Traumatudatos jóga: A lélek gyógyítása

Traumatudatos jóga: A lélek gyógyítása

Az elmúlt években jelentős előrelépés történt a traumák megértése, valamint azoknak a mentális és fizikai egészségre gyakorolt hatásának felismerésére. A trauma, akár bántalmazásból, erőszakból, balesetből vagy más negatív élményből is ered, maradandó nyomokat hagyhat az egyén jólétében. Felismerve, hogy a gyógyítás holisztikus megközelítésére van szükség, a traumatudatos jóga hatékony terápiás eszközzé vált a traumák feldolgozása érdekében. Biztonságos és támogató környezetet nyújt minden gyógyulni vágyó egyénnek, hogy visszaszerezhessék életük irányítását és újra szorongástól mentesen élhessenek. Ebben a cikkben a traumatudatos jóga kerül bemutatásra, feltárjuk előnyeit és elmondjuk, kiknek ajánlott ez a fajta jógatípus. Maradjatok velünk!

Mi számít traumának?

A trauma olyan negatív eseményre vagy élményre utal, amellyel a traumatizált egyén nem tud megküzdeni. Általában az egyén fizikai vagy pszichológiai jólétére van hatással. Traumák hatására olyan tünetek jelentkezhetnek, mint a rémképek megjelenése, rendszeres rémálmok, szorongás, depresszió, koncentrációs nehézségek és viselkedésbeli változások. A kezelés és a támogatás kulcsfontosságú a traumát átélt egyének számára a gyógyulás érdekében, és ebben lehet segítség a még itthon kevésbé ismert, ám nagyon hatásos traumatudatos jóga.

Mi a traumatudatos jóga ?

A traumatudatos jóga a jógagyakorlatok olyan megközelítése, amely figyelembe veszi a traumát átélt egyének egyedi szükségleteit és érzékenységét. Bár itthon még kevésbé ismert stílusról beszélünk, mégis szükségét érezzük, hogy beszéljünk róla. A traumatudatos jóga ismeri azokat a kiváltó tényezőket és kihívásokat, amelyekkel a traumatizált személyek szembesülhetnek, és célja, hogy egy olyan biztonságos légkört teremtsen az órák keretein belül, amely elősegíti a gyógyulást és a megnyugvást.

A gyakorlás célja, hogy a testben raktározott traumákat feloszlassa, és támogassa a test és az elme szoros kapcsolatának helyreállítását a mozgáson keresztül.  Mivel a jóga a tudatos jelenlétre épül, a traumatizált egyének újra megtalálhatják a kapcsolatot saját testükkel és egészségesebb viszonyt alakíthatnak ki önmagukkal. Megfigyelhetik mi okoz nekik feszültséget, és megtanulhatják testük jelzéseit értelmezni.  A tudatos légzésen és a meditatív mozgáson keresztül pedig akár testi és mentális rosszullétüket is csillapíthatják.

Biztonságos környezet kialakítása

Ennek a jógafajtának az alapvető szempontja a biztonságos és ítélkezésmentes környezet megteremtése. A traumát átélők fokozott szorongást, túlzott éberséget vagy disszociációt tapasztalhatnak, ezért a jógaoktatók számára elengedhetetlen a bizalom és a megértés légkörének megteremtése. Ez magában foglalja a személyes autonómia lehetőségeinek felkínálását, az egyértelmű és a rugalmasságon alapuló utasítások biztosítását, valamint lehetővé teszi a résztvevők számára, hogy kényelmi szintjüknek megfelelően gyakorolják az ászanákat.

Az idegrendszer szabályozása

A traumák elsősorban az idegrendszerre fejtik ki hatásukat, ami olyan tünetekhez vezethet, mint a túlzott izgatottság, a túlzott éberség vagy a testtől való elszakadás érzése. A traumatudatos jóga speciális technikákat foglal magában az autonóm idegrendszer szabályozására, elősegítve a biztonságérzetet és a megalapozottságot. A lassú, gyengéd mozdulatok és a szabályozott lélegzetvételek segítik a traumát átélt személyeket, hogy újra kapcsolatba kerüljenek testükkel, és jobban megismerjék a testi érzéseket. Ez a megnövekedett öntudat elősegítheti az önszabályozást, képessé téve az egyéneket arra, hogy kezeljék a stresszre és a kiváltó helyzetekre adott válaszaikat.

Mindfulness és önegyüttérzés

A traumatudatos jóga központi eleme az éberség és az együttérzés ápolása. A traumát átélő egyének gyakran zavaró gondolatoktól, emlékektől és negatív önképektől szenvednek. Az éber figyelem gyakorlásával az egyének megtanulják ítélkezés nélkül megfigyelni gondolataikat és érzelmeiket, elősegítve a jelen pillanat tudatosság érzését. Ez lehetővé teszi számukra, hogy hozzáállással forduljanak magukkal és tapasztalataikkal szemben, amely elősegíti az önelfogadást és a gyógyulást. Ezen túlmenően, a jóga támogató közösséget biztosít, ahol a résztvevők megoszthatják tapasztalataikat, elősegítve az összetartozás érzését és a kollektív gyógyulást.

Kinek ajánlott a traumatudatos jóga?

A traumatudatos jóga minden olyan egyén számára előnyös, akik traumát éltek át, beleértve a szexuális zaklatás, családon belüli erőszak, háború, természeti katasztrófák vagy gyermekkori bántalmazások átélőit. Hasznos lehet azoknak is, akik nagy orvosi beavatkozásokon estek át, veszteséget éltek át, vagy krónikus stresszben élnek. A gyakorlás bármilyen életkorban elkezdhető, nemtől függetlenül, képességekhez és testtípusokhoz alkalmazkodik.

Összefoglalva

A traumatudatos jóga a biztonságos és támogató környezet megteremtésével kínál gyógyulást minden traumát átélt ember számára kortól és nemtől függetlenül. Szabályozza az idegrendszert, fejleszti az éber figyelmet és az önegyüttérzést, így visszaszerezhető a kontroll az életük felett és újjáépíthetik életüket. Miközben folyamatosan bővülnek a traumával és annak hatásaival kapcsolatos ismereteink, a traumákon alapuló jóga a remény sugarát nyújthatja, amely a gyógyulás, a növekedés és az önfelfedezés átalakító útját kínálja.

 

További érdekes cikkekért tudatos életmód témakörében kövessetek minket a Facebookon és a Tiktokon, így biztosan nem maradtok le a legújabb hírekről.

Felhasznált képek: pexels.com

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions