Aerial jóga – Új trend a levegőben

Az aerial jóga egy légies jógafajta, amely sok jógázó szívét megdobogtatta már. Ismerd meg ezt a különleges órafajtát és próbáld ki, ha kedved támad hozzá!
Aerial jóga – Új trend a levegőben

Az elmúlt években a jóga átlépte a jógaszőnyeg határait, és elkezdte meghódítani a levegőt is. Az aerial jóga, vagy más néven”Fly” vagy légi jóga világszerte felkeltette a jóga rajongóinak figyelmét. A szövet függőágy kellékként való használatával teljesen új dimenziókat fedezhetnek fel a jóga rajongói. Gyakorlataiban az erő, a rugalmasság és a keveréke találkozik. Ismerd meg hát ezt a legújabb trendet.

Az Aerial jóga története

Az aerial jóga gyökerei egészen 2001-ig nyúlnak vissza. A technika Christopher Harrison, egykori légi akrobata és Broadway-koreográfus nevéhez fűződik,  aki múltjából ihletet merítve és a jóga iránti tiszteletével  ötvözte ezt a fajta jógatípust. Az aerial jóga kifejlesztése óta folyamatosan fejlődik és mi több, világszerte népszerűvé vált. Nem csak jógastúdiók, hanem fitnesztúdiók és cirkuszi iskolák is alkalmazzák ezt a fajta edzést. Az aerial jóga a hagyományos jógát kombinálja az akrobatikával, valamint a pilatesből és a táncból is ihletet merít – ezáltal igazán lebilincselő és dinamikus mozgásformát kínál.

Az Aerial jóga előnyei

Az aerial jóga a test és a lélek számára is pozitívan hat. Mivel a gyakorlás egy függőágy, (más néven heveder) segítségével zajlik, a testnek könnyebb ellazulnia, lehetővé téve így a gyakorlók számára, hogy olyan pózokat is végrehajtsanak, ami egy jógaszőnyegen nagyon bonyolult és nehéz volna.

Éppen ezért, remekül javítható vele a test rugalmassága és erősíthetőek a testet tartó izmok, javítva a testtartást.
A függőágy használata elősegíti a gerinc meghosszabítását, feloldja a csigolyák közötti terek feszültségét. A heveder használata miatt ez a fajta jóga nem terheli az ízületeket és a gerincet. Különleges testtartásai, mint például a fejjel lefelé fordított pózok egyedülálló előnyöket kínálnak: növelik az agy vérellátását, javul a keringés és a nyirokáramlás, növeli az izületek mozgásterét, és serkenti az emésztést.

A légi jóga a stresszoldás és a relaxáció hatékony eszközeként is szolgál. A függőágy gyengéd imbolygása és alátámasztása nyugtató hatást fejt ki az idegrendszerre. Csökkenti a krónikus stressz és az ingerlékenység szintjét, lehetővé téve a gyakorlók számára, hogy elengedjék a feszültséget és megtalálják a belső békét.

Aerial jóga

Hogyan zajlik egy jógaóra?

A többi jógaórához hasonlóan, az aerial órák is általában a szőnyegen végzett bemelegítéssel kezdődnek, hogy az izmok kellőképpen felkészüljenek a gyakorlatokra. Kezdő órákon először a függőágy használata kerül bemutatásra, hogy a gyakorlók megtanuljanak használni az eszközt. Miután ez sikerült, a fokozatosság elvét alkalmazva haladnak előre a gyakorlatok nehézségi fokán.

Az órák alkalmával a gyakorlók megtapasztalhatják a különböző testhelyzetek széles skáláját, kezdve a hagyományos, jól ismert ászanáktól, egészen a bonyolultnak tűnő,  ám könnyen elvégezhető fordított pózokig. Láthatjuk tehát, hogy a függőágy sokoldalú kellékként szolgál: támaszt, stabilitást és a súlytalanság érzését nyújtja. A jóga efféle játékos és légies megközelítése, lehetővé teszi a gyakorlók számára, hogy előhívják a bennük élő gyermeket, és kibontakoztassák kreativitásukat a mozgásszabadság által, felfedezve így önmagukat.

Gyakorolj biztonságosan és körültekintően

Fontos felhívnunk a figyelmet arra, hogy az aerial jógát mindenképpen szakképzett oktató irányítása mellett végezzük. A legjobb budapesti jógastúdiók felkészültek erre, és biztosítani tudják a biztonságos környezetet. A kezdőknek azt javasoljuk, hogy keressenek olyan stúdiókat, ahol kifejezetten újoncainak szóló órákkal készültek. Ezek az ugyanis a szükséges fizikai erő növelésére, az alappózok elsajátítására és a felszereléssel való megismerkedésre szolgálnak.

Szintén fontos kiemelni, hogy bizonyos betegségek esetén, például magas vérnyomással, és zöldhályoggal kezelt személyeknek nem ajánlott, illetve terhesség alatt sem megengedett ez a fajta jóga. Hallgass a testedre gyakorlás során, tartsd tiszteletben saját korlátaidat, és olyan ütemben haladj, amely kényelmes és biztonságos számodra.

Ha kedvet kaptál, mindenképpen keress fel egy stúdiót! További érdekes cikkekért és programajánlókért kövesd Facebook oldalunkat, így garantáltan nem maradsz le semmiről.

Felhasznált képek: Pixabay

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions