javulás várható.

Energetikai szinten a pranayama gyakorlása életerővel tölti fel az energiatestet vagyis a panayama kósat. A tudatos légzés hatásmechanizmusát használják, – amikor életerőt, vitalitás lélegzünk be – a thai chi, a chi-kung és a kung fu gyakorlások során. Ezek a magasabb szintű gyakorlók, akik már a prána vagy energia testet tudják uralni. Biztos láttunk már ilyen mutatványt, amikor légzőgyakorlatok segítségével besűrítve az prána vagy energiatestet, torkukkal lándzsának támaszkodnak, vagy követ törnek fejükön. A tudatos légzés mesterei, némely indiai jógik képesek szívverésüket szabályozni, akár le is állítani. De a külső hő sem hat egyes tummo (belső hő) pranayama gyakorlókra.

Ezek nem mágikus képességek, hanem a légzőgyakorlatok mesterei, akik elsajátítottak már a pranayama légzés alapjait. Sokan nem hisznek abban, ami nem kézzel fogható, de nem is kell. Azért is érdemes saját tapasztalatot szereznünk mindenről. Saját légzésünkkel gyakoroljunk, csak jó tudni, hogy vannak távlatok.

 

Légzés, mint meditáció tárgya

A tudatunk működése szempontjából, olyan, mint egy indákon ugráló kis majom. Kontrolálatlan, csapongó. Állandóan az egyik gondolat fontosabb lesz a másiknál, aggódik, szorong. A jövőt tervezi és a múlton rágódik. Ezek zavaró tudatműködések. Az egyetlen út a könnyebb, békésebb élethez, ha megtanulunk JELEN lenni.

Ez a jelen levés a tudat számára unalmas, ezért keres mindig valami tárgyat amire vágyakozhat, aggódhat, ami elfoglalja. Viszont a légzés ebben is segíthet. A lélegzetünk a jelenünk. Az mindig jelen van és semleges. Ezért, ha megtanulunk jelen lenni a lélegzetvételünkben, jelen leszünk az életben is.

A jelen levés, a légzésre odafigyelni, az út a középpont, harmonikus lét felé. A kusza gondolatok a kibillentség, szorongás, pedig betegségek melegágya.

Gyakorolhatjuk meditációs tárgyként is légzésfigyelést. Ānāpānasati a Buddha által tanított légzésfigyelés meditációja.

A pranayama légzés alapjait elsajátítani egy kis időbe telhet, viszont a nagyszerű élettani hatásai miatt érdemes energiát fektetni a gyakorlásába. Légzés az élet, élünk, mert lélegzünk!

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions