A figyelem és a meditáció – hogyan maradjak éber gyakorlás közben?

Megnézünk néhány technikát arra, hogy hogyan lehet a figyelmünket fókuszban tartani, vagy esetleg tréningezni arra, hogy jobban egy helyen maradjon. Ez nem könnyű gyakorlat elsőre, de az egész meditációnak a lényege és az alapja a figyelem és a tudatosság.
A figyelem és a meditáció – hogyan maradjak éber gyakorlás közben?

A figyelem és a meditáció kéz a kézben járnak, azért is, mert a meditálás lényege a figyelem kiterjesztése és a tudatosság mélyítése. A meditáció nagyszerű lehetőség arra, hogy kapcsolatba lépjünk önmagunkkal, tudatosítsuk mit érzünk, és feltérképezzük gondolkodás mintáinkat. Azonban, ha túlzottan belemélyülünk a gondolatok kavalkádjába, úgy nehezebb a középpontot megtalálni, egyensúlyban maradni. Nagyon sok gyakorlatot és megfelelő technikát igényel a helyes tudatosság.

 

Nekem való a meditálás?

Sokan azt gondolják, hogy a meditáció nem nekik való, hogy nem fogják tudni abbahagyni a gondolkodást, bármit is csinálnak. Vannak, akik pedig úgy gondolják, hogy nem tudják kikapcsolni az a gondolat áramot és elcsendesíteni az elmét.

Ha visszatérő gondolataid vannak meditáció közben, ne aggódj! Ez teljesen normális, mivel az elménk nagyon aktív. Becslések szerint napi 60 000 és 80 000 különböző gondolat halad át a tudatunkon. Logikus azt gondolni, hogy ezekkel a számokkal nem könnyű a gondolkodási folyamatunk szándékos deaktiválása.

Amit a meditáció megtanít nekünk, az az, hogy ne ragaszkodjunk a gondolatainkhoz, és ne meneküljünk előlük sem. Meditálás közben hagyjuk a gondolatokat jönni és menni, de anélkül, hogy hagynánk magunkat elragadni a gondolatok vagy az érzelmek által, amelyeket felszínre jönnek épp. Ezért is fontos a türelem és a fókusz tréningezése, hogy elméd ne vándoroljon meditálás közben.

Nem kell szembe menni a saját lényünkkel, mivel a gondolkodás-áramot nem kikapcsolni kell, hanem elsősorban megfigyelni és elkezdeni irányítani a figyelmet. Majd egy idő után, elkezd a figyelem hosszabb ideig fennmaradni, és a gondolatok elcsendesülnek.

 

a-figyelem-es-a-meditacio, monk

 

A figyelem és a meditáció kapcsolata

A legtöbb meditációs tanár azt fogja mondani, hogy a meditáció során az elméd vándorlása teljesen normális, és hogy minden alkalommal, amikor észreveszed a vándorlást, a gondolatok áramlását, akkor csak egyszerűen térjünk vissza a meditációs gyakorlathoz.

Ez a fajta tudati tréning a része a meditációnak. Noha ez a gondolat áramlás sokak számára igazán frusztráló, főleg a kezdő gyakorlók számára, de van, hogy a tapasztalt meditálók közt is elindulnak a gondolat burjánzások. Ez nagyon frusztráló lehet, és azt eredményezheti, hogy az emberek feladják, mielőtt megtapasztalnák a meditáció hatásait és előnyeit.

Van olyan is, amikor bizonyos gondolatok megállítása maga a gyakorlat célja. Ez különösen igaz akkor, ha a negatív gondolkodás spirálja megragad és meditációt vesszük technikának, hogy kilépjünk ebből a negatív spirálból. A tudati vírusok, a félelem, aggódás, szorongás a jövőn (ami még meg sem történt) vagy a szomorkodás a múlton egy tipikus tudati működés.

A figyelem és a meditáció erre próbál rámutatni, rávezetni, hogy a jelenben való ellazulás az egyetlen békességet hozó gyakorlat. Ahogy abbahagyjuk ezt a negatív spirált, – az aggódó a jövő vagy a múltbeli ellenérzések miatt, – ennek mélységesen pozitív hatása van, a tudati és érzelmi állapotodat nyugodtra és békésre hangolod. Szerencsére van gyakorlat arra, hogy csökkentsd a tudatot vádorlását. Aktív meditációnak vagy koncentrált meditációnak hívják.

 

Az agy korlátozott figyelőképességgel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy egy adott pillanatban csak bizonyos dolgokra gondolhat. A meditáció egyik kihívása az, hogy miközben tisztítod a tudatod, s ezáltal létrehozol egy nyitottabb, teresebb tudatosságot.

Stresszes időszakban, sokan a pihenésként a gondolatokba mélyedést választják, pedig ez csak még több gondolatot generál, a stresszes eseményről. Az aktív meditáció segíti ezen a problémán azáltal, hogy olyan gyakorlatot végzünk, amely nem hagy teret más gondolat kavalkádnak, azaz lefoglalja a tudatunkat.

 

Itt van egy példa egy aktív meditációra:

Válassz ki egy szót az alábbi listából, amely körülír egy érzelmi állapotot, amelyben szívesen időznél. Öröm, Szeretet, Boldogság, Béke, Nyugalom, Remény, Hála.

Csukd be a szemed, és vizualizáld a szót a tudatodban.

Válassz egy színt, amely illik a szóhoz és ezzel a színnel „ruházzuk fel” a szót és a jelentését.

Most csukott szemmel és fejben írva írja be a szót egy-egy betűvel.

A szó írása közben fejben halkan mondja ki magának a betűket.

Írja a színes szót a színes háttérre újra és újra a fejébe, miközben csendben mondja ki magának a betűket.

Állítson be egy időzítőt 10 percre, és folytassa a gyakorlást, amíg az időzítő kikapcsol.

Ez a gyakorlat segít a tudat megnyugatásában és pozitív, kellemes gondolatok, érzelmi állapotok megteremtésében. Ha zaklatottak vagyunk, stresszesek, vagy bármilyen állapotban i végezhetjük ezt az aktív meditációt.

 

A figyelem és a meditáció kéz a kézben járnak. Ha még a figyelmünk elkalandozik, akkor tréningezzük kicsit. A rendszeres meditálást beiktathatjuk, legyen az bármelyik napszak. A sok igazolt előnyei miatt a meditálás a tudatos életmódhoz vezető gyakorlat. Ha még kezdők vagyunk, akkor keressünk fel meditációs tanárt vagy Budapest legjobb jóga stúdióiban is van sok-sok közös meditációs gyakorlás.

BELÉPÉS

Lost your password

REGISZTRÁCIÓ

By clicking on “Register Now” button you are accepting the Terms & Conditions