Mi a Ghí?- Az egészséges indiai aranyló vaj.

Mi a Ghí? A ghí egy tradicionális indiai alapanyag, mely szinte minden indiai receptben megtalálható. De mitől olyan egészséges ez az aranyló vaj? Nézzük meg... 
Mi a Ghí?- Az egészséges indiai aranyló vaj.

 

A tudatos táplálkozás fontos része a jó minőségű alapanyagok felhasználása. Indiában különösen ügyelnek arra, hogy minden elfogyasztásra kerülő étel friss és tápláló legyen. Cikkünkben bemutatjuk nektek az indiai konyha egyik legfőbb alapanyagát, a ghít. De pontosan mi a ghí?

Mi a ghí?

Aki egyszer megkóstolja, azonnal meg is fogja szeretni. A ghí (angolul:ghee) egy hihetetlenül finom, könnyen kenhető textúrájú tisztított vaj. Elkészítése otthon is könnyen lehetséges, csak jó minőségű vajat kell hozzá beszereznünk. Akár laktózérzékenyek is fogyaszthatják, mert nem tartalmaz laktózt. Ugyanakkor rengeteg hasznos anyag található meg benne, amelyek a szervezet számára elengedhetetlenek.

Ez az aranyló vaj természetes forrása az A vitaminnak, a D vitaminnak, az E vitaminnak és a K vitaminnak. Tartalmaz még antioxidánsokat és omega 3 és omega 6 zsírsavakat. Mivel a gyí minden romlandó anyagtól mentes, akár 1,5 – 2 évig is tárolható.

Mi a ghí?
A könyvet erre a linkre kattintva rendelheted meg.

Miért válasszuk a ghít az olaj helyett?

  • Mivel semmilyen romlandó anyagot nem tartalmaz, nem avasodik meg. Ráadásul még hűtőben sem kell tárolni.
  • Nem ég meg: bár a vélemények megoszlanak, a ghí füstpontja 190 és 250 fok között van. Ez azt jelenti, hogy bátran használható sütéshez – főzéshez egyaránt.
  • Omega 3 zsírsav tartalma miatt jótékony hatással van az emésztőrendszerre, csökkenti a testzsírt és hozzájárul az izomzat felépítéséhez.
  • Csökkenti koleszterinszintet
  • Székrekedés, fekély esetén is fogyasztható.
  • Megtisztítja a májat, az epevezetéket.
  • Erősíti az immunrendszert, mivel vitaminokban és antioxidznsokban gazdag.
  • Segíti az izületek egészséges működését, ezért minden jógázónak ajánlott a fogyasztása!
  • Gyulladáscsökkentő hatású.
  • Az ayurvédikus szerek gyakori összetevője és egyik alap építőeleme: koordinálja a testet és az elmét, serkenti az agyműködést, fiatalító hatású.
  • A bőr kezelésére, védelmezésére használják
  • A hagyományos indiai tisztítókúra, a pancsakarma fontos eleme.  A pancsakarmáról bővebben ezen a linken olvashatsz.

Hogyan készítheted el otthon is?

Vásároljunk jó minőségű vajat, majd tegyük fel melegedni a tűzhelyre, de ügyeljünk arra, hogy kis lángon melegedjen, nehogy leégjen. Miután a vaj teljesen felolvadt és elpárolgott a benne lévő nedvesség, a tejfehérje és a tejcukor kiválik. Ez a réteg az edény alján jelenik meg, a vaj tetején pedig hab keletkezik. Óvatosan távolítsuk el a habot, majd -ügyelve arra hogy az edény alján lévő fehér réteg bele ne kerüljön – öntsük le a ghít egy sűrű szűrön át egy számunkra szimpatikus üvegcsébe. Hagyjuk kihűlni.

[youtube v=”u6zfyVgSnnw”]

 

Reméljük hasznosnak bizonyult cikkünk, és otthon is elkészítitek ezt az aranyló egészséges tisztított vajat. További cikkekért és információkért látogassatok el Facebook oldalunkra!

A Yogayogi részt vesz a Libri ajánlói programban. A vásárlót semmilyen extra költség nem terheli. 

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions