Vinyasa jóga – Egy népszerű jógafajta

Az elmúlt években a jóga egyre nagyobb népszerűségnek örvend szerte a világon és számos fajtája ismert. Cikkünkben most az egyik különleges stílust fogjuk nektek bemutatni, amely sok rajongó szívét elragadta, ez pedig nem más, mint a Vinyasa jóga
Vinyasa jóga  – Egy népszerű jógafajta

Ebben a cikkben elmondunk mindent, amit még nem tudtál erről az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő jógafajtáról. Bemutatjuk a Vinyasa jóga eredetét, és a testre, szellemre való pozitív hatásait.

A Vinyasa jóga eredete

Először is vizsgáljuk meg, mit is jelent a Vinyasa szó. A szanszkrit “vi” (jelentése: “különleges módon”) és a “nyasa” (jelentése: “elhelyezni”) szavak összeolvadásából keletkezett, amely a test tudatos elhelyezésére utal különböző pókokban, amely amely folyamatos és szabályosan végzett légzéshez társul . Éppen ezért, ez a jógafajtát mozgó meditációként írják le, mivel a gyakorlók folyamatosan és harmonikusan váltják le egyik testhelyzetet a másikra.

A Vinyasa jóga egyik megkülönböztető jellemzője a többi jógafajtával az, hogy nagy hangsúlyt fejtetnek a légzésre. Minden lélegzetvétel a gyakorlat alapjául szolgál, amely minden mozdulatot irányít, elősegítve így a tudatosság mély érzését. A légzés és a mozgás szinkronizálása áramló ritmust hoz létre, lehetővé téve a gyakorlók számára az éberség és jelenlét állapotának teljes megélését. Ez a légzésre való összpontosítás nemcsak az ellazulást segíti elő, hanem segít megnyugtatni az elmét és felszabadítja a testben felgyülemlett feszültséget.

A Vinyasa jóga ászanák

Vinyasa jóga felépítése, az ászanák sorrendjén alapul. Más hagyományos jógastílusokkal ellentétben, amelyek előre meghatározott testtartásokat követnek, a Vinyasa jóga kreatív és gördülékeny gyakorlást kínál. Minden órát vagy foglalkozást úgy alakítanak, hogy erőt, rugalmasságot és egyensúlyt teremtsenek a gyakorlókban. A sorozatok eltérő intenzitású és összetettségűek lehetnek, az egyének szükségleteinek és képességeinek megfelelően. Ez a sokoldalúság teszi ezt a fajta jógát elérhetővé minden szintű gyakorló számára, a kezdőktől a haladókig.

Vinyasa Jóga

A Vinyasa jóga pozitív hatásai

A többi jógafajtához hasonlóan, a Vinyasa jóga is számos jótékony hatással bír testünkre. A gyakorlatok áramlás szerű végzése elősegíti a szív- és érrendszer egészségének fenntartását és javítását, az állóképesség növelését és az izomerő építését. Dinamikussága fejleszti a test rugalmasságát és fokozza az ízületek mobilitását. Rendszeres gyakorlással az egyének jobb testtartást, testtudatot és általános fizikai vitalitást tapasztalhatnak.

A Vinyasa jóga előnyei azonban messze túlmutatnak a fizikai szinten. A gyakorlás meditatív tulajdonságai mélyreható hatással vannak a mentális és érzelmi jólétre. A  légzés és mozgás összehangoltsága egyfajta “mozgó meditációt”  hoz létre, amely megnyugtatja az elmét, csökkenti a stresszt és segíti a belső béke érzését. A gyakorlás során a figyelem fenntartása szükséges, így nem tudnak elkalandozni a gondolatok, elérve így a jelen pillanat teljes megélését, elősegítve a mélyebb kapcsolatot önmagunkkal és a környező környezettel.

Ezenkívül a Vinyasa jóga teret nyújt az önkifejezés és a kreativitás számára. A jóga szabadságának köszönhetően a  gyakorlók kiaknázhatják veleszületett kreativitásukat, és olyan egyedi gyakorlatsorokat alakíthatnak ki, amely saját egyéniségükkel összhangban van. Ez a jóga általi önkifejezés fokozott önbizalomhoz, önelfogadáshoz, saját testünk és tudatunk mélyebb megértéséhez vezethet.

Mindemellett, a Vinyasa jóga elősegíti a spirituális növekedést és saját önvalónk megismerését is. A gyakorlatok által kapcsolatba léphetünk belső énünkkel, és fedezhetővé válik lényünk eddig még kevésbé ismert része.

Próbáld ki!

A legjobb budapesti jógastúdiók mindenkit szeretettel várnak, akik kipróbálnák ezt a fajta jógát. Mint minden más testmozgáshoz, ahhoz, hogy érezzük a pozitív hatásokat, elengedhetetlen a következetesség és az elhivatottság. Akár stúdióban, akár otthon gyakorolsz, a gyakorlásra szánt idő egyfajta szent teret teremt, melyben magadat helyezed a fókuszba, ezáltal megtapasztalhatod az önszeretetet és az öngondoskodást.

Mindenképpen megéri kipróbálni. Ha pedig további érdekességeket olvasnál, esetleg még nem találtad meg a neked való jógafajtát, vagy csak most ismerkedsz a jógázással és a tudatos életmóddal, olvasd el további cikkeinket is és kövess minket a Facebook oldalunkon.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions