Az olívaolaj jótékony hatásai – Folyékony arany

Az extra szűz olívaolaj ideális esetben az éretten szüretelt olívabogyó ledarálása, megőrlése, majd annak sajtolása után keletkezik. Szerencsére Magyarországon is egyre többen fogyasztják. Felhasználása sokoldalú: készíthetünk vele salátát, főzhetünk vele de akár sütemények alkotóeleme is lehet. Remek íze mellet pedig még egészségünknek is jót tesz. Tekintsük át, mik az olivaolaj jótékony hatásai.
Az olívaolaj jótékony hatásai – Folyékony arany

Mielőtt megnéznénk, mik is az olívaolaj jótékony hatásai, fontos, hogy tudjuk, hogy miként állítják elő az olívaolajat és hogyan osztályozzák őket. Alapvetően három különböző minőségű olajat különböztetünk meg. Megvásárlásánál mindig alaposan olvassuk el az üveg címkéjén található információkat, de a legjobb, ha jó minőségű bio termékeket vásárolunk megbízható kistermelőktől, ugyanis ezekben a termékekben biztosan nem fogunk csalódni.

A legjobb és legegészségesebb – az extra szűz olívaolaj

Ha szívügyünk a tudatos táplálkozás, mindenképpen ezt a fajtát válasszuk, még ha egy picit drágább is a többi fajtánál, ugyanis jótékony hatásai az extra szűz olajnak érvényesülhetnek a legjobban. Az olaj elkészítési folyamatait nagyon szigorú szabályokhoz kötik.

Az extra szűz olívaolaj készítéséhez kizárólag friss gyümölcsöt használhatnak fel, melyet kimagozva, csak a gyümölcs húsát használva dolgoznak fel. Az olaj kinyerése hidegsajtolással történik, melyet le nem szűrhetnek, csak leülepítik, így a telített zsírsavak és a vitaminok nem vesznek el belőle. A feldolgozási eljárást követően 24 órán belül az olaj üvegbe kell hogy kerüljön. Az olaj savtartalma nem haladhatja meg a 0.8 %-ot. Minél kisebb az olaj savtartalma, minősége annál jobb.

 

Az olívaolaj jótékony hatásai
Portugál olívaolaj válogatás a SolDeli kínálatából.

Szűz és finomított olívaolaj

A szűz olívaolaj előállítási folyamata hasonlít az extra szűz olajéhoz, azonban nem olyan szigorú feltételek kell megfelelnie a szüretelés és a sajtolás során. Savtartalma maximum 2% lehet. Íze kevésbé karakteres és kevésbé egészséges.

A finomított olívaolaj az olajbogyó sajtolását követően visszamaradó olíva-olajpogácsából készül. Minősége gyenge, ugyanis a vegyi és mechanikai úton kinyert olajat először finomítják, hogy csökkentsék a savasságát, majd az ebből keletkező “olajból” eltávolítják kellemetlen szag-,íz és színanyagokat. Általában minimális mennyiségű ( 1 %) extra szűz olívaolajat adnak hozzá, hogy a boltok polcaira kerülhessenek.

Az olívaolaj jótékony hatásai- vagyis miért egèszséges az olívaolaj?

A kezeletlen, friss olívaolaj igazi folyékony arany, ugyanis telítetlen zsírsavakat, polifenolokat, rengeteg A-és E-vitamint tartalmaz. Nézzük tehát mik is az olívaolaj jótékony hatásai.

 • Szabályozza a koleszterinszintet, védi az érrendszert és csökkenti a sejtek oxidációját
 • Megelőzheti a rák kialakulását
 • Támogatja a csontok egészségét
 • A benne található antioxidánsok hatékonyan veszik fel a versenyt a szervezetben található esetleges gyulladásokkal szemben
 • Támogatja az emésztőrendszer normál működését, méregtelenítő hatású, természetes megoldás székrekedés ellen
 • Magas vitamin és béta karotin tartalma miatt gyönyörű bőrt varázsol, száraz bőr esetén kifejezetten ajánlott az olívaolaj tartalmú készítmények használata

Hogyan ismerhető fel a jó minőségű olívaolaj? 

Ahogyan a bevezető után már említettük, az extra szűz olívaolaj előállítása során komoly szabályoknak kell megfelelni, de a készterméket sem árt leellenőriznünk, ha kitartóak szeretnénk lenni egy bizonyos márka mellett.

Ezek az árulkodó jelek, hogy jó olajat választottál:

 • Teljesen adalékanyag mentes
 • Illata friss és aromás
 • Az üveg alján üledék figyelhető meg
 • A címkén feltüntették a PDO vagy a PGI feliratot, ami az olaj eredetiségét igazolja
 • Savassága 0.8 % alatt van
 • Hűtőszekrényben tárolva az olaj kissé megszilárdul

Amennyiben jó áron szeretnél hozzájutni kistermelők által előállított, kiváló minőségű termékeihez, nézz szét a SolDeli webshopjában, ahol első leadott rendelésedre 15% kedvezményt is kapsz!

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions