Tudatos döntések az életben

Életünk szinte minden percében döntéseket hozunk. Napi szinten általában kisebb döntésekről van szó, de akadnak olyan élethelyzetek is, amikor nagy döntéseket kell meghoznunk, amelyek akár az egész életünket is megváltoztathatják. Mivel elérkezett az év utolsó hónapja, ideje áttekinteni a mögöttünk álló évet, és jövőre változtathatunk mindazon, amin idén nem sikerült. Ebben támogathatnak minket a tudatos döntések.
Tudatos döntések az életben

Kiskorunk óta megtanultunk dönteni. Mit szeretnénk enni vagy inni, milyen ruhát vegyünk fel reggel vagy sétáljunk-e a munkahelyünkig vagy éppen válasszuk a tömegközlekedést. Ezek a döntések kis döntéseknek számítanak, nem tulajdonítunk nekik túl nagy szerepet. Azonban vannak olyan élethelyzetek, hogy rákényszerülünk a választásra, ezeknek a pillanatoknak pedig nehezünkre esik elviselnünk a súlyát. Megpróbálunk segíteni néhány jó tanáccsal, hogyan hozhatóak tudatos döntések a mindennapok során, amelyek pozitív irányban változtathatják meg az életünket.

 

Az érzelmek és a tudatos döntések

Agyunk minden kívülről érkező ingerhez, legyen szó a körülöttünk lévő emberekről, tárgyakról vagy helyekről, érzelmeket társít. Ezt pedig saját hitrendszereink, korábbi tapasztalataink  tükrében teszi válaszreakcióként az éppen aktuális helyzetre. Ennek tekintetében érzelmeink akkor is nagy szerepet kapnak, amikor racionálisan szeretnénk dönteni egy-egy adott kérdésben. Kívülállók ilyenkor általában azt javasolják, hogy hallgassunk józan eszünkre és mérlegeljük döntéseinket a tények alapján. Legtöbbször azonban mégis érzelmeink befolyása alapján döntünk.

Éppen ezért, ha ha tudatos és jó döntéseket szeretnél hozni, fel kell ismerned, milyen érzelmeket vált ki belőled az adott szituáció, és ezek mit mutatnak meg számodra. Csak azért mert félsz rálépni az egyik útra, még ez nem jelenti azt, hogy az az út rossz lenne. Általában ez sok esetben az egy játéka, ami figyelmeztetni próbál egy esetleges veszélyre, amit azonban érdemes vállalnod, hogy elérd a kívánt célt. Akkor tudsz igazán helyesen dönteni, ha pontosan tudod, hogy hogyan manipulálhatnak és igazíthatnak útba az érzelmeid.

Elfogulatlanság

Tudat alatt sok más tényező is befolyásolhatja a döntéseinket amikről nem is tudunk. Ide soroljuk például az összes tapasztalatot amit szereztünk és a sztereotípiákat amelyek egy-egy szituációval kapcsolatban bennünk vannak. tapasztalataid és a különböző berögzült sztereotípiák, amelyek egy szituációval kapcsolatban bennünk élnek.

Tehát amikor döntés előtt állunk, pozitív vagy negatív élményeid, esetleg mások véleménye befolyásol abban, hogy miként döntesz. A tudatos és jó döntéshez azonban elfogulatlannak kell maradni. Ne vetíts tehát előre semmilyen meg nem történt dolgot, csupán csak azt mérlegeld, hogy a választás pozitív vagy negatív következményekkel járhat.

Amikor az emberek elhatározzák, hogy szembenéznek egy problémával, olyankor valójában rádöbbennek, hogy sokkal többre képesek, mint hitték.

Paulo Coelho

Tűzz ki hosszú távú célokat

Előfordulhat, hogy egy döntés rövid távon rossz érzést kelt benned, hosszú távon viszont pozitív hatásokkal jár, és hozzásegít céljaid eléréséhez. Ilyen például, ha véget ér egy párkapcsolat. Egy ideig rosszul érezzük magunkat, viszont a hosszú távú célt tekintve boldogabbak lehetünk és új ajtók nyílhatnak meg számunkra. Tehát mindig hosszú távon gondolkodj és az alapján dönts, hogy melyik hoz több hasznot neked a jövőben, még ha átmenetileg kellemetlenséggel is jár.

Tudatos döntések – Dönts tiszta fejjel

Ne hozz döntést ha bármilyen lelki probléma gyötör, illetve ha haragszol valakire, vagy alkoholt fogyasztottál. Ugyanis ezek hatására nem tiszta fejjel hozod meg az elhatározásodat. Jó példa erre egy házasság. Csúnya összeveszésed után elhamarkodott döntések születhetnek, esetleg olyat mondhatsz a társadnak, amivel egy életre megbánthatod. Várj meg amíg lecsillapodnak újra az érzéseid vagy kipihened magad, így tisztább fejjel látod majd újra a világot.

Tudatos döntések

Lásd több szemszögből a helyzetet

Végül az utolsó tanácsunk, hogy vizsgáld meg több perspektívával a helyzetet, amellyel szemben állsz. Mérlegeld lehetőségeidet, melyik hova vezethet hosszú távon és melyikkel járnál a legjobban. Akár pro- kontra listát is készíthetsz, amely segítségére lehet abban, hogy észreveddn a lehetőség mögött megbúvó esetleges hátulütőket vagy buktatókat. Ahogy a mondás szól, ” nem minden arany ami fénylik”.

Sokat tanulhatunk, ha készítünk egy listát azokról a dolgokról, amiket megbántunk az életünkben, így az előttünk álló évben, tudatos döntések meghozatalával változtathatunk még az életünkön, hiszen sosem késő semmihez. Általában a dolgok, amiket a legjobban bánunk, segíthetnek nekünk abban, hogy tudatos döntések szülessenek meg. Sose felejtsük el azonban, hogy a legfontosabb a család és a barátaink. Már életterületek, mint például a munka, befolyásolja ezeket a döntéseinket. Elhatározásaink tehát legyenek összhangban az értékeinkkel. Így bármi is lesz, nem fogjuk megbánni és soha sem maradunk egyedül.

Ha érdekel a tudatos életmód és szívesen olvasnál ehhez hasonló cikkeket, mindenképpen kövesd Facebook oldalunkat.

Képek: Pixabay

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions