Yin jóga, a passzív gyógyító jóga

A Yin jóga egy lassú tempójú, passzív jógatípus, amely hosszú tartásokat és mély lélegzeteket foglal magában s ez a fajta gyakorlás közvetlenül az izomrostokba épül be. A jógát az ülő meditáció kényelmének előkészítésére, bemelegítésére tervezték. A Yin jóga tökéletes kiegészítője az olyan erőteljesebb Yang-alapú gyakorlatoknak, mint a Vinyasa, az Astanga és a Power Yoga.
Yin jóga, a passzív gyógyító jóga

Mi a Yin jóga?

A Yin jóga egy sor ülő és fekvő testhelyzetet foglal magában, amelyeket általában 3-5 percig tartanak egyszerre. Ezekkel a hosszan tartó csendes, nyújtó, lazító gyakorlatokkal segíthetjük nemcsak a test ellazulását, hanem megszabadulhatunk a belső feszültségtől is. A Yin jóga tartásain keresztül segít az elfojtott vagy elraktározott érzelmek felszabadításában is, így könnyebbnek, tisztábbnak és teljesen ellazultnak érezhetjük magunkat.

A Yin jóga kiváló gyakorlat kezdőknek. Rengeteg időt ad nekik, hogy felfedjék az egyes pózok egyedi előnyeit anélkül, hogy aggódnának a trükkös átmenetek miatt. Ez egy bejáratott ellazuló jóga módszer, technika, annak érdekében, hogy a gyakorlók minden szinten megtapasztalják a teljes test felszabadulását. Azok, akik egy hosszan tartó betegség vagy sérülés után kóstolnának bele a jóga világába, vagy nyújtani szeretnének erősítés helyett, akkor nekik való a Yin jóga.

Yin és Yang fogalma

A Yin és Yang fogalma hasonló a Hatha jóga hagyományból származó Ida (hold) és Pingala (nap) fogalmaihoz. Yin Yang-t a hagyományos kínai orvoslás, Ida Pingalát pedig a jóga és az ájurvéda említi.

Ezek az ősi elvek, amelyek leírják a természetben lévő két ellentétes erőt, amelyek mindenben jelen vannak.

Yin lassú, lágy, passzív és hidegre utal. Vízzel, földdel, holddal, nőiességgel, nehézséggel és éjszakával is társul. Yang ezzel szemben a gyors, kemény, aktív, meleg, férfias, könnyű és napos eseményekre utal.

A jógában ezt a különbséget látjuk az ászanák gyakorlatában. Egyes jógapózok passzívak és aktiválják a Yin tulajdonságait testben és elmében, míg más pózok dinamikusabbak és aktívabbak, aktiválják a Yang tulajdonságait.

yin jóga

Honnan ered?

A Yin jóga az 1980-as évek végén kezdődött, amikor Paul Grilley meglátta az országos televízióban Paulie Zink harcművészeti bajnok, taoista jógaoktató előadását. Paul Grilley-t lenyűgözte Paulie Zink rugalmassága és mozgása. Szóval elment Paulie Zinkhez, és részt vett taoista jógaóráin. Ott gyakorolta a pózok tartását öt-tíz percig. Paul a taoista jógaórák hosszú hónapokon át tartó rendszeres elvégzése után sem tapasztalt sok javulást saját rugalmasságában. Tehát abbahagyta az órákra járást, és folytatta a jóga dinamikus formáinak gyakorlását és tanítását, például a Vinyasa jógát.

Idővel passzív nyújtó órákat kezdett tanítani. Az eredmények elsöprőek voltak, gyorsan javult a gyakorlók rugalmassága és sok pozitív visszajelzés jött. De nem akarta, hogy az emberek összetévesszék az óráit az indiai hatha jógával, ezért Yin Yang jógának nevezte óráit.

Sarah Powers, a Grilley hallgatója rámutatott, hogy mivel csak passzív Yin pózokat tanít, jobb, ha Yin jógának nevezi. Ettől a pillanattól kezdve terjedni kezdett a jóga közösségben.

Yin jóga és más jóga stílusok – Miben különbözik?

Az elsődleges különbség a póz tartásának időtartama. A Yin jógában a legtöbb pózot 5 és 10 perc között tartjuk. Ez ellentétben áll a jóga olyan dinamikus formáival, mint az Ashtanga Vinyasa és a Vinyasa Flow, ahol a pózokat 5-10 lélegzetvételig tartják, és folyamatosan mozogunk a pózok között.

Annak ellenére, hogy a Hatha jóga sokkal statikusabb, a legtöbb póz (kezdőknek) legfeljebb 3 percig tart. Tehát a Hatha jógában is általában addig nem tartjuk a pózokat, mint a Yin jógában. (FYI: Hagyományosan azonban az ászanákat is 5-10 percig tartották!)

Ha hosszabb ideig tartunk egy pózt, akkor a nyújtást a Yin szövetekbe, a mélyebb testszövetekbe, például az inakba, fasciákba, szalagokba és más kötőszövetekbe visszük. Yin szöveteink kevésbé vaszkulárisak (vérrel ellátottak) és kevésbé rugalmasak, ezért több időre van szükségük a nyújtáshoz. Rendszeresen nyújtva növeli az ízületek és szalagok általános rugalmasságát, keringését és mozgásterét.

Az olyan dinamikus jóga stílusokban, mint a Vinyasa jóga és a modern Hatha jóga, a mozgás arra készteti az izmokat, hogy vállalják a fő terhelést és nyújtást. Az izmok Yang-szövetek; gyorsan felmelegednek és megnyúlnak, de gyorsan lehűlnek és visszapattannak is. Éppen ezért, ha nem gyakorol néhány napot, a rugalmasság és az erő nagy csökkenését tapasztalja.

Tehát, ha csak a testmozgás vagy a jóga dinamikus formáit gyakorolja, akkor izomerőt szerez, de nem feltétlenül szélesebb mozgástartományt. Az egészséges mozgástartomány az ízületeink körül sokunknak ki kell nyújtania a mély kötőszövetet és az ízületeket is.

Paul szerint a Yin jóga kiegészítő gyakorlat, nem helyettesíti a Yang gyakorlatokat.

 

Ha felkeltette érdeklődésed ez a fajta jógatípus akkor próbáld ki feltétlenül Budapest legjobb jógastúdióiban a Yin jógát!

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions