Háztartási tippek és tudatos élelmiszervásárlás

Háztartási tippek és tudatos élelmiszervásárlás

Az élelmiszer pazarlás jelentős globális probléma, amely nemcsak értékes erőforrásokat pazarol, hanem hozzájárul a környezet romlásához is. Cikkünkben háztartási tippek és a tudatos élelmiszer vásárlás kerül tárgyalásra. Ez olyan téma, amelyről nem lehet eleget beszélni, míg vannak olyan emberek a földön, akik a mai napig nem jutnak elegendő élelmiszerhez.

Súlyos probléma

A világszerte megtermelt élelmiszerek ötöde a kukában végzi, miközben minden tizedik ember éhezik. A legfrissebb becslések szerint Magyarországon 883 ezer tonna élelmiszert dobunk ki évente, amelynek jelentős része a háztartásokban keletkezik. HOgy számokban hogyan mutatkozik ez meg?  Kb. 60 kg élelmiszerhulladékot termelünk fejenként, ebből 24 kg megelőzhető lenne. Az elpazarolt élelmiszer – mai árak mellett – mintegy 40 ezer forint veszteséget jelent egy átlagos állampolgár számára, míg összmennyisége olyan mértékű, hogy abból 430 ezer ember egy éven át naponta háromszor jóllakhatna.

Ha azonban tudatos gyakorlatokat alkalmazunk háztartásunkban, és megalapozott döntéseket hozunk vásárlás közben, mindannyian döntő szerepet játszhatunk az élelmiszer-pazarlás csökkentésében.

Háztartási tippek az élelmiszer pazarlás minimálisra csökkentésére

Az alábbi tippek segíthetnek a pazarlás csökkentésében:

Tervezzük meg az étkezéseket és bevásárló listával menjünk vásárolni:

Mielőtt elindulnánk a boltba, gondoljuk végig, mit szeretnénk az adott héten készíteni, és írjunk egy részletes bevásárlólistát. Ez  segít abban, hogy csak azt vegyük meg, amire szükségünk van, csökkentve az impulzusvásárlások és az azt követő élelmiszer-pazarlás esélyét.

Megfelelő tárolás:

Azért, hogy meghosszabbítsuk bizonyos élelmiszerek frissességét, ajánlott megfelelően tárolni őket. Sok élelmiszer azért kerül a szemétbe, mert rosszul tároljuk őket és veszítenek frissességükből.  Tárolhatunk légmentesen záródó edényekben vagy visszazárható zacskókban, hogy a gyümölcsök, zöldségek és a maradékok hosszabb ideig frissek maradjanak.

Lejárati idők figyelemmel kísérése:

A kamra és a hűtőszekrény rendszerezésekor kövessük figyelemmel a lejárati időket és azt használjuk el először, amelyiket a legrégebben vásároltuk meg. Helyezzük a nemrég vásárolt termékeket hátulra, a régebbi termékeket pedig helyezzük előre. Így nagyobb valószínűséggel fogyasztjuk el őket, mielőtt lejárnának, és ki kellene őket dobnunk.

Annyit főzzünk, amennyit megeszünk:

Ügyeljen az adagok méretére az ételek főzésekor vagy felszolgálásakor. Szedjünk a tányérunkra kisebb adagokat, és ha később úgy érezzük, szedjünk utána. Ez a megközelítés minimálisra csökkenti az el nem fogyasztott élelmiszerek mennyiségét a tányérokon, és csökkenti a kidobott élelmiszerek mennyiségét.

Használjuk fel a maradékokat:

Ahelyett, hogy eldobnánk a maradékot, használjuk fel őket új ételek elkészítésére. Használjuk el a megmaradt zöldségeket húslevesek készítéséhez, vagy komposztáljuk őket kertészkedéshez. Egy kis fantáziával a maradékból finom ételek készülhetnek, minimálisra csökkentve a pazarlást.

Háztartási tippek

Tudatos élelmiszervásárlási stratégiák

A tudatos táplálkozás része a tudatos vásárlás. Csak azt vásároljuk meg, amire szükségünk van. Nézzük át vásárlás előtt, mi van a konyhánkban és a hűtőszekrényünkben, így nem veszünk felesleges dolgokat. Ragaszkodjunk a már elkészített bevásárló listánkhoz, és álljunk ellen a kísértésnek. Ez a gyakorlat nemcsak csökkenti az élelmiszer pazarlást, hanem pénzt is megtakaríthatunk vele.

További tippünk, hogy sok esetben érdemes megvásárolni a már leértékelt, “kozmetikai hibás” vagy közeli lejárati idejű termékeket. Ezek a termékek még teljes mértékben alkalmasak emberi fogyasztásra, így a “csúnya” termékek sem kerülnek a szemétbe. Ez segít csökkenteni a hulladékot, és támogatja azokat boltokat, akik egyébként eldobnák az ilyen termékeket.

A romlandó cikkek kiválasztásakor ügyeljünk az eltarthatósági idejükre. Válasszunk hosszabb lejárati idővel rendelkező friss termékeket, hogy több idő legyen elfogyasztani őket. Ez a megközelítés csökkenti az élelmiszer megromlásának valószínűségét. Ha pedig úgy látjuk, hogy bizonyos termékeket nem fogunk tudni elfogyasztani, fagyasszuk le, mielőtt megromlana.  A fagyasztás megőrzi a különféle élelmiszerek frissességét és tápértékét, beleértve a húsokat, gyümölcsöket és zöldségeket. Ezenkívül élelmiszer-tartósítási technikákkal, például a befőzéssel, a pácolással és aszalással is megmenthetjük az élelmiszerek nagy részét.

További háztartási tippek amelyekkel jót tehetünk magunknak és a környezetünknek

Komposztálás:

A komposztálás kiváló módja az élelmiszer pazarlás csökkentésének, miközben a kertnek is jót teszünk vele . Állítsunk fel komposztládát a kertjünkben, vagy vigyük el a komposztálható hulladékokat egy közösségi komposztáló telepre. A komposztálás nemcsak a szerves hulladékot távolítja el a szemétlerakókról, hanem tápanyagban gazdag komposztot is hoz létre, amely növények trágyájaként használható.

Felesleges élelmiszer adományozása:

A rászorulóknak bizonyos jótékonysági szervezetek folyamatosan gyűjtenek élelmiszereket. Ha olyan élelmiszerfelesleggel rendelkezünk, amelyet nem fogunk tudni elfogyasztani, adományozzuk nekik. Sok létesítmény elfogad nem romlandó élelmiszereket, valamint friss termékeket is. Így segíthet a rászorulóknak, miközben megelőzzük az élelmiszer-pazarlást.

Tanítsuk meg a gyerekeknek, hogy az étel érték:

A gyerekek kezében van a jövőnk, így ajánlott megtanítani nekik mindent az élelmiszer pazarlás csökkentésének fontosságáról. Tanítsuk meg nekik, hogy ügyeljenek a tányérjukra kiszedett adagok mennyiségére, fegyék meg amit elkértek, és vigyük el őket magunkkal bevásárolni.

Helyi és fenntartható élelmiszereket vásároljunk:

Vásároljuk meg élelmiszereinket helyi termelői piacokról, vagy kisebb kaszaságokból – ha van rá módunk. A helyi és fenntartható élelmiszer-rendszerek támogatása csökkenti a közlekedéssel kapcsolatos kibocsátásokat, támogatja a helyi gazdaságokat, és elősegíti a közvetlenebb kapcsolatot a fogyasztók és a termelők között. Ezek a termékek általában sokkal finomabbak és egészségesebbek, mint a nagykereskedelmi hálózatokban kapható termékek.

Összegezve

Az élelmiszer pazarlás hatalmas probléma, amely jelentős környezeti és társadalmi következményekkel jár és a mai napig nem sikerült rá megoldást találnunk. Az olyan egyszerű háztartási tippek megvalósításával, mint a tudatos vásárlás, az élelmiszerek megfelelő tárolása, és a maradékok kreatív felhasználása, jelentősen csökkentheti az otthoni élelmiszer pazarlást.

További érdekes cikkekért kövessetek minket a Facebook oldalunkon vagy a Tiktokon, így biztosan nem maradtok le a legújabb cikkeinkről.

Felhasznált képek: pexels.com

 

 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions