Ayurvédikus receptek minden konyhába

Az Ayurvéda szanszkrit szó, jelentése: az élet tudománya. India több mint ötezer éves hagyományos, természetes orvostudományi rendszere, amelyet látnokok és szent emberek fejlesztettek évezredeken keresztül megfigyelésekkel, kísérletekkel és meditációval.
Ayurvédikus receptek minden konyhába

Az Ayurvéda tanai egyfajta alternatív gyógyászatnak tekinthetők, melyeket Indiában a mai napig széles körben használják. Célja a betegségmegelőzés és a test élettartamának meghosszabbítása. Követői úgy tartják, hogy a napi rendszerességgel végzett ayurvédikus gyakorlatok nemcsak egészségünket szolgálják, hanem segítenek megérteni önmagunkat, a körülöttünk levő világot, így harmóniában és egyensúlyban lehetünk környezetünkkel. Filozófiája azon alapul, hogy az elme (vagy tudat) és a test (vagy fizikai tömeg) nemcsak befolyásolják egymást, hanem megbonthatatlan egységet alkotnak.

Az indiai konyha Ayurvédikus receptjei ennek fényében nem csak ízletesek, hanem egészségesek is. Helyes alkalmazásuk gyógyító hatással is lehet szervezetünkre. Amennyiben tudjuk hogy melyik ayurvédikus testtípussal rendelkezünk, saját magunk számára is elkészíthetjük gyógyító ételeinket. Ha nem tudod melyik ayurvédikus testtípushoz tartozol, előző cikkünk segítségedre lehet, amelyet erre a linkre kattintva érhetsz el.

Az Ayurvédikus táplálkozás alapjai

Az Ayurvéda szerint hat alap íz létezik, amelyek ha azonos mértékben vannak jelen az étkezésünkben, egyensúlyba hozhatjuk doshánkat, mivel mindegyik íz egy-egy őselem tulajdonságait hordozza magában. A 6 alap íz: édes, sós, savanyú, csípős, keserű és a fanyar. Ha a doshák jól működnek, akkor egészségesek és kiegyensúlyozottak vagyunk, azonban ez az állapot még inkább fokozható ha valamennyi ízt együtt fogyasztunk. Betegség esetén a túlműködő dosha helyreállítására az egyensúlyozó ízeket kell használni.

Az ízek hatásuk alapján is csoportosíthatóak, melyek lehetnek hűtő vagy fűtő hatásúak. Utóbbiként gondoljunk csak a chili paprikára… A fűtő hatású ízek élénkítik a Pitta doshát, így a Vata és a Kapha dosha kiegyensúlyozható vele. A csípős íz mellett további fűtő hatású ízek közé tartozik a sós és a savanyú is. Amennyiben hűtő hatású ízeket keresünk, fogyasszunk édes, keserű és fanyar ízű ételeket, hogy ellensúlyozzuk a Pitta dosha működését és így erősítsük a Vata és a Kapha minőséget.

A következő táblázatban látható, hogy mely ízek használhatóak bizonyos minőségek kiegyensúlyozására, így könnyedén megtalálhatjuk a nekünk valót az ayurvédikus receptek között.

Íz

 Növelni kívánt Dosha

 Kiegyensúlyozható Doshák

Édes

Kapha

Vata és Pitta

Savanyú

Pitta

Vata

Sós

Pitta

Vata

Csípős

Pitta és Vata

Kapha

Keserű

Vata

Pitta és Kapha

Fanyar

Vata

Pitta és Kapha

 

Kiegyensúlyozó ételek a Doshák szerint

Nézzük meg, milyen ételeket fogyasszunk, vagy éppen ne fogyasszunk ha valamelyik minőség egyensúlya felborult szervezetünkben.

A Pitta minőség kiegyensúlyozására fogyasztandó ételek:

A Pitta dosha ellensúlyozására hideg vagy langyos, enyhén sós és kevésbé fűszerezett ételek fogyasztandók, melyeket zsír vagy olaj helyett ajánlott vajjal elkészíteni. Javasolt sok hüvelyesekből készült főzelék és magvak (dió, napraforgómag, tökmag) fogyasztása, ugyanis ezek az élelmiszerek csökkentik a gyors emésztést és az étvágyat. Kerülendők az ecetes ételek, a tejtermékek közül a joghurt, tejföl, sajt félék, valamint a kávé fogyasztása is. Zöldségek közül a hagymafélék, a retek, a sárgarépa, a padlizsán, a spenót és a paradicsom kerülendő. Nem ajánlottak az éretlen és nagyon édes nyári gyümölcsök.

Kedvező hatással bír azonban az árpa, búza, zab és a fehér rizs. A barna rizs, a köles, a kukorica és a rozs azonban nem jó. Kedvező tejtermék a tej és a vaj ezért főzéshez is használhatjuk zsiradékként. Húsok közül minden vörös hús mellőzendő a tengergyümölcsivel együtt. Hús helyett tofu és minden egyéb szójaszármazék javasolt. Fűszerek közül, amely minden ételben jótékony hatásúak : kapor, menta, sáfrány, kardamom, fahéj, koriandermag.

Ayurvédikus receptek

A Kapha minőség kiegyensúlyozására fogyasztandó ételek:

A cukros és a zsíros ételek túlzott fogyasztása a Kapha minőség megnövekedéséhez vezethet. Ha a Kapha túlsúlyban van, javasolt a zsiradék mentesen elkészített ételek fogyasztása, pl: grillezett és roston sütéssel készült meleg ételek. Tökéletes lehet számukra a kesernyés saláta fogyasztása, valamint a szomjúság enyhítésére a tonik és a gyömbértea. Jó hatású fűzekei közé tartozik a kurkuma, a köménymag, a gyömbér és a chili. Túl sok só kerülendő. Többnyire minden gyümölcs nyersen fogyasztható, ami nem túl édes.  Édesítésre kevés méz használható cukor helyett. Gabonából fogyasztható a köles, hajdina, rozs, kukorica és az árpa. Vörös hús és tengeri halak fogyasztása kerülendő.

A Vata minőség kiegyensúlyozására fogyasztandó ételek:

A Vata minőség túlsúlyát egyensúlyozhatjuk meleg tejjel, tejszínnel, vajjal, meleg levesekkel, lassan főtt, párolt ételekkel. Mindenféle édes, olajos és meleg étel jótékony hatású. Javasolt a sok csípős étel – pl: gyömbér vagy chili fogyasztása, mely serkenti az emésztést. Szinte minden zöldség fogyasztható, lehetőleg zsiradékkal főzve, melegen. Gyümölcsök közül az édes, lédús, érett gyümölcsök a legjobbak, de fogyaszthatóak az aszalt gyümölcsök is. Minden tejtermék fogyasztható, húsok közül is a sovány húsok, halak fogyaszthatóak. Minden fűszerrel fogyasztása csak mértékkel ajánlott, kivéve a gyömbér, chili, koriander, petrezselyem.

Az Ayurvédikus receptek bármilyen nemzetiségű konyhában helyt állnak,  csak válogassuk össze az alapanyagokat doshánknak megfelelően. A tudatos életmód egyszerű és ha elegendő ideig betartjuk egyszerű és jótékony javaslatait, egészségünk megköszöni majd.

További hírkért és bejegyzésekért kövessetek minket a Facebook oldalunkon is, ahol elsőként értesülhettek a legújabb tartalmakról.

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions