Arcjóga gyakorlatok és a bőrápolás

Amikor valakivel találkozunk először az arca tesz ránk benyomást. Az arcról sok mindet leolvashatunk: megközelítőleg megmondhatjuk az illető korát, hogy mennyire kipihent illetve stresszes és sok esetben, hogy mennyire ápolt a bőre.
Arcjóga gyakorlatok és a bőrápolás

Hiszitek vagy sem, bőrünk már 21 éves korunk után lassú öregedésnek indul. Ezt a folyamatot nagy mértékben befolyásolja genetikai tényező de az sem mindegy ,hogy mi magunk mit teszünk meg külsőleg vagy akár belsőleg is a szép ragyogó arcért. Az arcjóga gyakorlatok és a bőrápolás nagyban befolyásolhatják arcbőrünk állapotát.

Általános bőrápolási rutin

Mindenkinek más típusú bőre van. Amennyiben saját magunk nem tudjuk  megítélni milyen tipushoz tartozunk, érdemes szakember,kozmetikus tanácsát kikérni.
Azonban az alap bőrápolás mindenkinél ugyan az, csak más más termékkel történik.
Nézzük meg tehát,hogy néz ki a napi rutin általánosságban.

Éjszaka nem csak a belső szerveink dolgoznak hanem a bőr felszínén is vannak változások. Éppen ezért reggel ébredés után, az éjszaka során a bőrből távozott méreganyagokat érdemes eltávolítani. Ez a bőrtípusnak megfelelő lemosóval történjen. A lemosót mindig kövesse valamilyen tonizáló hatású készítmény, amivel visszaállítható a bőr Ph értéke.
Ezt követően ajánlott a bőrtípusnak, életkornak megfelelő szérumot használni, ami a finom ráncokat kisimítja, üdítően élettel telivé teszi a bőrt.

A szemkörnyék ápolása talán az egyik legfontosabb, ugyanis a bőr itt 5-ször vékonyabb mint az arcon ezért hamarabb láthatóvá válnak a ráncok. Tehát  a szemránckrém használata szinte elengedhetetlen, ha később szeretnénk találkozni a felbukkanó ráncokkal.

Arcjóga gyakorlatok és bőrápolás

Arcjóga – egy kevésbé ismert jóga fajta

Az arc működéséhez több mint 50 izmot használunk, de ezek közül az izmok közül nem mindet mozgatjuk át rendszeresen. Többnyire ugyan azokat az izmokat használjuk érzelmeink kifejezésére és a táplálkozáshoz. Észre sem vesszük, hogy a nap folyamán hányszor grimaszolunk, hunyorgunk, ezzel hozzájárulva  egy -egy ránc kialakulásához. Például stresszes munka miatt akaratlanul is sokat ráncolja valaki a homlokát. Ilyenkor alakulnak ki az úgynevezett mérges ráncok a két szemöldök között vagy keresztben a homlokon néhány mélyebb barázda. A sok hunyorgás, aminek különböző okai lehetnek, a szem körüli ráncok kialakulását gyorsítják, valamint a rendszeres dohányzás és a jelentősebb súlyvesztés is rásegít erre a folyamatra.

Az arcjóga ( nevezhetjük arctornának is ) célja, hogy azokat az izmokat mozgatja át különböző technikákkal, ami a ráncok kialakulásáért felelősek. Az arc izmai szoros összeköttetésben vannak az arcbőrrel, a bőr azonnal követi az izommozgást. Ezen szoros kapcsolat miatt az izmok formája, állapota az arc szépségét nagyban befolyásolja. Az arcizmok erősíthetőek ezzel az öregedési folyamatok lassíthatóak, illetve regenerálhatóak.

Az  arcjóga elsajátítható könyvből,videók segitségével vagy akár személyesen szakember irányításával. Fontos viszont, hogy ezeket a gyakorlatokat minden esteben pontosan végezzük és fordítsunk elegendő időt a gyakorlásra, ellenkező esetben többet árthatunk vele, mint használunk.

 

Arcjóga gyakorlatok

Sajnos az összes arc jóga gyakorlatot nem tudjuk nektek bemutatni, hiszen egy egész könyv és program épül rá, viszont néhány hatékony fogást elsajátíthattok. A következő gyakorlatsor elvégzésével sokat tehettek arcbőrötök szépségéért, valamint beszerezhettek különböző kellékeket is, amivel méginkább növelhetitek az arcjóga gyakorlatok jótékony hatásait.

 1. Bemelegítés : 
  Ismétlésszám : 5x
  Veszünk nagy levegőt és közben feszítsük meg arcunk összes izmát. Segíthet, ha közben öklünket is szorítjuk, majd fújjuk ki a levegőt, miközben nyelvünket teljesen kinyújtjuk és szemünket tágra nyitjuk.
 2. Szem alatti régiók átmozgatása:
  Ismétlésszám: 3x 20
  Ujjbegyeinkkel fogjuk le a szem alatti területet és próbáljunk erőteljesen hunyorogni.
 3. Homlokizmok nyújtása
  Ismétlésszám: 3×20
  Helyezzük ujjbegyeinket a szemöldök felső részéhez, majd húzzuk fel a szemöldökünket, miközben kezünkkel ellen tartunk.
 4. Áll és toka nyújtása:
  Ismétlésszám: 3x 20
  A válladat tartsd lent, ne hagyd beesni, a nyakadat pedig lazítsd el. Emeld az állad, amíg nem érzel erős nyúló érzést a toka és az áll környékén. Miközben felnézel, csücsöríts és közben akár a nyelvedet is kinyújthatod, mintha meg akarnád érinteni az orrodat – így még erőteljesebb a nyújtás. Öt másodpercig maradj ebben a pozícióban, majd ismételd.
 5. Szemöldök és környéke
  Ismétlésszám: 3x 20
  Ujjbegyeinket helyezzük a homlokunkra és húzzuk szét a bőrt, amennyire csak tudjuk, majd próbáljuk összehúzni a szemöldökünket, miközben ellent tartunk.
 6. Száj körüli régió
  Ismétlésszám: 10x
  Csücsörítsünk erősen, mintha puszit akarnánk adni, majd húzzuk szánkat nyitott széles mosolyra, miközben tágra nyitjuk szemeinket is.
 7. Arc átmozgatása
  Ismétlésszám: 3x 20
  Fújjuk fel először egyik, majd másik arcfelünket – tologassuk a levegőt egyik oldalról a másikra.

 

Biztosak vagyunk benne, ha követjük a megfelelő bőrápolási rutint és rendszeresen végzünk arcjóga gyakorlatokat, tovább megőrizhetjük fiatalságunkat, azonban ne felejtsük, mindez önmagában még mindig kevés, ha nem fogyasztunk napi 2-3 liter tiszta vizet, hiszen a megfelelő hidratáció elengedhetetlen.

Ha pedig nem csak az arcjógát próbálnád ki, hanem tested többi részét is átmozgatnád, de még nem tudod hol tedd ezt meg, nézd meg a budapesti jógastúdiók listáját oldalunkon, hogy megtaláld a neked legszimpatikusabb helyet!

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions